30 Mayıs 2014 00:17

Lice'de halka askeri operasyon

Lice’de günlerdir süren direnişte olan halka dün Ankara'dan gönderilen özel birliklerin de aralarında bulunduğu yüzlerce askerle müdahale edildi. Çembere alınarak yapılan müdahalede yaralanan yurttaşlar, süren çatışmalar nedeniyle hastanelere götürülemiyor.

Lice\'de halka askeri operasyon
Paylaş

Lice’de günlerdir süren direnişte olan halka dün Ankara'dan gönderilen özel birliklerin de aralarında bulunduğu yüzlerce askerle müdahale edildi. Çembere alınarak yapılan müdahalede yaralanan yurttaşlar, süren çatışmalar nedeniyle hastanelere götürülemiyor.

İzlediği çözümsüzlük politikaları ve inşa ettiği karakol-kalekollar için yurttaşların AKP'yi protesto etmek üzere günlerdir direnişte bulunduğu Lice'de, sabah saatlerinden itibaren halka dönük sert müdahale başladı. Günlerdir direnen halk ile direnişlerini kırmak isteyen askerler arasında süren çatışmalar, bu sabah saatlerinden itibaren biraz daha farklı bir hal alarak şiddetlendi. Yurttaşların çadır kurup, nöbet eylemini sürdürdükleri Cellik bölgesi ve Duru Karakolu'nun yakınındaki açık araziye, önceki günler gibi çatışmaların sürdüğü dün geceden farklı olarak günün ilk ışıkları ile birlikte çok sayıda asker ve özel tim konuşlandırıldı.

Konuşlandırılan askerler arasında dün Ankara'nın yanı sıra Bingöl ve Mardin gibi şehirlerden Diyarbakır'a sevk edildiği belirtilen özel askeri birlikler de yer aldı.

Bölgeye sevkedilen askerler ve özel timler, günlerin süren yorgunluklarını kurulu bulunan çadırın etrafında atmak üzere biriken yurttaşları çembere aldı. Ardından da onlarca TOMA, zırhlı araç ile birlikte yurttaşlara dönük müdahale başladı.

Çembere alınan yurttaşlara tazyikli su sıkılıp, gaz bombaları atıldı. Yine yurttaşlara dönük öldürücü etki yapabilecek plastik mermiler de sıkıldı.

YARALANANLAR HASTANEYE GÖTÜRÜLEMİYOR

Gelişen müdahaleye gençler de anında karşılık verdi. Müdahaleye attıkları ses bombaları, havai fişek ve molotoflarla karşılık veren gençler ile askerlerin çatışması oldukça şiddetli biçimde devam ediyor. Çatışmalar sırasında bazı askerlerin atılan ses bombaları ile yaralandığı öğrenilirken, direk üzerlerine sıkılan gaz bombası fişekleri ve plastik mermiler nedeniyle çok sayıda yurttaşta yaralanıp, gazdan etkilendi.

Yaralanan ve gazdan etkilenen yurttaşlar çembere alınmış olunmaları nedeniyle alanının dışına çıkartılıp, hastaneye de götürülemedi. Yaralananlara yada gazdan etkilenenlere yine arkadaşları yardım etti.

Yurttaşlara dönük müdahale sürerken, bir gurup askeri birlikte, hendek kazılarak günlerdir trafiğe kapatılan Diyarbakır-Lice karayolunu açmak için çukurlar tek tek doldurmaya koyuldu.

LİCE'DE BASINA ENGEL

Lice'de sabah saatlerinde başlayan çatışmalar şiddetli bir şekilde devam ederken, bölgede çatışmaları takip etmek isteyen basın mensuplarının görüntü almalarına izin verilmiyor. Aralarında DİHA muhabirlerinin de bulunduğu basın mensuplarının çatışmaların yoğunlaştığı yurttaşların çadır kurduğu bölgeye yaklaşmalarına izin verilmiyor.

Müdahalenin sert biçimde sürdüğü yurttaşların çadırlarının bulunduğu alandan dumanlar yükseldiği görülüyor. Yine müdahalenin ardından çıkan çatışmalarda direnişte bulunan bir yurttaşa ait aracın askerlerce yakıldığı belirtildi. (Diyarbakır/DİHA)

HALK VARTO-KARLIOVA-ERZURUM YOLU TRAFİĞE KAPATTI



Lice'de halkın karakol, kalekol ve baraj yapımları ile askeri operasyonlara karşı başlattığı direnişe destek olmak amacıyla Varto'da halk, Varto-Karlıova-Erzurum karayolunu trafiğe kapatarak barikat kurdu. İlçe esnafının kepenk kapattığı Varto'da halk eylem alanına akıyor.

Yolun trafiğe kapatıldığı alanda yurttaşlar ateş etrafında davul-zurna eşliğinde halay çekerken, çevrede bulunan köylerden de halk gruplar halinde gelerek eyleme katılıyor. Esnafın kepenk kapattığı ilçede halk direniş alanına akarken, alanda sayı 5 bine ulaştı. Kapatılan yolda yaklaşık 150 araçlık da kuyruk oluştu.

KEPENKLER İNDİ HALK ÇATIŞMA ALANINA GİDİYOR

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde gençlerin eylemine jandarmanın müdahalesinin ardından ilçede esnaf kepenk kapattı. Yurttaşlar ise çatışmanın yaşandığı Cellik bölgesine doğru gitmeye başladı.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde karakol ve kalekol inşaatlarına karşı yurttaşların başlattığı direnişe sabah saatlerde yüzlerce asker tarafından müdahale edilmesi ardından şiddetli çatışmalar yaşandı. Bölgede şu saat itibariyle çatışmalar yer yer devam ederken, BDP ve HDP heyetinin bölgedeki incelemeleri de sürüyor. Lice'de ise esnaf, jandarmanın müdahalesine tepki göstermek için kepenk kapattı. İlçede tüm kepenkler kapanırken, yurttaşlar, askerler ve gençler arasında çatışmaların yaşandığı Cellik bölgesine hareket etmeye başladı.



ÖNCEKİ HABER

Seçime günler kala Ağrı’da ne oluyor?

SONRAKİ HABER

Honduras Türkiye maçında Soma pankartı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa