27 Haziran 2014 06:00

Cam işçisi gerçek dayanışma bekliyor

Trakya ve Mersin’den Şişecam işçileri, gazetemize gönderdikleri mektuplarda, haklı taleplerini ve kararlılıklarını dile getirdi. “Bizim grevimizin kazanımı tekstil, metal, gıda fabrikalarında çalışan milyonlarca işçinin de kazanımı olacaktır” diyen cam işçileri, başta Türk-İş olmak üzere bütün sendikalara ve siyasi partilere dayanışma çağrısı yapıyor.

Cam işçisi gerçek dayanışma bekliyor
Paylaş

Trakya ve Mersin’den Şişecam işçileri, gazetemize gönderdikleri mektuplarda, haklı taleplerini ve kararlılıklarını dile getirdi. “Bizim grevimizin kazanımı tekstil, metal, gıda fabrikalarında çalışan milyonlarca işçinin de kazanımı olacaktır” diyen cam işçileri, başta Türk-İş olmak üzere bütün sendikalara ve siyasi partilere dayanışma çağrısı yapıyor.
 

LÜLEBURGAZ EMEK PLATFORMU TOPLANMALI
Serkan İLGİN
Paşabahçe Kırklareli Cam Sanayi İşçisi/Lüleburgaz


Bütün sendikaların bizim yanımızda olmasını istiyorum. Sağ, sol demeden siyasi partilerden destek ve dayanışma bekliyoruz. Bizim ve ortak olan sorunlarımızı konuşup birlikte çözüm üretelim. İşçilerin sorunları gittikçe ortaklaşıyor. Bu sorunları çözmek için de  güçlerimizi ortaklaştırmalıyız.
Lüleburgaz’da bir çok sendikanın şubeleri bulunmakta. Lüleburgaz Emek Platformu kurulmuştu. Bir çok sefer ortak eylem yapıp mücadele etmiştik. Bu Emek Platformu toplanıp neler yapacağını tartışmalı. Burada güçlerimizi birleştirmeliyiz. Herkes kendi sorununu çözmeye çalışırsa genellikle başarılı olunamıyor.
Lüleburgaz Emek Platformu toplanıp birlikte mücadele etmeye çağırıyorum.

GREVİ KIRMAK İÇİN TAŞERONU KULLANIYORLAR
Serhat ORHAN
Otocam İşçisi/Lüleburgaz


Açıklanan enflasyon gerçeği yansıtmıyor. Ücretlerimiz sürekli eridi. Asgari ücret ile çalışan arkadaşlarımız var. Bu da yetmezmiş Şişecam’da müteahhit (taşeron) çalıştırılıyor. Burada çalışan işçilerin durumu daha kötü durumda. Müteahhitler yan ve teknik işlerde çalıştırılıyor. Ama grevimizde bunlar kullanılarak üretim yapamasalar da TIR’lar yüklenerek dışarıya mal çıkarılmaya çalışılıyor. Şişecam grevimizi kırmak için müteahhit ve kapsam dışı beyaz
yakalıları kullanıyor.
Taşeronluğu Soma’da gördük. Hangi sonuçlarla karşılaştığımızı acı çekerek izledik. Şimdi torba yasa ile birlikte taşeronluk daha da yaygınlaştırılmak isteniyor. Bu yasa ile bütün işçiler taşeron çalışmaya mahkum edilecek. Hem haklarımız elimizden gidecek hem de iş güvencemiz ortadan kalkacak.
Kölece çalışmaya mahkum olacağız. Bu yasaya karşı bütün işçiler ve sendikalar güçlerini birleştirmeli. Bütün konfederasyonlar taşeron ve müteahhit çalışmanın kaldırılması için genel grev örgütlemeliler.

KURULTAY KOMİTELERİNİN DE DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ
Salih FİLİZ
Trakya Cam İşçisi/Lüleburgaz


Kristal-İş Sendikasının hak alma ve koruma mücadelesi mayasında vardır. Grev ve mücadele de deneyimli bir sendikamız var. Bu deneyim biz cam işçilerinde de mevcuttu. Bizim için grev amaç değil bir araçtır. Şimdi anayasal hakkımızı kullanıyoruz. Bunu da başarıya ulaştırmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Çünkü taleplerimizde haklıyız
ve karşılanabilir taleplerdir. Yaptığımız işe göre istediğimiz ücret normaldir. Bunu kazanmadan geri durmak yok. Soma faciasından sonra başlayan işçi mücadelesini, grevimizi kazanımla bitirerek taçlandırmak istiyoruz.
AKP bizimki de dahil olmak üzere bazı grevleri değişik nedenlerle erteledi (yasakladı). Bunu Hava-İş grevinde gördük. AKP burada şirketlerden yana tutum alırken işçilere ne haliniz varsa görün diyor. Biz bu sefer buna müsaade etmeyeceğiz. Grevimizi başarana kadar sürdüreceğiz.

