01 Temmuz 2014 06:00

Livaneli, Caz Festivali'nde Mevlana'yı yorumlayacak

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 21. İstanbul Caz Festivali bugün başlıyor. Festivalin özel etkinliklerinden biri de Zülfü Livaneli’nin yorumlarıyla Mevlana Celaleddin Rumi’nin şiirlerinin bestesi olacak.

Livaneli, Caz Festivali\'nde Mevlana\'yı yorumlayacak
Paylaş

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 21. İstanbul Caz Festivali bugün başlıyor. Festivalin özel etkinliklerinden biri de Zülfü Livaneli’nin yorumlarıyla Mevlana Celaleddin Rumi’nin şiirlerinin bestesi olacak. Konser 2 Temmuz saat 21.15’te Sepetçiler Kasrı’nda gerçekleşecek.
16 Temmuz tarihine kadar 13 farklı mekanda, Hugh Laurie, Katie Melua, Chick Corea, Stanley Clarke gibi ustaların yanı sıra Cécile Mclorin Salvant ve Kellylee Evans gibi uluslararası cazın yükselen isimlerin de yer aldığı  200’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak.

‘RUMİ SUİTE- THE ETERNAL DAY’
“Bir yer var
doğrunun ve yanlışın ötesinde.
Seninle orada buluşacağız.”
21. İstanbul Caz Festivali ilk haftasında Zülfü Livaneli’nin Mevlana Celaleddin Rumi’nin İngilizce şiirleri üzerine bestelediği yeni eseri “Rumi Suite-The Eternal Day”in Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak.
Zülfü Livaneli’nin iki yıllık bir çalışma sürecinin ardından hayata geçirdiği “Rumi Suite-The Eternal Day” projesi için Mevlana’nın şiirleri, Zülfü Livaneli’nin kitaplarını da Farsçaya çeviren Mohammadamin Seyfi Ala ve Aylin Livaneli’nin iş birliğiyle Farsçadan İngilizceye çok özenli bir biçimde aktarıldı. Mevlana “Bir yer var doğrunun ve yanlışın ötesinde. Seninle orada buluşacağız.”  sözleri ise eserin bağlayıcı temasını oluşturdu.
Zülfü Livaneli’nin caz formları ve geleneksel Türk müziğini harmanladığı eseri “Rumi Suite-The Eternal Day”i, sanatçıyla daha önce birlikte birçok kez çalışmış neyzen Burcu Karadağ, Joo Kraus, Ralph Gräßler ve Uli Moritz eşlik edecek.

‘SANKİ İÇİMDE BİR MEVLANA NEHRİ AKIYORDU’
Zülfü Livaneli, projenin oluşum sürecini şöyle anlatıyor: “Son yıllarda bu şiirlerin İngilizce çevirilerini elimden düşürmüyor, başucu kitabım olarak sürekli elimin altında bulunduruyordum. Sanırım, her gün okuduğum şiirler içimde bir yoğunlaşmaya, bir birikime yol açtı. Sanki gece gündüz içimde bir Mevlana nehri akıyordu. Bir süre sonra bu nehir dışarı akmanın da bir yolunu bulacaktı elbette ve bir gün kendimi bu şiirlere melodiler yazarken buldum. Bir karar değildi bu, kendiliğinden yaşanan bir süreçti. Melodiler ardı ardına adeta fışkırdı, bir suite’e dönüştü ve iki yıllık bir dönem sonunda Rumi Suite” ortaya çıktı.”
Dünya promiyerini Ekim 2013’de Bremen Radyosu’nun ünlü Sendesaal’de yapan”Rumi Suite-The Eternal Day” projesi Türkiye’de ilk defa 21. İstanbul Caz Festivali kapsamında 2 Temmuz Çarşamba akşamı izleyicilerle buluşacak. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Temmuzun ‘Başka’ filmleri

SONRAKİ HABER

Tahrir Meydanı, Mısırlılara yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...