16 Haziran 2014 10:55

Adli Tıp raporu da 'Aras’ın eli sağlam' dedi

Adana'nın merkez Seyhan ilçesine bağlı Hürriyet Mahallesi'nde, polisin attığı ses bombasının başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren 15 yaşındaki İbrahim Aras’ın ilk olay yeri tespit ve ölü muayene tutanağı açıklandı.

Adli Tıp raporu da \'Aras’ın eli sağlam\' dedi
Paylaş

Adana'nın merkez Seyhan ilçesine bağlı Hürriyet Mahallesi'nde, polisin attığı ses bombasının başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren 15 yaşındaki İbrahim Aras’ın  ilk olay yeri tespit ve ölü muayene tutanağı açıklandı.

Bazı medya organlarında Aras’ın elinde bulunan ses bombasının patlaması nedeniyle yaşamını yitirdiği iddialarına yanıt olan raporda,  ellerinde hasar oluştuğuna dair hiçbir bulguya yer verilmedi.

Adana Cumhuriyet Savcısı Sedat Bayrak tarafından hazırlanan ilk olay yeri tespit tutanağında, “14-15 yaşlarında bir çocuğun kaldırıma başı gelecek şekilde kafa kaidesi parçalanmış şekilde ölü olarak yatar vaziyette bulunduğu, yanının ve zeminin üzerinin kanla kaplı bulunduğu, beyin dokusunun yerde ve duvarların üzerinde olduğu, cesedin yanında gazetelerin buşunduğu, bir gaz kapsülünün hemen başının 1 metre kadar önünde bulunduğu görüldü” denildi.

Adana Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan ön otopsi raporunda da, “Haricen iki yanlı üst göz kapaklarında ekimoz, her iki göz kapağı üzerinde alın alın ortaya yükselerek saçlı deri içinden oksşpital sağ sağ ortaya kadar çok parçalı devam edecek şekilde devam eden içerisinde kısmen beyincik deforme parçaları ve çok parçalı yüzde belirgin kafa kaide kemik kırıkları seçilebilen geniş laserasyon dışında vücuttta travma izi rastlanmadı” denildi. Raporda ölüm nedenine ilişkin kesin bilginin  ayrıntılı otopsi raporunda ortaya çıkacağı ifade edildi.

PATLAYICIYA İLİŞKİN HİÇBİR İZ CESETTE YOK'

İbrahim Aras ile ilgili hazırlanan olay yeri tespit ve ölü muayene tutanağında müdahil avukat olarak imzası bulunan avukat Vedat Özkan, ceset üzerinde bomba izine rastlanamadığına dikkat çekerek, şunları söyledi; "Ön otopsi raporunda ölümün çok açık şekilde yakın mesafeden atılan sis bombası sonucu meydana geldiği yazılıyor. Cenazenin yanında 45 santimetre uzaklığında sis bombasının parçasının bulunduğu, cesette iddia edildiği gibi herhangi bir patlayıcı maddeye ilişkin hiçbir bulgu yok. Tüm bulgu, yakın mesafeden atılan sis bombasının kafatasını parçalamasından ibaret olduğu ön otopsi raporunda açıkça ortada. Bu nedenle çıkan yanlış haberlerin düzelmesi gerekiyor. Ben bizzat katıldım otopsiye. 3 saat sürdü. Otopside ceset tamamen sapa sağlam, kafa kısmı tamamen uçmuş, yakın mesafeden atılan sis bombasının, tüfekle atılan ses bombasının neden olduğu doktor mütalaasında açıkça ortaya konuluyor. Patlayıcıya ilişkin hiçbir iz ve emare cesette yok."

BABA FENALAŞTI

Silopi Termik Santrali'nde işçi olarak çalışan baba Baki Aras, dün akşam saatlerinde aldığı haber üzerine Adana'ya geldi. Sabah saatlerinde geldiği Dağlıoğlu Mahallesi'ndeki evinde oğlunun öldüğünü öğrenen baba Baki Aras'ın fenalık geçirdi. Aras, yakınları tarafından götürüldüğü Adana Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.

ÇOCUKLARININ YAŞAM HAKKINI SAVUNAMAYAN BİR TÜRKİYE TABLOSU İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Adana'da yüzlerce yurttaş 15 yaşındaki İbrahim Aras'ın cenazesini almak için Adana Adli Tıp Kurumu önündeki bekleyişlerini sürdürürken, HDP Eş Genel Başkanı Seabahat Tuncel de Adli Tıp'ın önüne geldi. Burada açıklama yapan Tuncel, katliamları yapanların cezasını vermeyenlerin, 'Bu çocuklar neden dağa gidiyor' diye de sormaya haklarının olmadığını söyledi. "İşte Başbakan gelsin, görsün bunları" diyen Tuncel, kendi yurttaşının ve çocuklarının yaşam hakkını savunamayan bir Türkiye tablosu ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Ülkede çocukların 30 yıllık savaşın gölgesinde büyük öfkeler biriktirdiklerini belirten Tuncel, "İnsanlar öfkelerini tepkilerini sokağa çıkarak, basın açıklamaları, eylem etkinlik yaparak dile getirmeye çalışıyorlar. Devletin yapması gereken şey insanların bu taleplerini anlamak ve gerekli davranışları göstermektir" dedi.