Son yıllarda ülkeyi ucuz işçi cenneti yapmak için politikalar uygulanıyor. Biz işçiler için ülkemiz Çin’e çevrilmek isteniyor. Asgari ücret özellikle düşük tutulup milyonlarca işçi açlık sınırının altında çalıştırılıyor. Biz cam işçileri gibi biraz yüksek ücret alan işçiler ise asgari ücrete getirilmek isteniyor. Kölece çalışma koşulları her tarafa yayılmak isteniyor. Bizim bu grevimiz bu politikaların durdurulması içindir.
Bizim grevimizin kazanımı örgütsüz tekstil, metal, gıda fabrikalarında çalışan milyonlarca işçinin de kazanımı olacaktır. Sanayi bölgelerinde kurultay komiteleri etrafında örgütlenen işçileri duydum. Tüm sendikalardan olduğu gibi bu kurultay komitelerinin de desteğini bekliyoruz.
Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz...

İŞÇİLER DAYANIŞMA İÇİNDE OLMALI
Efgan DUMAN
Trakya Cam İşçisi/Lüleburgaz


Şişecam yönetimi biz cam işçilerini önceki grevlerden iyi tanır. Ama bu gün bizim birliğimizin zayıfladığını zannediyor. Grevdeki 5 bin 800 işçinin 3 bin 500 kadarı hiç grev görmemiş genç işçi arkadaşlardan oluşuyor. Şişecam yönetimi bu genç arkadaşların grevi göze alamayacağını, greve dayanamayacaklarını zannederek bu noktaya geldi.
Ama yanıldığı ortada. Eski yeni bütün işçiler arasında büyük bir kenetlenme oluştu. Grevin en ön safında bu genç arkadaşlar bulunuyor. Şimdi bu arkadaşlar grev deneyimde kazandılar.
Bizim grevimiz işçiler üzerindeki ölü toprağını atmaya başladı. Sermaye kesimi dikensiz gül bahçesinde hareket eder gibi bütün haklarımıza saldırıyor. Buna dur demek için işçiler ve sendikalar ortak hareket etmeliler.
Bu grevin kazanımı sadece cam işçilerinin değil tüm işçilerin olacak. İşçiler dayanışma göstererek, güçlerini birleştirerek kazanabilirler. Ben kapanan Topkapı Şişecam fabrikasından geldim. Şişecam yönetimi yeni işçi gibi bizi başka fabrikalarda çalıştırmak istedi. Biz de mücadele ederek bu haklarımızı koruyabildik. Ben dayanışmanın önemini Topkapı direnişinde gördüm. Orada sendikalar, STK’ler ve siyasilerin dayanışması bizim kazanımımızda önemli bir etki sağladı. Şimdi bu grevi kazanmak için de sendikalara,
STK’lere ve siyasilere, bizimle dayanışma içinde olmaları için çağrı yapıyorum.
Türk-İş kendine bağlı sendika ve üyeleri arasında hiç bir ayrım yapmamalı. Bizim grevimize sahip çıkmalı. Sendikamız Kristal-İş’in mayasında mücadele vardır. Biz hem
kendimiz hem de tüm işçi sınıfı için grevdeyiz. Kazanmak için konfederasyon farkı gözetmeksizin bütün sendikalara ve işçilere dayanışma çağrısı yapıyorum.


3 ANA TALEBİMİZ VAR
Ahmet ETİLER
Kristal-İş Mersin Şube Yöneticisi

Sözleşme görüşmelerimiz 1 Ocak itibarıyla 6 aydır devam etmektedir. Bugün itibarıyla Türkiye’deki on fabrikamızla greve devam etmekteyiz. Neden greve çıktık? Bunları kamuoyuyla paylaşmak zorundayız. Toplusözleşmeye giderken üç ana temel üzerinde görüşmeye başladık. Birincisi işe giriş ücreti, ikincisi düşük saat ücreti olan arkadaşlarımızda iyileştirme, üçüncüsü de ücretler. Düşük saat ücretli çalışan arkadaşlarımız yaklaşık 3 bin kişi. Bunları iyileştirme talebinde bulunduk. Bir de işe giriş ücretlerinde büyük bir sıkıntımız var. Asgari ücretle çalışan arkadaşlarımız yıllardır enflasyonun düşük çıkmasından dolayı belli bir seviyeye çekemedik. Bundan dolayı cam sektöründe 60 derece sıcaklıkta çalışan arkadaşlarımız asgari ücret seviyesinde çalışıyorlar. Bu gerçekten reva değil. Şişecam yöneticileriyle 17 defa toplusözleşme masasına oturduk ve bu sözleşmeyi bitirmek istedik. Ancak son geldiğimiz süreçte uzlaşma sağlanamadı ve sonuçta greve çıktık. İşverenin geldiği nokta saat başı 93 kuruş bizim talebimiz 1 lira 85 kuruş. Bizim amacımız masada bitirmek olmasına rağmen işverenin katı tutumundan dolayı greve çıkmak zorunda kaldık. İşçi greve coşkulu bir şekilde çıktı bunu herkes önümüzdeki süreçte de bilecek. Hakkımız alana kadar mücadele sürecek. Umarım bu seferde hükümet geçmişte olduğu gibi Bakanlar Kurulu kararıyla grevimizi ertelemez. Bizi bize bırakırlarsa başaracağımıza inanıyorum. Selamlar saygılar.

