29 Haziran 2014 06:00

Tuvalet eğitimine hazır mısınız?

Çocukların her şeyi oyun olarak gördükleri bir dönemde onlara tuvalet alışkanlığı kazandırmaya çalışmak aileler için oldukça zor oluyor. Bu nedenle hem çocuğun hem de ebeveynlerin hazır olduğu zaman eğitime başlamak önemli.

Tuvalet eğitimine hazır mısınız?
Paylaş

Tuvalet eğitimine ne zaman başlanması gerektiğine dair ailelere tavsiyelerde bulunan Psikolog Hilal Arslan, “Tuvalet eğitimi için en uygun dönem 24-36 aylar arasıdır. Daha erken dönemde başlamak ve aşırı baskı kurarak bir an önce çocuğun temiz kalmasını sağlamaya çalışmak, hem fizyolojik olarak yapamayacağı bir şeyi yapmasını istemek hem de ilerde gelişebilecek bazı ruhsal sorunların başlamasına neden olmak demektir” diye konuştu. Arslan, “Hiç eğitim vermemeye çalışmak, zamanı gelince kendi söyler diye bırakmak da hem çocuğun tuvalet eğitiminin gecikmesine hem de ruhsal açıdan sorunlara neden olur” dedi.

ARSLAN AİLELERE ŞU ÖNERİLERDE BULUNDU:

“Tuvalet eğitimine başlamadan önce çocuğun tuvalete veya lazımlığına alışmış olması önemlidir. Çocuğunuzu iyi gözlemlemeniz ve çişini yaparken nasıl davrandığının farkında olmanız, onu uygun zamanlarda tuvalete yönlendirmeniz için uygun olacaktır. Örneğin yüzünün şekli değişebilir ya da yürürken bir anlığına durabilir. Bu tür durumlarda, onu tuvalete ya da lazımlığa yönlendirmek eğitimi başlatmak için işinize yarayacaktır. Çocuklar tuvaletlerini birkaç dakikadan fazla tutamazlar, o nedenle tuvaletlerinin geldiğini söyledikten ya da siz fark ettikten sonra en hızlı şekilde tuvalete götürmek önemlidir. Lazımlık, çocuğun rahatlıkla ulaşabileceği bir yerde olmalıdır. Çocuun lazımlığa eğitim sürecinden önce kıyafetleriyle oturtturularak alışması sağlanabilir. Tuvaleti yalnızca pis bir yer olarak tanıyan çocukların eğitim süreçleri daha zor olmaktadır. O nedenle zaman zaman çocuğun tuvalete girmesine aşırı tepkiler vermemek gerekir.  Tuvalet eğitimi verilmeye başlanıldığı zaman bez artık kullanılmamalıdır. Bez kullanmaya devam etmek eğitimi uzatacaktır. Çocuğa sık sık tuvaleti olup olmadığını sormak yerine, belli aralıklarla tuvalete birlikte giderek kontrol etmek daha uygun olacaktır. Tuvaletini artık bezine yapmıyor olmasını büyük ödüllerle, aşırı tepkilerle karşılamak zaman zaman altına kaçırdığında kızmak kadar yanlıştır.  Çocuk lazımlığa ya da tuvalete oturduğunda onun yanında kalıp, oyalanması sağlanabilir. Onu tek başına bırakıp gitmek, oturma süresini kısaltacağı için eğitimi güçleştirir.  Tuvalet eğitimi gelişimin doğal bir sürecidir. Çocuğu, altını ıslatmamaya alıştırma denemelerinden hiç bir sonuç elde edilemeyişi ya da çocuğun oturağa oturmamak için direnişi, bu konuda vaktin henüz erken olduğunu gösterir. Çocuğun cesaretini kaybetmemesi için ebeveynin, kısa bir süre bu işten vazgeçmesi yerinde bir davranış olur.”

‘BAŞARMASINI KOLAYLAŞTIRIN’

Tuvalet alışkanlığı kazanma konusunda çocuktan çocuğa farklılıkların görülebildiğini söyleyen Psikolog Arslan, “Tuvalet eğitiminin tamamlanma süresi ise çocuktan çocuğa değişir. Çocuğun yapacağı işi başarmasını kolaylaştırmanız önemlidir çünkü sık sık başarısızlığa uğradığını düşünen çocuk denemekten vazgeçebilir. Başardığında sevinci fazla abartmadan göstermek, tuvalet alışkanlığı konusunda bir yanlış yaptığında üzerinde durmayıp onu azarlamamak eğitim sürecinin püf noktasıdır” dedi.

SABIR

Bu, dönemin anahtar sözcüğü sabırdır. Tuvalet eğitimi sürecinde bir ebeveynin görevi; sorumluluğu tamamıyla almak değil, çocuğuna mümkün olduğunca destek olmak, yüreklendirici davranmaktır. Bu süreç tam olarak siz hazır olduğunuzda değil, siz ve çocuğunuz hazır olduğunuzda tamamlanacaktır.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kıraç\'ta fabrikada patlama: 1 işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

NBA’de transfer piyasası hareketli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...