17 Haziran 2014 06:00

PMO Başkanı: ‘Bütünşehir’ tahrip ediliyor

2012 yılında kabul edilen ve 30 Mart 2014 yerel seçimleriyle yürürlüğe giren Bütünşehir Yasası’na ilişkin gazetemize konuşan Peyzaj Mimarları Odası (PMO) Başkanı Ayşegül Oruçkaptan, yasa ile ‘beldelerin ve köylerin abluka altına alındığını’ söyledi.

PMO Başkanı: ‘Bütünşehir’ tahrip ediliyor
Paylaş

Berivan BALKAY
Ankara


2012 yılında kabul edilen ve 30 Mart 2014 yerel seçimleriyle yürürlüğe giren Bütünşehir Yasası’na ilişkin gazetemize konuşan Peyzaj Mimarları Odası (PMO) Başkanı Ayşegül Oruçkaptan, yasa ile ‘beldelerin ve köylerin abluka altına alındığını’ söyledi. Oruçkaptan, köylerin bu yasa ile kentsel dönüşüme açılacağını belirtirken, köylülerin hukuki haklarının ellerinden alınarak mağdur edildiğini ifade etti.

RANTSAL DÖNÜŞÜM KÖYLERE SIÇRAYACAK
PMO Başkanı Ayşegül Oruçkaptan’a göre, son yerel seçimlerle uygulamaya giren yasa, imar yolsuzluklarının üzerini örtme amaçlı.  Bütünşehir Yasası’nın 5490 Sayılı  Nüfus Hizmetleri Kanunu ile birlikte ele alan Oruçkaptan, “Bu kanun, köylerdeki alanların ruhsatlı olduğunu gösteriyor. Ama yalnızca 29 büyükşehir belediyesinin kapsadığı köylerin dönüşüm alanları için geçerli oluyor. Bu ruhsatlandırılmayla birlikte köylüleri vergiden bir süreliğine muaf tutuyorlar. Fakat sonrasında insanlar çok büyük zarara uğratılıyor” dedi. Oruçkaptan, köylerin ‘köy’ statüsünden çıkarılması sonucunda köylülerin de mevcut haklarını kaybettiğini ifade ederken, “Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm için bu alanlar uygun görülüyor ve bir süre sonra TOKİ rahatlıkla girebilecek bu arazilere” diye konuştu.

DÖNÜŞÜM DEĞİL TAHRİBAT
AKP hükümeti ve büyükşehir belediyelerinin oy kaygısıyla köylere büyük vaatlerde bulunduğunu ancak, aslında köylülerin birçok hukuki hakkını kaybettiğini ifade eden Oruçkaptan, İmrahor Vadisi’ni örnek gösterdi. İmrahor için planlanan projenin köyleri tasfiye edip o alanları sular altında bırakacağını söyleyen Oruçkaptan, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek bu alanları yapılaşmaya açmak istiyor” dedi.

‘TARIM FAKİRİNE DÖNÜŞTÜK’
Tarımsal alanların çoğunun yok edildiğini kaydeden Oruçkaptan, Bütünşehir Yasası’nın bu yok oluşu hızlandıracağından endişe duyduğunu dile getirdi. Oruçkaptan, “Tarım ülkesi idik tarım fakiri haline geliyoruz. Devlet politikaları yüzünden köylüler kendi alanlarında ekim yapamıyor. Adana, Antalya, Düzce, Adapazarı gibi yerlerdeki tüm tarım alanları yok edilmek üzere” dedi. Tarıma teşviki arttıracak projelerin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Oruçkaptan, bu projeler kapsamında yöre halkının talepleri doğrultusunda eğitim, sağlık ve sosyal yaşam alanlarında tesisler kurulması gerektiğini vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

Tarsus\'ta cesedi bulunan Rıza\'nın ailesi Evrensel\'e konuştu

SONRAKİ HABER

İşçiler birleşmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...