İŞ KULELERİNE SESLENİYORUM
Özhan YEDİGÖZ
Şişecam İşçisi/Mersin

Bizler hakkımızı istiyoruz. 2006’da Şişecam gibi büyük bir holdinge girdim. İşçiyim, suçum işçi olmak. Çok düşük bir ücretle işe başladım. Müthiş kârlar yaptılar. Biz vardiyalı 60 derece sıcaklıkta ve olağanüstü şartlarda çalışan insanlarız. Bizim bulunduğumuz ortamı görseniz istediğimiz talepleri az bile görürsünüz. Çünkü şartlara göre istenen talepleri karşılaştırırsanız, biz bu taleplerde çok haklıyız.Geçmişte kazandığımız idari sosyal haklarımız tartışılmayacak. Kazandığımız bu hakları asla vermeyeceğiz. Ücret konusuna gelince 2006 da 2 lira 35 kuruş saat ücretiyle işe girdim. Şu an 2014 deki maaşım 1300 lira. 3 vardiya çalışıyorum, sağlığım gidiyor, hayatım gidiyor, özel hayatım yok, ailem yok. Greve çıktık, çünkü hakkımızı istiyoruz. Bu grev her ne şart altında olursa olsun hakkımızı alana kadar devam edecek. O patronlara, o iş kulelerinde oturanlara sesleniyorum: Bu grev sayesinde fabrikaya gideceksiniz, klimalı odalarınızda çıkacaksınız bizler de meydanda olacağız. Bizi de dinleyeceksiniz bundan  şüpheniz olmasın. 2023’te ilk üçe mi girmek istiyorsunuz bana muhtaçsın. Ben olmadan giremezsin.

HAKLARIMIZI KORUMAK İÇİN
Alpay YEŞİLTEPE
Şişecam İşçisi/Mersin

Greve başlama nedenimiz, tabii ki kamuoyuna yansındığı kadarıyla cam işçilerinin fazla ücret istemesi, fazla ücrette ısrar etmesi değil. 24. toplusözleşmemizde elde edilmiş hakların korunması, 40 yıllık sosyal hakların korunmasıdır. Ücret konusuna gelince işverenin teklifi saat başı 93 kuruş sendikanın teklifi 1 lira 85 kuruş. Arada 90 kuruş fark var. Biz sadece bu fark için greve çıkmış değiliz. Sözleşmede olduğu geçmemiş idari maddelerimiz var bu elde edilmiş hakları vermeme adına biz bu direnişe başladık. Cam işçilerine hayırlı olsun. Kazana kadar direnişe devam. İsteğimiz bizim bu haklı grevimizin başarıyla sonuçlanmasını kamuoyunun ve emek dostlarımızın yanımızda olması diliyoruz.

İSTEDİĞİMİZ TİS İMZALANANA KADAR
Mustafa ÖZYÜREK
Şişecam İşçisi/Mersin

Daha önce ‘98’de bize uzman kişiler geliyordu. Almanya’daki işçiler ne alıyorsa biz de aynı ücreti alıyorduk. Şimdi bir o zamanlara bakıyorum, bir de şu ana bakıyorum şimdi Afrika’da çalışan bir işçinin ücretini alıyoruz. İşveren o kadar çok büyük kâr ediyor ki bundan işçiye bir pay vermek istemiyor. Yani kölelik zihniyetiyle çalıştırmak istiyor. Bu istediğimiz verilmeyecek bir ücret değil. O nedenle biz istediğimiz toplusözleşmeyi imzalayana kadar direnişimizi sürdüreceğiz. Zafer direnen cam işçilerinin olacak. Selamlar...

 

ÖNCEKİ HABER

Devlet Ceylanları öldürmese çocuklar dağa çıkar mıydı?

SONRAKİ HABER

Kamu üniversiteleri şirketleşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...