30 Haziran 2014 06:00

Adana'nın şalgamcı ablası

Siyah havuç, namı diğer şalgam. Başı ve sonu bıçakla kesilir, büyükleri ortadan yarılır, bol su ile yıkanır. Şalgamda önemli olan, mayanın kıvamıdır. Hiçbir usta sırrını aşikar etmez. Mayası bulgur unudur, siyah havuç, tuz ve su bir araya getirilir. Bazı işlemlerden sonra şalgam hazır olur. Soğuk dolaplarda bekletilip müşteriye servis edilir.

Adana\'nın şalgamcı ablası
Paylaş

Emre AYDIN
Adana

Siyah havuç, namı diğer şalgam. Başı ve sonu bıçakla kesilir, büyükleri ortadan yarılır, bol su ile yıkanır. Şalgamda önemli olan, mayanın kıvamıdır. Hiçbir usta sırrını aşikar etmez. Mayası bulgur unudur, siyah havuç, tuz ve su bir araya getirilir. Bazı işlemlerden sonra şalgam hazır olur. Soğuk dolaplarda bekletilip müşteriye servis edilir.

Turşugillerden olan bu içecek. Adana’nın birçok yerinde bardağı 1 TL’den satılıyor. Litrelik pet şişeler, bidonlar ile de satılır. Şalgam, çorba hariç her yemeğin yanında iyi gider.  Bir de çok yakıştıkları vardır.... Adana deyince akla şalgam gelir. Şalgam simit, şalgam kebap, şalgam şırdan, Adana içli köftesi şalgam; rakı şalgam ise yeni bir şey… Şalgam, antioksidan bir içecek ve rakının etkisini kesiyor, hem de rakıya lezzet katıyor.

Adana’nın Çakmak Caddesi’nde güler yüzlü, şalgamdan elleri kararmış, neşeli ve konuşkan bir kadın Nesrin Hiyat. Yıllardır şalgamcılık yapıyor. Adana’ya gelirseniz, ‘Şalgamcı Ablamız’ın şalgamını denemeden gitmeyin.

BABADAN KIZINA KALAN MESLEK, ŞALGAMCILIK

‘1973’te başladık bu işe. Rahmetli babamla Çakmak cCddesi’nde ilkin ayran satardık, yanında da simit’ diye anlatıyor Nesrin Hitay. Babasının tablada satış yaptığı dönemleri anlatan Hitay, ayranı süzme yoğurttan yaptıklarından, yanında simit sattıklarından ve şalgama da o dönemde başladıklarından söz ediyor. Babası Remzi Usta’nın 10 sene tek başına yaptığı işte babasına destek olmak için hafta sonları ve okul çıkışlarında yardımcı olan Hitay, babasının yanında yetiştiğini, yıllar yılı şalgamının lezzetlendiğini söylüyor.

ŞALGAMCI KIZLARDIK, ŞALGAMCI ABLA OLDUK

‘Kazancımızı bu işten sağladık, evimizi bu işten geçindirdik, hâlâ da buradan çıkarıyoruz rızkımızı’ diyen Hitay, babasına da bu işi bir arkadaşının öğrettiğini belirtiyor. Babasının şeker hastalığı nedeniyle vefat etmesi sonucu, öğrenimini ortaokul sonuncu sınıfta sonlandırdığını ifade eden Hitay, ‘Babam şekere yakalandı, vefat ettiğinde bizden büyük bir erkek kardeşimiz yoktu. Biz çalışmaya başladık. Adımız Şalgamcı Kızlara çıktı. Yıllar geçti Şalgamcı Abla olduk. Kız kardeşlerim evlenip çekilince tek ben kaldım’ diyor.

40 YIL, DİLE KOLAY...

Şalgamcılıkta 40 yılı geride bırakan bu ailede Nesrin Hitay 30 yıldır çalışıyor. 4 kız ve 1 erkek kardeşler, hepsi evlenip çekilmiş. O bu işi devam ettiriyor. Türkiye’nin her yerine şalgam gönderdiğini dile getiren Hitay, kargo hizmeti bile vermeye başladıklarını anlatıyor: “Yılın 365 günü çalışıyorum. Günde 13 saat ayakta kalıyorum, bel ve boyun ağrılarım var. Sosyal hayatımız yok. Gezemem bir yakınıma uğrayamam. Akrabalarım, yeğenlerim yanıma gelirler. Bunlara rağmen işimi zevkle yapıyorum. Meşakkatli bir iş ama müşterilerimi seviyorum, şalgam almasalar bile selamsız geçmezler.” Bir kadın olarak yıllarca bu işi yaptığını, iyisiyle de kötüsüyle de karşılaştığını ama yılmayıp ekmeğini kazanmak için çalıştığını belirten Hitay, şimdi kendisini herkesin tebrik ettiğini, imrendiğini söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Wimbledon’da 2. hafta başlıyor

SONRAKİ HABER

Oruç tutmalı mı tutmamalı mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...