04 Haziran 2014 06:00

Mutfakta yangın cepte heyelan!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı enflsayon rakamını açıkladı. Buna göre yıllık tüketici enflasyonu yüzde 9.66 oldu. Yurt içi üretici enflasyonu ise yüzde 11.28 düzeyinde gerçekleşti.

Mutfakta yangın cepte heyelan!
Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı enflsayon rakamını açıkladı. Buna göre yıllık tüketici enflasyonu yüzde 9.66 oldu. Yurt içi üretici enflasyonu ise yüzde 11.28 düzeyinde gerçekleşti.

Böylece nisan 2012’den bu yanaki en yüksek enflasyon mayıs 2014’te görülmüş oldu. Yıllık yüzde 10’a dayanan enflasyon geçen aya göre ise yüzde 0.40 oranında arttı.

MEMUR MAAŞLARI ERİDİ

Geçen yıl Memur-Sen’in imzaladığı toplu-sözleşmede enflasyon farkını almaması memuru yaktı.

Yaklaşık 3 milyon memur bu yıl uygulanan seyyanen zam nedeniyle ciddi oranda gelir kaybına uğradı. Memura 123 lira zam verilmesine karşın ilk 5 ayda enflasyonun yüzde 5.38 olması, memuru enflasyona ezdirdi.

Maaşlar enflasyon karşısında erirken ilk altı aylık dönemde enflasyonun yüzde 6’ya ulaşması halinde her bir memur maaşında en az 60 lira ile 200 lira arasında kayıp oluşacak.

TENCERE PAHALI KAYNIYOR

Gıda enflasyonu mutfakta yangının sürdüğünü gösteriyor. Tencere geçen yıla göre göre yüzde 16 pahalı kaynıyor.

İşlenmemiş gıda fiyatlarında düzeltmen sınırlı kalırken, işlenmiş gıdanın yükseliş eğilimini koruyor. Yıllık bazda işlenmemiş gıda yıllık enflasyonunun yüzde 16.4 seviyesine yükseldi. İşlenmiş gıda fiyatları yıllık artışının ise yüzde 11.8’e ulaştı.

Dar ve sabit gelirliler gıda maddeleri fiyatındaki artıştan sonra en çok ilgilendikleri, dolmuş, otobüs fiyatlarındaki artış da yüksek seyrediyor. 12 ay öncele göre  ulaşım yüzde 13.11 oranında daha pahalı.   

ZAM ŞAMPİYONU KURU KAYISI

Tüketici fiyatları bazında mayısta en yüksek fiyat artışı görülen ürün yüzde 32.97 ile kuru kayısı oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen ay yüzde 32.97’lik fiyat artışıyla kuru kayısı ‘‘zam şampiyonu’’ olurken, bu ürünü fiyatı yüzde 29.4 artan fındık içi ve fiyatı yüzde 23.64 artan yurt içi bir hafta veya daha fazla süreli turlar izledi.

Mayısta fiyatı, en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 20 ile şans oyunları masrafları (at yarışı), yüzde 17.43 ile limon, yüzde 14.37 ile çilek, yüzde 11.53 ile elma, yüzde 10.56 ile antep fıstığı, yüzde 10.44 ile gazeteler ve yüzde 8.16 ile şehirlerarası tren ücreti yer aldı. Mayısta fiyatı en az artan ürün ise yüzde 1.29 ile ekmek oldu.

MAAŞLAR ERİYOR

Memur-Sen ile Hükümet arasında yapılan sözleşmede memurun iki yıllık zamlı maaşları, ağustos ayındaki toplu sözleşmeyle belirlendi. Buna göre maaşlara yüzdelik zam yerine seyyanen zam yapıldı. Bütün kamu görevlilerinin maaşları brüt 175, net 123 lira artırıldı. Ancak memurlar, Hükümetin teklif ettiği yüzde 3+3 zammı dahi alsalardı yıllık gelir artışları daha yüksek olacaktı. Çünkü enflasyon şimdiden yüzde 5.38 oldu.

Bu durumda ilk üç ayda bile yüzde 2.38’lik bir enflasyon farkı oluştu. Sonraki aylarda gerçekleşecek her enflasyon artışı memurun aleyhine bir tablo ortaya çıkaracak. Yüksek maaşlılarda bu tablo daha da vahim bir boyut kazanacak. Zira, müsteşar ve genel müdür düzeyindekilerin maaşı verilen 123 lira ile yüzde 2 düzeyinde arttı. Temmuzda zam almayacakları göz önünde tutulursa seyyanen zam uygulamasıyla ancak 1+1 zam almış oldular. Yıllık enflasyonun yüzde 10’u aşması halinde yüksek maaşlı memurlar ciddi gelir kaybına uğrayacak.

EMEKLİYE ENFLASYON DARBESİ!

Enflasyonun en çok darbe vurduğu kesimler arasında sayıları 8.5 milyona dayanan SSK ve Bağ-Kur emeklileri bulunuyor.
Ocak ayında yüzde 3.27 zam alan SSK ve Bağ-Kur emeklileri, ilk 5 ayda gerçekleşen yüzde 5.38’lik enflasyonla büyük reel gelir kaybına uğradılar. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Gezi, AKP’nin düşüşünün baş aktörü olarak yazılacak

SONRAKİ HABER

İŞKUR mağduru 7 bin işçi eyleme hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...