14 Haziran 2014 18:35

Somder Uluslararası Gezi Konferansı düzenledi

Sosyoloji Mezunları Derneği (SOMDER), Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde(MSGSÜ) Uluslararası Gezi Konferansı düzenledi. Konferansa katılan akademisyen ve yazarlar toplumsal ve bilimsel açıdan direnişin 1. yılında Gezi’yi değerlendirdi.

Somder Uluslararası Gezi Konferansı düzenledi
Paylaş

Tolga Alp TURGUT
İstanbul


Sosyoloji Mezunları Derneği (SOMDER), Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde(MSGSÜ) Uluslararası Gezi Konferansı düzenledi. Konferansa katılan akademisyen ve yazarlar toplumsal ve bilimsel açıdan direnişin 1. yılında Gezi’yi değerlendirdi.

DİRENİŞİN 1. YILINDA GEZİ

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Doç. Dr. Kemal İnal, Gezi’nin en önemli mirasının yeni muhalefet etme biçimleri olduğunu söyledi. Gezi için, “Paris Komünü gibi değildi fakat duyarlı, birbirine saygılı ve farklı bir düzenin mümkün olduğuna inanan insanlar oradaydı” diyen İnal, “Türkiye örgütlenme, dayanışma ve paylaşmayı Gezi’de öğrendi” şeklinde konuştu. Dünyadaki toplumsal mücadeleleri yorumlayan Evrensel Gazetesi Yazarı Nuray Sancar ise “Gezi, Türkiye’de milliyetçilik hegemonyasını kırdı” dedi. Sadece Gezi Parkı’nda değil Türkiye’nin dört bir yanında eylemler olduğuna dikkat çeken Sancar, Türk Bayrağı ve BDP flaması taşıyan iki gencin yan yana birbirine kenetlendiği fotoğrafı hatırlattı. Tekel direnişinden, Reyhanlı ve Roboski katliamına bir çok sebebin Gezi’yi hazırladığına dikkat çeken Sancar, “Halkın özgürlük ve adalet talepleri şiddet ve baskıcı politikalarla sindirilmeye çalışıldı” dedi.  
 
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ufuk Özcan, “Gezi direnişi liberal demokrasinin maskesini düşürdü” dedi. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Cenk Saraçoğlu, Gezi yerine Haziran direnişi denmesi gerektiğini ifade etti. Saraçoğlu, Eylemlerin Gezi Parkı mekanıyla sınırlı olmadığını vurguladı.  

ALEX’TEN BERKİN’E DİRENİŞ

Atina Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Konstantinos Skordoulis, 2008 yılında Yunanistan'da gerçekleşen eylemler sırasında hayatını kaybeden 15 yaşındaki Alexandros Grigoropoulos ile 16 Haziran 2013'te polis tarafından kafasından vurulan ve hayata gözlerini yuman Berkin Elvan'ı anarak konuşmasına başladı. Skordoulis, “Mücadelede farklı din, kültür ve cinsel tercihlerin bir arada düşünülmesi gerektiğini” söyledi. Skordoulis, “Mahallelerde ve iş yerlerinden örgütlenmeliyiz” şeklinde konuştu. Anglia Ruskin Ünivesitesi’nden Prof. Dr. Dave Hill, “Yoldaşlar” diye başladığı konuşmasında kapitalizmin ekonomik, ideolojik, psikolojik ve hukuksal şiddeti ortaya çıkardığını açıkladı. Hill, Öğrencilerin ve işçilerin güçlerini birleştirmesi gerektiğini savundu.

‘MEZUN OLUNCA ZATEN İŞSİZ OLACAĞIZ’

İstanbul Gelişim Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Doç.Dr. Ulaş Başar Gezgin, Başbakan’ın “Her üniversite mezunu iş bulacak diye bir şart yok” sözünü hatırlattı. Gezgin, ‘mezun olunca zaten işsiz olacağız’ diyen yüz binlerce öğrencinin, bir öğrenci hareketi olmamasına rağmen meydanlarda olduğunu ifade etti. TV psikologlarını da eleştiren Gezgin, “Başbakan Erdoğanı baba, Gezi’de direnenleri ona isyan eden çocuklara benzetiyorlar” dedi. “Polis çok yoruldu o yüzden orantısız şiddet uyguladı” diyen psikologları da eleştiren Gezgin, “Polis şiddeti daha önce de vardı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Patronun sendikacıları kaybedince işçi kıyımı başladı

SONRAKİ HABER

Kolombiya, Yunanistan\'ı 3 golle geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...