28 Mayıs 2014 10:10

Anaların gözyaşı Evren'e kahve keyfi

12 Eylül darbesinin mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı dava 18 Haziran'a ertelendi. Telekonferans yoluyla duruşmaya bağlanan Evren'in hasta odasında kahve içerken görülmesi mahkemede infiale yol açtı. Duruşmayı izleyen Cumartesi Anneleri, “Anaların gözyaşını içiyorsun. Zehir zıkkım iç” diye feryat ettiler.

Anaların gözyaşı Evren\'e kahve keyfi
Paylaş

Hasan AKBAŞ
Ankara


12 Eylül darbesinin mimarları Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'nın sanık olarak yargılandığı 12 Eylül davası, Ankara Adliyesi'nde görüldü. Evren ve Şahinkaya'nın GATA'dan telekonferasns yoluyla bağlandığı duruşmada, esas savcının izinli olması ve yerine gelen savcının dosyaya ilişkin bilgi sahibi olmaması tartışmalara neden oldu. Sanık avukatları da dava dosyasında eksiklikler olduğunu öne sürerek savunma yapmadı. Mahkeme heyeti, 18 Haziran için karar duruşması olarak tarih verdi. Duruşmada, Evren'in kahve içerken görüntülerinin görülmesi ise başta Cumartesi Anneleri olmak üzere salondakilerden tepki topladı. Bir anne Evren'e, “Anaların gözyaşını içiyorsun. Zehir zıkkım iç" diye bağırdı.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan dava, özel yetkili mahkemelerin kapatılması ile 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne devredilmişti. Sanıklar hakkında Türkiye Cumhuriyeti hükümetini yıkmaya teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet cezası istenmişti.

CUMARTESİ ANNELERİ DE KATILDI

Bugün görülen duruşmaya Cumartesi Anneleri de katıldı. Anneler oğullarının fotoğrafları ve karanfillerle yürüyerek Adliye önüne geldi. Duruşmaya HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, 12 Eylül davasının sembolü Berfo Ana'nın oğlu Mikail Kırbayır, öldürülen yayıncı İlhan Erdost'un kızı Alaz Erdost, 12 Eylül döneminde cezaevine girip rekor süre cezaevinde kalan Tahir Canan gibi çok sayıda kişi katıldı.

SALONDA KARANFİL YASAĞI

Duruşma öncesi polis, ailelerin taşıdıkları fotoğrafların mahkeme salonuna sokulmasının 'yasak' olduğunu öne sürerek almak istemedi. Daha ileri giden polisler, Devrimci 78'liler Federasyonu yazılı şapkaları da yasak olduğu iddiasıyla toplamak istedi. Karanfilleri de annelerin elinden toplayan polis tepkileri üzerine karanfilleri geri dağıttı.  Cumartesi Anneleri ise çantalarına gizledikleri, kaybedilen çocuklarının fotoğraflarını mahkeme salonunda çıkararak, mahkeme heyetine gösterdiler. Avukat Ömer Kavili söz alarak, sanıklar salonda olmadığı için çekim yapılmasına izin verilmesini istedi. Mahkame Başkanı Bahattin Özbaş, flaş patlatmadan kısa bir süre görüntü alınmasına izin verdi.

SAVCI: DOSYAYA İLİŞKİN BİLGİ SAHİBİ DEĞİLİM...

Davaya bakan savcının 3 günlük izinde olması nedeniyle duruşmaya başka bir savcı girdi. Savcı, dosyaya ilişkin bilgi sahibi olmadığını, inceleyemediğini belirterek süre istedi. Avukatlar itiraz ettiler. Daha önce savcının mütalaa verdiğini hatırlatan avukatlar, “Bu dava 34 yıldır bekliyor. Yeniden savcı mütalaasına gerek yok. Yasa gereğince mahkeme değişse bile dava kaldığı yerden devam eder” dediler. Ardından GATA'da tedavileri süren emekli paşalar Evren ve Şahinkaya'nın görüntüleri telekonferans yoluyla mahkeme salonuna yansıtıldı.

MASAK RAPORU KAYIP DEĞİLMİŞ...

