23 Haziran 2014 06:00

Unutulmaz kılalım derken…

Tatilde her anınızı fotoğrafla ölümsüzleştirenlerden misiniz? Bilim insanları çok fazla fotoğraf çekmenin tehlikesine dikkat çekiyor. Victoria Universitesinden Psikolog Maryanne Garry, çok fazla fotoğraf çekmenin hatıraları oluşturma şeklimizi zayıflattığını ortaya koydu.

Unutulmaz kılalım derken…
Paylaş

Tatilde her anınızı fotoğrafla ölümsüzleştirenlerden misiniz? Bilim insanları çok fazla fotoğraf çekmenin tehlikesine dikkat çekiyor. Victoria Universitesinden Psikolog Maryanne Garry, çok fazla fotoğraf çekmenin hatıraları oluşturma şeklimizi zayıflattığını ortaya koydu. Ve araştırmaya göre bundan hatıralarınız da zarar görüyor. Çünkü bilinçaltınızda hatıraları hatırlamak için kendi hafızanız yerine yanınızdaki kameraya güveniyorsunuz. Yakınlarda yayımlanan araştırmada fotoğraf çekmenin anılarımızı ve deneyimlerimizin öznel yorumlarını etkilediğine dikkat çekildi. Psikolog Linda Henkel de kendi araştırmasında benzer sonuçlara ulaştı. 28 üniversite öğrencisiyle çalışan Henkel, deneklere 15 objeyi gözlemlemelerini 15 farklı objenin de fotoğrafını çekmelerini söyledi.

Sonuçta fotoğraf çekme eyleminin “Deneyimin somut detaylarının daha az hatırlandığı zayıflık etkisine”sebep olduğu belirtildi. Henkel’e göre fotoğraf çekme beynimizi, anılarımızı biçimlendirme ihtiyacından kurtarabiliyor. Elbette fotoğraf çekerken ana ve objeye dikkat kesilmek ve odaklanmak bu kaybı azaltıyor.
Konunun başka bir boyutu da çok fazla fotoğraf çekenlerin, fotoğrafları düzenlemeye üşenip hatırlamak için dönüp bakmamaları. Çoğunlukla fotoğraflar hard disklerde unutuluyor.
Daha önce de yiyeceklerin fotoğrafını çekip paylaşmanın, yemeğin lezzetini azalttığı yönündehaberler yapılmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dertlerimizin çözülmesini istiyoruz

SONRAKİ HABER

Gruplarda son maçlar başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa