23 Haziran 2014 15:59

Cam grevinde 4. gün; Grev kırıcılığına karşı nöbet sürüyor

Kristal-İş Sendikası ile Şişecam yönetimi arasında süren sözleşme görüşmelerinin tıkanması nedeniyle 10 fabrikadan 5 bin 800 işinin katılımıyla başlayan grev 4. gününde.

Cam grevinde 4. gün; Grev kırıcılığına karşı nöbet sürüyor
Paylaş

Kristal-İş Sendikası ile Şişecam yönetimi arasında süren sözleşme görüşmelerinin tıkanması nedeniyle 10 fabrikadan 5 bin 800 işinin katılımıyla başlayan grev 4. gününde.

Şişecam yönetiminin, Lüleburgaz’daki grevi kırma girişiminin püskürtülmesinin ardından işçiler, Kırklareli Cam Sanayi  ve Otocam Sanayinde TIR çıkışını engellemek için fabrikaların kapısını tuttular. İşçilerin kararlı tutumu üzerine yapılan görüşmelerde Şişecam yönetimi bir daha TIR çıkışı yapmayacağını bildirdi. Kristal-İş Sendikası ise olası her türlü gelişmeye karşı işçileri fabrika önlerine gelmeleri için çağırdı. Bu karar gereği grevci işçiler kendi vardiyalarında toplu olarak fabrika önüne gelecek.

HAKLI TALEPLER İÇİN GREVDEYİZ

Bu arada Kristal-İş Genel Başkanı yaptığı yazılı açıklamada son iki dönem sözleşmelerinden sağlanan artışa karşın ücretlerdeki gerilemenin yüzde 23 oranında olduğunu bildirdi. “Üstelik bu gerilemeler, “nominal” ücretlerde gerçekleşmiştir ve reel ücretlerdeki gerileme bu oranların çok daha üzerindedir” denilen açıklamada, bunun, yaratılan katma değerden cam işçilerinin aldığı payın her yıl biraz daha azaldığını gösterdiği kaydedildi.

Ortalama ücretlerin aylık 1566 lira civarında olduğu belirtilen açıklamada, cam işçilerinin önemli bir bölümünün net 846 lira olan asgari ücretle ya da biraz üzerinde bir ücretle çalıştığı kaydedildi. Aynı işi yapan işçiler arasında kimi yerde 3 katına varan farklar olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Bu nedenle sendikamız, bu adaletsizliğin düzeltilmesi için düşük ücretlerde iyileştirme önermektedir. Bu düzeltmenin kalıcı olmasının yolu da işe giriş ücreti modelinin hayata geçirilmesidir ve işe giriş ücreti toplusözleşme taleplerimiz arasındadır. Bu iki talep, evrensel “eşit işe eşit ücret” ilkesinin gereğidir” dendi. Açıklamada sendikanın birikmiş sorunların çözümü için, haklı taleplerini hayata geçirmek için grevde olduğu bildirildi. (Kırklareli/EVRENSEL)

Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi öğrencileri, mezuniyet töreninde grevdeki cam işçilerini unutmadı.

ÖNCEKİ HABER

‘Merkez’le mücadele edecek misiniz?

SONRAKİ HABER

Hangi konular yayın yasağında?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...