Gazetemizin gündeme getirdiği kayıp MASAK Raporu ile ilgili avukat Mehmet Horuş söz aldı. Belgenin kayıp olup olmadığı yönünde bilgi isteyen Horuş'a hakim, “Rapor kasada” yanıtı verdi. Evren ve Şahinkaya'nın telekonferans yöntemiyle bağlandıkları odada hakim bulunmadığı öğrenildi. Bunun üzerine avukatlar, olası usulsüzlüklerin yaşanmaması için generallerin bulunduğu alanın detaylı incelenip kayda geçirilmesini istediler.

'EVREN KAFESE KONULARAK DURUŞMAYA GETİRİLSİN'

Avukatlar, sanıkların duruşma salonuna getirilerek ifadelerinin alınmasını ve verilecek mahkeme kararının yüzlerine okunmasını talep ettiler. Ayrıca avukatlar, üstlerine atılı suçlar dikkate alınarak Evren ve Şahinkaya'nın tutuklanmasını talep ettiler. Duruşmayı izleyen Cumartesi Anneleri de, “Berfo Ana duruşmaya ambulansla gelmişti” diyerek, darbeci generallerin de salona getirilmesi gerektiğini söylediler. Avukat Ömer Kavili, darbecilerin dünyanın her yerinde duruşma salonlarına getirildiğini, kafese konularak ifade verdiklerini belirterek, “Sanıklar Evren ve Şahinkaya'nın da duruşma salonuna getirilip kafese konulmasını talep ediyoruz” dedi.

EVREN'İN KAHVE KEYFİ

Telekonferansla salona bağlanan 12 Eylül darbesinin 1 numaralı ismi, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren'in hasta odasında kahve içerken görülmesi mahkemede infiale yol açtı. Duruşmayı izleyen Cumartesi Anneleri ve darbe mağdurları “Anaların gözyaşını içiryorsun. Zehir zıkkım iç” diyerek feryat ettiler. Kadınlar Evren'e Kürtçe ve Türkçe, “Katiller, yavrularımızı diri diri gömdü bunlar. Yatakta değil, cezaevinde yatsın. İşte davanın özeti: Paşalar gibi yargılanıyorlar” dediler. Cemil Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır, “Berfo Ana oğlunun kemiklerini bulamadan öldü. Hala buradayız. Biz bu davanın daha fazla uzamasını istemiyoruz artık. Daha fazla uzatmayalım. Ben şimdi ceza verilmesini istiyorum” diye konuştu.

EVREN AĞZINI BİLE AÇAMADAN SALON BOŞALDI

Sanık avukatları, yargılamada eksiklikler olduğunu belirterek, MASAK Raporu'nu örnek gösterdiler. Avukatlar, eksiklikler giderilmesi halinde savunma yapacaklarını ifade ettiler.  Kenan Evren'in görüntüsünün tam ekran yapılması ve hakimin Evren tarafına duruşmayı ertelediklerini bir diyecekleri olup olmadığını sormak istemesi üzerine salon hareketlendi. “Katiller halka hesap verecek” sloganları atan mağdurlar, zılgıt ve sloganlarla salondan çıktılar. Salonu terk ederek protesto yapılmasına ilişkin gazetemize bilgi veren Devrimci 78'liler Federasyonu Başkanı, protestonun hem Evren'i savunan avukatlara yönelik olduğunu hem de davanın uzatılmasına karşı olduğunu belirtti.

18 HAZİRAN'DA 'KARAR DURUŞMASI'

Duruşma sanık tarafının eksiklikler gerekçesiyle savunma yapmaması ve savcının zaman istemesi nedeniyle duruşma 18 Haziran'a ertelendi. Mahkeme Başkanı Özbaş'ın tepki gösteren vatandaşlara, "Sakin olun. Dinleyin lütfen" diye seslenerek,  bir sonraki duruşmanın "karar duruşması" olacağını söylemesi dikkat çekti. Salondakiler, "Katiller halka hesap verecek” sloganlarıyla salonu terk etti. Adliye çıkışında Cumartesi Anneleri her hafta Galatasaray Meydanı'nda yaptıkları adalet nöbetini bu kez Ankara adliyesi önünde sürdürdü. Anneler bir müddet oturma eylemi yaptı, yakınlarını anlatarak adalet taleplerini yinelediler.

ÖNCEKİ HABER

Serekâniye\'nin batısında şiddetli çatışma

SONRAKİ HABER

Berkin ve Mehmet\'in babaları: Katiller belli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...