01 Haziran 2014 11:32

Gezi’nin yıl dönümündeki polis şiddeti dünya basınında

Gezi direnişinin 1. yıldönümünde Türkiye’nin çeşitli kentlerinde yaşananlar dış basında geniş yer tuttu. Yabancı medya kuruşları, haberlerinde özellikle yaşanan şiddete, sıkı güvelik önlemlerine, göz yaşartıcı gaz kullanılmasına, çok sayıda kişinin gözaltına alınmasına dikkat çekti.

Gezi’nin yıl dönümündeki polis şiddeti dünya basınında
Paylaş

Gezi direnişinin 1. yıldönümünde Türkiye’nin çeşitli kentlerinde yaşananlar dış basında geniş yer tuttu. Yabancı medya kuruşları, haberlerinde özellikle yaşanan şiddete, sıkı güvelik önlemlerine, göz yaşartıcı gaz kullanılmasına, çok sayıda kişinin gözaltına alınmasına dikkat çekti.

NYT: ÇEVİK KUVVET GÖZ YAŞARTICI GAZ KULLANDI
New York Times gazetesi, Türkiye’de olup bitenlere ilişkin görüntülere ver verdiği sitesinde “kitlesel hükümet karşıtı protestoların birinci yıldönümünde “Çevik kuvvet göz yaşartıcı gaz kullandı, İstanbul’da düzinelerce protestocu gözaltına aldı” diyor ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın uyarılarına da vurgu yapıyor.

WALL STREET JOURNAL: YILDÖNÜMÜ PROTESTOLARI ŞİDDETE DÖNÜŞTÜ
Wall Street Journal gazetesi ise, “Türkiye’deki yıldönümü protestolara şiddete dönüştü” başlığıyla görüntüler yansıtıyor ve “Polis, Cumartesi günü geçen yıldaki ülke çapında yapılan hükümet karşıtı gösterilerin yıldönümünde Türk Başbakanının uyarısına meydan okuyan kalabalıkları geri itmek için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı” diyor.

BBC: 25 BİN POLİS, TAKSİM’İ KUŞATTI
31 Mayıs’taki olup bitenleri izleyen BBC muhabiri James Reynolds, “Ölümcül hükümet karşıtı protestoların ilk yıldönümünde Türk polisi, İstanbul ve Ankara’da göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. 25 bin kadar polis, 2013 yılındaki gösterilerin merkezi olan, İstanbul’daki Taksim Meydanını kuşattı ve bloke etti” dedi.
BBC, CNN International muhabiri İvan Watson’un yaşadıklarını “İstanbul polisleri, Taksim Meydanı’ndan canlı yayın sırasında bir CNN muhabirini tekmeledi ve gözaltına aldı” sözlerini anlattığı haberinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gençleri uyardığını ve Gezi hareketini “terörist örgütler” olarak nitelediğine dikkat çekti.

FİNANCIAL TIMES: ÜLKE DAHA GERGİN, ULUSLARARASI İTİBARI DİBE VURDU
İngiliz Financial Times gazetesi, Gezi protestolarının yıldönümünde on binlerce Türk polisinin protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz kullandığını belirterek girdiği haberinde geçen yıldaki Gezi gösterilerin “ülkeyi sarstığını ve Türk toplumunu daha çok kutuplaştığını” söylüyor. Gazete şu yorumu da yapıyor: “Türkiye, geçen yıl İstanbul’un merkezindeki protestoların ve onları izleyen hükümetin sert müdahalesinin etkilerini hala yaşıyor. Ülke, daha çok gergin oldu ve uluslararası itibarı, dibe vurdu”

LE FIGARO: AYAKLANMANIN İLK YILDÖNÜMDE POLİS BİNLERCE GÖSTERİCİ ŞİDDETLE DAĞITTI
Fransız Le Figaro gazetesi, “Gösterilerden bir yıl sonra Türkiye’de çatışmalar” başlığıyla verdiği haberde, “Türk polisi, Erdoğan hükümetine karşıtı ayaklanmanın ilk dönümünde İstanbul ve Ankara sokaklarına dökülen binlerce gösterici şiddetle dağıttı” diyor.

