28 Haziran 2014 06:00

Ramazan ayında susuz kalmayın!

Ramazan ayının bu yıl temmuz sıcağına denk gelmesi ve günlerin uzunluğu, sağlık sorunlarının da yaşanmasına neden olacak. Özellikle terleme nedeniyle vücudun artan su ihtiyacı, oruç tutacak olanları en fazla etkileyecek konuların başında yer alıyor.

Ramazan ayında susuz kalmayın!
Paylaş

Ramazan ayının bu yıl temmuz sıcağına denk gelmesi ve günlerin uzunluğu, sağlık sorunlarının da yaşanmasına neden olacak. Özellikle terleme nedeniyle vücudun artan su ihtiyacı, oruç tutacak olanları en fazla etkileyecek konuların başında yer alıyor. 16-17 saat susuzluk ve açlıkla geçirilecek ramazan ayında uzmanlar oruç tutacak olanları uyarıyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Uzman Dr. Halis Yerlikaya, özellikle kronik hastalığı olan kişilerin mutlaka doktorlara danışıp, oruç tutmaları gerektiğini belirterek, yurttaşların doktor tavsiyesiyle oruç tutup tutmayacakları ile ilgili karar vermelerinde büyük yarar olduğunu kaydetti.

KANSER HASTALARI ORUÇ TUTMAMALI

Kronik hastalıkları olan kişilerin  özellikle dikkatli olmaları konusunda uyaran Yerlikaya, “Bazı hastaların hiç oruç tutmamaları gerekiyor. Kanser hastaları oruç tutmamalıdır. İğne, insülin kullanan şeker hastalarının oruç tutmaması gerekiyor. Ağır astım, KOAH hastalığı, nefes darlığı çeken ve sürekli inhane tedavi dediğimiz fısfısları kullanmak zorunda olan hastaların, gebe ve emziren kadınların hem kendi sağlıkları açısından hem de çocukların sağlıkları açısından oruç tutmamalarını öneriyoruz” diye konuştu.

BOL SIVI TÜKETİLMELİ

Sıcak yaz ayları nedeniyle oruç tutan sağlıklı insanlarda bile çok ciddi problemlerle karşı karşıya kalınabileceğini söyleyen Yerlikaya, “Oruç tuttuktan sonra böbrek yetmezliği ile başlayan çok sayıda hasta oluyor. Özellikle yaşlı hastalar olabiliyor. Bu nedenle oruç tutan insanların sıvı tüketimine çok dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle iftar açıldıktan sonra iftardan sahura kadar mutlaka en az 2.5- 3 litre sıvı tüketmelerini öneriyoruz” dedi.

İftardan sonra yaklaşık bir saat hafif bir yürüyüş önerisinde bulunan Yerlikaya, yürüyüşün hem sindirime yardımcı olacağını hem de metabolizmanın hızlanmasını sağlayacağını belirtti. 


RAMAZAN AYINDA İŞ KAZALARI ARTIYOR

Ramazan ayında yapılan araştırmaların iş kazalarını artırdığını belirten Dr. Halis Yerlikaya,  sıvı kaybı ve şeker düşmesinden  kaynaklı konsantrasyon eksikliğinin iş kazalarını artırdığını belirtti.  Yerlikaya, özellikle tarlada çalışanların ciddi sıvı kaybına uğradığını ve dikkat etmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.
Ramazan ayının yaza denk gelmesinden kaynaklı yurttaşların gece uyumadığını ve gün içerisinde de uyku bozukluğu yaşadıklarını söyleyen Yerlikaya, kısa uyku dönemleri önerisi yaptı. (Ankara/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Emek Partisi’nden Yıldız Sunta işçilerine ziyaret

SONRAKİ HABER

Kadınların yazdığı her satır kadınlara güç verir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa