23 Haziran 2014 06:00

Şişecam Avrupa’yı hedeflerken işçiye Çin’i gösteriyor

Kristal-İş Sendikası ile Şişecam grubu arasında 5800 işçiyi ilgilendiren sözleşme görüşmelerinin tıkanması nedeniyle Cuma günü başlayan grev, kararlı bir şekilde devam ediyor. Lüleburgaz’daki Kırklareli Cam Sanayi fabrikasında fabrika yönetiminin taşeron işçiler vasıtasıyla yükleme yapıp mal çıkarmaya başlaması işçiler tarafından engellenmesi işçilerin kararlığını ve bundan sonra grevin daha çetin geçeceğini gösteriyor.

Şişecam Avrupa’yı hedeflerken işçiye Çin’i gösteriyor
Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Lüleburgaz


Kristal-İş Sendikası ile Şişecam grubu arasında 5800 işçiyi ilgilendiren sözleşme görüşmelerinin tıkanması nedeniyle Cuma günü başlayan grev, kararlı bir şekilde devam ediyor. Lüleburgaz’daki Kırklareli Cam Sanayi fabrikasında fabrika yönetiminin taşeron işçiler vasıtasıyla yükleme yapıp mal çıkarmaya başlamasının işçiler tarafından engellenmesi işçilerin kararlığını ve bundan sonra grevin daha çetin geçeceğini gösteriyor.

En son 2003 yılında ulusal güvenlik gerekçesi ile yasaklanan grevden beri cam işçileri ile cam patronları ilk defa bu kadar ciddi bir şekilde karşı karşıya geldi. Cam işçileri on bir yıl sonra yaşanan grevi coşku ile karşılıyorlar. Çünkü bu süre içinde değişik gerekçelerle başta ücret olmak üzere birçok hak kayıpları yaşadılar. Şimdi bunların telafisi için eline bir fırsat geçmiş durumda.

YÜZDE 70’İ YENİ İŞÇİ

‘90’ların başında yaşanan grevden sonra ücret olarak görece daha iyi noktaya gelen cam işçileri, 2003 yılından sonra ücretlerinde hızlı bir erime başladı. Şişecam patronu kriz gerekçeleri ile işçileri fedakarlığa zorlarken ücretler ve sosyal haklarda büyük baskılanma yarattı. Bu tarihten sonra eski işçiler emekli olurken yerine alınan işçiler çok düşük ücret ile işe başladılar. Bu gün çalışan işçilerin yüzde 70’i 2003 yılından sonra işe başlayan işçilerden oluşmakta. Son iki yıldır işe giren işçiler ise asgari ücret ile çalışmakta. Eski işçilerin emekli olması, yeni giren işçilerin ücretlerinin düşüklüğünden dolayı ortalama ücretlerde sürekli düşüş yaşanmakta.

Dünyada önemli bir markaya sahip olan Şişecam grubu her yıl yaptığı yatırımlarla karlarını arttırırken kendi sektöründe üçüncülüğü hedefliyor. Trakya Cam işçisinin söylediği gibi “kendisi hedef olarak Avrupa üçüncüsü gösterirken bize Çin’i gösteriyor” demesi gerçekleri ortaya koyuyor. Uzun yıllar Trakya Cam’da çalışan bir Cam işçisi şirketin büyümesi ile işçi ücretleri arasında ki bağı şöyle kuruyor: “Şişecam büyüdükçe genç işçi nüfusu ortaya çıktı. Bunların ücretleri de çok düşük. İşçi ücretleri küçüldükçe Şişecam daha da büyüdü.”

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET

Genç ve yeni işçilerin iyileştirme talebi sadece bu işçikler değil görece daha yüksek ücretle çalışan eski işçilerinde en büyük talebi. Eski işçiler sadece genç işçileri desteklemek için değil kendi meselesi gibi bakıyor.

Genç işçiler ise tekstil gibi fabrikalara göre daha iyi durumda gördükleri, emekli olana kadar çalışacaklarını umduğu Şişecam’da şimdiye kadar beklentilerini karşılamadığı görünüyor. Genç işçilerin en büyük talebi insanca yaşayacakları bir ücreti kazanmak, eşit işe eşit ücret alabilmek için grevin en heyecanlı kesimini oluşturuyor.

Genç işçiler grev yaşayan eski işçilerden öğrenerek mücadeleye giriyor.

Kırklareli Cam Sanayinde çalışan bir işçi “Grev olmadan haklarımızı alarak çözülseydi iyi olurdu ama olmadı. Bu gün grevdeyiz. İnsanca yaşayacağımız bir ücret, başarılı bir grev için eski işçiler daha deneyimli olduğundan bize sağlam durmamız gerektiğini anlatıyor. Biz de sendikanın ve eski işçilerin dediklerini yapmaya çalışıyoruz.” diyerek örgütlülüğün ve mücadele deneyiminin önemini anlatıyor.

ÖNCEKİ HABER

Önce işten attı şimdi de hapse atmak istiyor

SONRAKİ HABER

İşçiden birlik çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...