EL CEZİRE: TAKSİM ÜLKE ÇAPINDAKİ PROTESTO HAREKETİNİN MERKEZİ OLDU
El Cezire, güvenlik güçlerinin protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandığını, birkaç kişinin yararlandığını, göz altıların olduğunu belirttiği haberinde bir yıl önce Gezi’de başlayan gösterilerin sırasında Taksim Meydanı’nın “ülke çapındaki bir protesto hareketinin merkezi haline geldiğini” kaydediyor.

EL PAIS: GEÇEN YIL MANZARALARI TEKRARLANDI: ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR, BOL MİKTARDA GAZ
İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais ise, “Türkiye, Gezi protestolarını, birinci yıldönümünde, o zaman yaşananlara benzer manzaralarla andı, yani polisler ile göstericiler arasında şiddetli çatışmalar ve bol miktarda göz yaşartıcı gaz… Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetine karşı bir dizi kitlesel gösterinin başlamasından bir yıl geçtiği anımsatılıyor ve geçen yıl Gezi’de “polis şiddeti”ne ve Erdoğan’ın “otoriterliğine” karşı başlayan protestoların tüm ülkeye yayıldığı belirtiliyor.

DWELLE: İSTANBUL'DA SERT POLİS MÜDAHALESİ
“Gezi Parkı eylemlerinin 1. yıldönümünde, İstanbul yine biber gazına teslim oldu” diyen Deutsche Welle, “Polis Taksim Meydanı’nda toplanmak isteyenlere sert müdahalede bulunurken, bazı semtlerde polis ile göstericiler arasında çatışma yaşandı” sözlerini kullanıyor. DW gelişmeleri şöyle irdeliyor:
“Son bir yıldır Türkiye’nin siyasal ve sosyal gündeminin baş konusu olan Gezi protestolarının birinci yıldönümünde, hükümet karşıtlarının Taksim Meydanı’nda toplanmasını engellemek isteyen polis yine aşırı güç kullandı. Akşam saatlerinde İstiklal Caddesi üzerinde toplanıp açıklama yapmak isteyen gruplara biber gazı ve tazyikli su ile müdahale edilirken, son bilgilere göre 140'ı aşkın gösterici gözaltına alındı.”

VOA: EYLEMCİLERE GÖZ YAŞARTICI GAZLA MÜDAHALE
Amerika’nın Sesi (VOA), “Eylemcilere göz yaşartıcı gazla müdahaleye” ifadesini başlığına çıkarttığı İstanbul kaynaklı geniş haberinde, “Türkiye genelinde Gezi protestolarını birinci yıldönümünde anma amacıyla yapılan toplumsal yürüyüşlere polis TOMA araçları ve göz yaşartıcı gazla sert biçimde müdahale etti” dedi.
“İstanbul-Taksim veya Ankara-Kızılay gibi meydanlarda günün ilk ışığıyla birlikte binlerce polis, vatandaşlardan önce sokakları tuttu” diye anlatan VOA, İstiklal Caddesi’ne çıkmak yalnız yurttaşlar ve turistler için değil, gazeteciler için dahi kolay olmadığına, büyük kentlerde çok sayıda gözaltı olduğuna dikkat çekiyor ve gün boyunca yaşananları “Slogan atana plastik kelepçeli gözaltı”, “Esnaf da perişan”, “Kadıköy vapuru yolcularını Haydarpaşa’da indirdi”, “Adana’da CHP’li vekil tartaklandı” gibi ara başlıklar altında anlatıyor. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Antalya\'daki Gezi davasında en az 11 yıl hapis isteniyor

SONRAKİ HABER

Van kahvaltısı, dünya rekoru kırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...