26 Haziran 2014 06:00

İzin kullananın cebi yanacak

Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanları bu günlerde kara kara düşünüyor. Kurum tarafından 5 Haziran 2014 de yayınlanan yeni Ek Ödeme Usul ve Esaslarına göre, tabip, eczacı, diş hekimi gibi unvandaki sağlık çalışanlarının hastalık, mazeret, eğitim, doğum, refakat, görevlendirme vb. izinleri toplamının yılda 30 günü geçmesi halinde maaş ek ödemelerinden kesinti yapılacak.

İzin kullananın cebi yanacak
Paylaş

Mustafa GÜVEN*
İzmir


Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanları bu günlerde kara kara düşünüyor. Kurum tarafından 5 Haziran 2014 de yayınlanan yeni Ek Ödeme Usul ve Esaslarına göre, tabip, eczacı, diş hekimi gibi unvandaki sağlık çalışanlarının hastalık, mazeret, eğitim, doğum, refakat, görevlendirme vb. izinleri toplamının yılda 30 günü geçmesi halinde maaş ek ödemelerinden kesinti yapılacak. Üstelik kesinti tarihi olarak 3 Ağustos 2013 tarihi baz alınacak ve kesintiler geriye dönük yapılacak. Başta doğum izni kullananlar olmak üzere uzun süreli tedavisi olan bir çok çalışandan geri istenecek para 10-12 bin lirayı bulacak.

Maaş ek ödemelerinden kesinti oranlarını değiştiren söz konusu usul ve esaslar ile ortalama bir sağlık çalışanının toplam ek ödemesinin yaklaşık yüzde 70’i kesilebilecek. Uygulama ile SGK fatura kontrolde çalışan sağlık çalışanları, özellikle doğum izni, kanser tedavisi gibi uzun süreli rapor kullanmak zorunda kaldıklarında bir de maaşlarının kesilmesi ile karşı karşıya kalarak adeta cezalandırılacaklar.

Söz konusu uygulama ile tabip, eczacı, diş hekimi unvanlarıyla SGK’de fatura kontrol işlerinde çalışan sağlık çalışanları üzerindeki baskı artırıyor.

DOĞUM İZNİ ALMAK MADDİ KAYBA NEDEN OLACAK

Doğum izni alan bir eczacının toplam ek ödemesinin yüzde 72’si, uzman tabibin ek ödemesinin ise yüzde 69’u kesilebilecek. Önceden çeşitli sebeplerle hastalık raporu kullananların geriye dönük borç ödemek zorunda bırakılıyor olması ise çalışanlar tarafından şaşkınlık ve öfkeyle karşılanıyor.

NE KADAR PARA O KADAR İZİN

Geçmiş 1 yıl içinde doğum, ameliyat, kanser  gibi hastalık izni kullanan çalışanlar, önceden öngörmeleri mümkün olmadığı halde bu kesintileri ödemekle yükümlü tutulacak.
Bu uygulama ile bundan sonra izin kullanmak isteyenler için ise “Ne kadar para o kadar izin” anlayışı geçerli olacak. Ancak kesintiyi göze alanlar izin kullanabilecek. Bu nedenle yıllık izinlerini bile kullanıp kullanmamayı yeniden gözden geçirmeye başlayan çalışanlar, bu saçma ve ayrımcı uygulamanın hukuksal başvurulara gerek kalmadan derhal durdurulmasını istiyor.

Düzenlemenin geriye dönük uygulanırken Fatura Kontrolde çalışan sağlık çalışanları toplu kesintilerle karşılaşacakken, SGK bürokrasisi bu yeni düzenlemeden kârlı çıkacak. Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı gibi üst kademe görevlerinde bulunanlar, ek ödeme oranlarının yükseltilmesi nedeniyle toplu para alacakla.

*İzmir SGK BES İşyeri Temsilcisi

ÖNCEKİ HABER

Hakkımızı almadan yolumuzdan dönmeyeceğiz

SONRAKİ HABER

SGK\'nın açıkları emekçinin sırtında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...