'SORUMLU AKP İKTİDARIDIR'

"Başbakan Erdoğan kalekol ve karakol yapılmamasına ilişkin somut açıklamalar yapmış olsaydı, barış istiyoruz, ısrarlıyız deseydi bu eylemlerin hiç biri olmayacaktı. İbrahim de katledilmeyecekti" diyen Tuncel, tüm yaşananların sorumlusunun AKP iktidarının kendisi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin hukuk devleti olmadığını belirten Tuncel, 15 yaşındaki bir çocuğun öldürülmesinin hiçbir açıklayıcı yanının olmadığını söyledi. Gerçekleştirilen katliamların hesabının sorulması gerektiği ve sorumluların yargı önüne çıkarılması gerektiğine işaret eden Tuncel, "Bu katliamlara iktidar ve muhalefetin ırkçı ve faşizan söylemleri neden olmuştur" dedi. Eyleme katılmanın öldürülmek için bir gerekçe olmadığını belirten Tuncel, "Eğer gerekçe ise, hepimizi öldürün" diyerek tepki gösterdi.

'ARTIK ÇOCUKLARIMIZIN MEZARINI GÖRMEK İSTEMİYORUZ'

Kürt çocuklarının sahipsiz olmadığını ve Kürt çocukları üzerinden uygulanan katliamları kabul etmediklerini belirten Tuncel, "Artık çocuklarımızın mezarlarına gitmek istemiyoruz. Çocuklarımızın yaşamasını istiyoruz. HDP olarak bu katliamların hesabını soracağız ve takipçisi olacağız" diye konuştu. Karakol ve kalekol yapımlarına karşı olmaya da devam edeceklerini vurgulayan Tuncel, cezasızlık politikalarından da vazgeçilmesini istedi. Tuncel, 15 yaşındaki bir çocuğu katleden sistemden demokrasi beklentilerinin olmadığını da sözlerine ekledi.

CENAZE BEKLEYEN KİTLEYE TESLİM EDİLDİ

Tuncel'in yaptığı açıklamanın ardından Aras'ın cenazesi, aileye teslim edilerek cenaze aracına yerleştirildi. Cenaze aracına PKK bayrakları ile PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri asılırken, bu sırada sık sık, "Şehît namirin" ve "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı.

Kürt yurttaşların ağırlıkta yaşadığı çok sayıda mahallede ise kepenklerin indirildiği ve mezarlıkta on binlerce yurttaşın Aras'ın cenazesini karşılamak üzere beklediği belirtildi. Cenazenin ilk olarak Aras'ın vurulduğu Hürriyet Mahallesi'ne ardından ise Dağlıoğlu Mahallesi'ndeki evine götürüleceği belirtildi. Evine son kez tabut içerisinde getirilecek olan Aras, daha sonra Küçükoba Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Küçükoba Mezarlığı'nda defnedilecek.

İBRAHİM ARAS'I SON YOLCULUĞUNA ON BİNLER UĞURLADI

İbrahim Aras'ın cenazesi, öğle saatlerinde Adana Adli Tıp Kurumu'ndan alındı. Ardından yüzlerce araçlık konvoy ile Aras'ın cenazesi, önce vurulduğu yere götürüldü. Aras'ın cenazesi burada bekleyen yurttaşlarca PKK Lideri Abdullah Öcalan ve Aras'ın posterleri ile açılan PKK bayrakları ve sarı, kırmızı, yeşil flamalar ile karşılandı.

SON KEZ EVİNE GÖTÜRÜLDÜ

Burada katliama dair öfkenin sloganlarla haykırılmasının ardından konvoy, bu kez Aras'ın evine doğru hareket etti. Aras'ın cenazesini karşılayan aile üyelerinin feryatları yeri göğü doldurdu. Acılı ailenin feryatları cenazeye katılanları gözyaşlarına boğdu. Aras'ın babası oğlunu son kez görmek için kefeni açtı. Oğlunun parçalanmış kafasını gören baba kısa süreli baygınlık geçirdi.

Daha sonra Aras'ın tabutu omuzlara alındı. Defnedileceği Küçükoba Mezarlığı'na doğru son yolculuğuna çıkarılmadan önce kitle, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Ardından da mezarlığa doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüşte on binler sık sık "Şehîd namirin", "Bijî Serok Apo", "Katil AKP" ve "İntikam" sloganları attı.

Cenazesinin defnedileceği mezarlığa yaklaşıldığında mezarlığın girişine İbrahim Aras'ın dev posterinin asıldığı görüldü.

Daha sonra Aras'ın cenazesi için dini vecibeler yerine getirildi. Aras'ın cenazesi, burada yurttaşlar tarafından alınarak mezarlığa defnedildi. Defin işlemlerinin ardından dualar okundu.

Kitle daha sonra İbrahim Aras'ın evi önünde kurulan taziye çadırına doğru tekrar yürüyüşe geçti.

 

İŞTE RAPOR



ÖNCEKİ HABER

Berkin Elvan vurulduğu yerde anıldı

SONRAKİ HABER

İşsiz sayısı 2.7 milyonu buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...