26 Mayıs 2014 12:57

İşçinin öfkesi Maden-İş’i sarstı

301 arkadaşlarını toprağa veren Somalı maden işçilerinin öfkesi dinmiyor. Yüzlerce madenci dün patronla iş birliği yapmakla suçladıkları Maden-İş Sendikasının kapısına dayandı. Sendika yönetimi istifa etmek zorunda kaldı.

İşçinin öfkesi Maden-İş’i sarstı
Paylaş

Metin AKARSU
Birkan BULUT
Soma


301 arkadaşlarını toprağa veren Somalı maden işçilerinin öfkesi dinmiyor. Yüzlerce madenci patronla iş birliği yapmakla suçladıkları Maden-İş Sendikasının kapısına dayandı. Sendika yönetimi istifa etmek zorunda kaldı.

İŞÇİLER DİSK’E DE TEMKİNLİ

Soma Kömürcülük AŞ’de yaşanan ve 301 işçinin hayatını kaybettiği kazanın ardından işçilerin tepkisi Maden havzasında örgütlü tek sendika olan Maden İşçileri Sendikasının (Maden-İş) Ege Şubesi yönetiminin istifasını getirdi.

Soma maden işçileri katliamın ilk gününden itibaren patronlar ve Hükümet ile birlikte sendikacıları da suçluyor ve sendikayı göz göre göre gelen katliama karşı hiçbir adım atmamakla eleştiriyorlardı. İşçilerin tepkisi  eyleme dönüştü. Sabahın erken saatlerinden itibaren bir araya gelen farklı madenlerden işçiler Hükümet Konağı önünde buluşarak sendikadan istifa etmeyi tartıştı. Uzun süre boyunca hükümet konağı önünde ne yapmaları gerektiği konusunda tartışan işçilere DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün de hitap etti. Görgün işçilere eğer Dev Maden-Sen Sendikasına üye olurlarsa, bütün kararların işçiler ile birlikte verileceği şeffaf bir sendika sözü verdi. İşçilerin ise Görgün’ün anlattıklarına rağmen bütün sendikacılara karşı tepkili ve temkinli olduğu gözlendi.

İşçiler seçim zamanı işçilerin kimi seçtiğini neden seçtiğini bilmediğini belirtirken, yerin altında 1500 liraya çalışan maden işçilerinin hakkını savunacak, insanca çalışma için mücadele edecek bir sendika istediklerini söylediler.

SENDİKADAN İSTİFA KARARI

İşçiler uzun süre boyunca hükümet konağı önünde bekledikten sonra e-devlet şifresi alan bütün işçilerin sendikadan istifa etmesine, diğer bütün işçilerin de bilgilendirilerek istifaların devam etmesine karar verdiler. Maden-İş önüne gelen işçilerin uzun süren “Katiller dışarı” ve “Yönetim istifa” haykırışları ise karşılık buldu. İşçilerin karşısına önce Maden-İş Ege Şube Başkanı Tamer Küçükgencay çıktı. İşçilerin yoğun tepkisi altında zor konuşan Küçükgencay daha fazla konuşamayınca istifa ettiğini açıkladı. İşçilerin bütün yönetim kurulunun istifasını istemesi ve sendika önünden ayrılmaması üzerine Yönetim Kurulu da işçilerin karşısına çıkarak istifa ettiklerini ilan etmek zorunda kaldı.

KAZADAN SONRA BİLE GELMEDİLER

Soma maden işçileri mevcut sendikanın haklarını hiçbir şekilde savunmadığını dile getiriyor. Kaza yaşandıktan sonra bile bir kez madenlere gelip işçilerle toplantı yapılmadığını, her zaman için patronların taleplerinin yerine getirildiğini söyleyen işçiler, temsilcilerini kendilerinin seçtiği ve haklarını savunacak bir sendika istiyor.

GÖREVDEN ALMIŞLAR!

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölge Şubesi yönetimine yönelik artan tepkinin ardından gelen istifa haberinin hemen ardından yazılı bir açıklama yapan Maden-İş, Ege Bölgesi Şube Yönetimi’nin görevden alındığını ilan etti. Açıklamada, “Disiplin Kurulunun ivedilikle yaptığı soruşturma sonucu hazırladığı rapor 23 Mayıs Cuma günü toplanan Başkanlar Kurulunda değerlendirilmişti. Yönetim Kurulu bugün Başkanlar Kurulunda oluşan görüşlerin ışığında, disiplin kurulunun raporu doğrultusunda Soma Şubesinin 5 kişilik yönetim kurulunu görevden aldı. Yönetim Kurulu, Ege Bölgesi Şubesi YK yedeklerini de göreve çağırdı.”
 

ÖNCEKİ HABER

Ethem\'i vuran polisin avukatlığı hakimden!

SONRAKİ HABER

MHP İstanbul il teşkilatının görevine son verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...