13 Haziran 2014 22:51

Evli papaza iş yok

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bir İspanyol papazın Katolik Kilisesi’nin evlilikle ilgili dogmasına aykırı davrandığı gerekçesiyle işinden olmasını “normal” buldu.

Evli papaza iş yok
Paylaş

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bir İspanyol papazın Katolik Kilisesi’nin evlilikle ilgili dogmasına aykırı davrandığı gerekçesiyle işinden olmasını “normal” buldu.

José Antonio Fernandez Martinez adında bir İspanyol papaz evlenip çocuk sahibi olmak istiyordu. Kilisenin “papazların evlenemeyeceği ve çocuk sahibi olamayacağı” öğretisine karşı “özel izin” isteğiyle Vatikan’a başvurdu.  Vatikan Martinez’in bu talebine görmezden geldi. Martinez evlendi ve bu evlilikten beş çocuğu oldu.  Vatikan’ın bilgisi dahilinde Murcia kentinde kamuya ait bir lisede “Katolik Din ve Ahlakı” öğretmenliği yapmaya başladı. Bu göreve devam ettiği sırada bir İspanyol gazetesi, papazların da evlenme hakkına sahip olabilmelerini içeren bir makalede Martinez’i ailesiyle gösteren bir fotoğrafa yer verdi. Vatikan, haberin ardından 1997 yılında Martinez’in 1984 yılında yaptığı başvuruya cevap niteliğinde bir mektup gönderdi ve talebinin kabul edildiğini bildirdi. Buna karşılık, kamuya ait bir okulda bundan böyle Katolik dini öğretmenliği yapamayacağı belirtildi. Buna karşı dava açan Martinez, 2007 yılında AİHM’e başvurdu.  Martinez’in din ve ahlak dersi öğretmenliği yaptığı kamuya ait bir okuldaki işine son verilmesi Strasbourg Mahkemesi yargıçları tarafından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile “uyumlu” bulundu. Karar, AİHM’nin Katolik papazların evlenmesiyle ilgili ilk hükmü olması bakımından içtihat oluşturuyor.
(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Katlanabilir ekran

SONRAKİ HABER

Mardin\'de çatışma, bir özel harekat polisi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...