26 Mayıs 2014 11:59

Subcomandante Marcos veda etmedi, Galeano oldu

Subcomandante Marcos'un aslında 'görevlerini bırakmadığı', 2 Mayıs'ta Meksikalı paramiliterler tarafından tuzak kurularak öldürülen öğretmen ve bölgenin Zapatista lideri Solis Lopez'e ithafen halk içinde bilinen isminin komutanlık ismi olarak değiştirildiği açıklandı.

Subcomandante Marcos veda etmedi, Galeano oldu
Paylaş

Tüm dünyada İngilizce olarak, Türkiye'de de Türkçe yayın kaynaklarından geçilen haberde iddia edildiği gibi Subcomandante Marcos'un aslında 'görevlerini bırakmadığı', 2 Mayıs'ta Meksikalı paramiliterler tarafından tuzak kurularak öldürülen öğretmen ve bölgenin Zapatista lideri Solis Lopez'e ithafen halk içinde bilinen isminin komutanlık ismi olarak değiştirildiği açıklandı. Subcomandante Marcos; halk arasında Galeano olarak bilinen Solis Lopez'in ölümü nedeni ile düzenlenen törende, artık isminin Subcomandante Galeano olduğunu duyurdu.

Tüm dünyada İngilizce olarak, Türkiye'de de Türkçe yayın kaynaklarından geçilen haberde iddia edildiği gibi Subcomandante Marcos'un 'görevlerini bırakmadığı' ortaya çıktı. Subcomandante Marcos'un 2 Mayıs'ta, Meksikalı paramiliterler tarafından tuzak kurularak feci şekilde öldürülen öğretmen ve bölgenin Zapatista lideri Solis Lopez'in ardından düzenlenen törende yaptığı konuşmada açıkladığı isim değişikliği, Marcos'un görevini bırakması olarak algılandı.

Ancak gerçeğin öyle olmadığı tüm yazının okunması ve İngilizcesinden de bu yanlış anlaşılmanın açıklaması yapılınca anlaşıldı.

'DEVRİMCİ İDOL ÇÖKTÜ' NİDALARI

Subcomandante Marcos'un 'iş bırakma' komedisi şöyle gelişti. Bugün internet sitelerine düşen haberi birçok insan anlamakta güçlük çekerken, sonuna kadar okuyanlar ise bu açıklamada bir tuhaflık olduğunu düşündü. Çünkü haberlere göre; Meksika'nın devrimci lideri Subcomandante Marcos, 'görevlerine son verdiğini' açıklamıştı.

Bugün öğlen saatlerinde haber araştırıldığında ortaya şu manzara çıktı.

Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun (EZLN) efsanevi lideri Subcomandante Marcos'un da hazır bulunduğu, 2 Mayıs'ta öldürülen öğretmen Solis Lopez için yapılan törenin ardından halka hitaben bir mektup okundu. Mücadele koşullarını, amaçlarını, kısmen de yaşananların anlatıldığı mektubun sonunda efsanevi komutan Subcomandante Marcos olarak sembolize edilen liderliğin artık Lopez'in halk arasındaki ismi olan Galeano ile anılacağını söyledi.

Bunu vurgulamak için de 'Subcomandante Galeano'nun doğması için Subcomandante Marcos'un ölmesi gerekiyor. Bundan sonra Subcomandante Marcos yok, Subcomandante Galeano var' dedi.

Basın ise açıklamanın devamını okumadan bunu Marcos'un görevden çekildiği şeklinde yorumlayınca, zincirleme olarak dünyaya ve de Türkiye'ye böyle yayıldı.

MARCOS'UN GÖREVİ BIRAKMADIĞININ KANITI

Subcomandante Marcos, yaptığı açıklamada verdiği detaylarda nasıl savaşa devam edileceğini de ayrıntılandırıyor ve liderlikte kullanılan sembollerin dünyada nasıl dikkat çektiğini de anlatıyor. Marcos'un mektubundan kimi alıntılar şöyle:

" İkilemimiz müzakere etmek ve kavga etmek arasında değil, ölmek ve yaşamak arasındaydı. Yaşamı inşa etmeyi seçtik. Ölülerin hepsi burada, ama artık yaşamak için buradalar. Ölümü övmek yerine yaşamı geliştirmeyi seçmiş olmamız belki de hataydı. Ama birbirimize bakarak ve birbirimizi dinleyerek -kendimiz olarak, kendi bütünsel kolektifimiz olarak- bu seçimi yaptık. İsyanı seçtik. Diğer bir deyişle, yaşamı seçtik. Biliyorduk ve biliyoruz ki yaşamın mevcut olması için ölüm zorunludur, yaşayabilmek için, ölürüz. İstediğimiz adalet, inat ve ısrarla hakikatin aranmasıdır.

Galeano'nun yaşaması için birimizin ölmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden karar verdik bugün, Subcomandante Galeano'nun doğması için Subcomandante Marcos'un ölmesi gerekiyor. Bundan sonra Subcomandante Marcos yok, Subcomandante Galeano var. Hayatımızı vermeyeceğiz, ismini alacağız."

Subcomandante Marcos'un aldığı Galeano ismi, Solis Lopez'in kodu olsa da bu isim de "Latin Amerika'nın Kesik Damarları" isimli kitabın yazarı olan Eduardo Galeano'dan geliyoır.

Roar dergisi sitesinde yer alan Leonidas Oikonomakis imzalı yazıda da basının, Marcos'un açıklamasını nasıl çarpıttığı ve neden böyle bir şey olamayacağı açıklanmış. 2 Mayıs'ta Galeano'nun öldürülmesi ile başlayan saldırganlık sürecinin halen devam ettiğini anlatan Oikonomakis, EZLN'ye destek kampanyası başlatıldığını, ardından da Galeano için yapılan anmayı anlatıyor. Oikonomakis, Marcos'un çok konuşmadığı törene sağ gözünde korsan bandı ile atının üstünde katıldığını, daha çok Subcomandante Moises tarafından yapılan konuşmaların ardından veda zamanında Marcos'un artık direnişçi Subcomandante Galeona olarak veda ettiğini söylediği yazısında yazar, yukarıda sözü geçen son cümleyi de kanıt olarak yazısına eklemiş. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yıllık izinlerini isteyince kapı önüne kondular

SONRAKİ HABER

Ethem\'i vuran polisin avukatlığı hakimden!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...