23 Mayıs 2014 12:49

Karabiga termik santraline yargı engeli

Adı 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet skandalına karışan Mehmet Cengiz’in ortağı olduğu Karabiga Termik Santrali’ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen 'ÇED olumlu' kararının yürütmesi durduruldu.

Karabiga termik santraline yargı engeli
Paylaş

Sinem UĞURLU
İstanbul


Adı 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet skandalına karışan Mehmet Cengiz’in ortağı olduğu Karabiga Termik Santrali’ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “ÇED olumlu” kararının yürütmesi durduruldu.
Çanakkale’nin Biga beldesinde Mehmet Cengiz’in de ortağı olduğu CENAL Elektrik AŞ tarafından yapılmak istenen termik santral projesine ilişkin yargının verdiği ilk iptal kararının ardından, şirket kurnazca bir plan yapmıştı.

PROJEYİ DÖRDE BÖLMÜŞTÜ
Şirket, projeyi birbirinden bağımsız 4 proje gibi göstererek, santralin doğaya etkilerinin bütüncül olarak değerlendirilmesine engel olmak istemişti. “CENAL Enerji Santrali ve Derin Deniz Deşarjı”, “CENAL Atık Depolama Sahası”, “CENAL Deniz yapıları” ve “CENAL Yeni Dolgu Alanı” isimleriyle 4 farklı ÇED süreci yürütülmüş ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu projelere ÇED Olumlu, Yeni Dolgu Alanı projesi için de ÇED Gerekli Değildir kararı vermişti.

PROJE BÜTÜN DEĞERLENDİRİLMELİ
Karabiga Temiz Doğa Derneği, Biga Çevre Derneği, Madra Dağı ve Kaz Dağı Belediyeler Birliği, TMMOB’ye bağlı Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası ve Çevre Mühendisleri Odası da, bu projeye “ÇED Olumlu” kararı veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açtı ve “ÇED olumlu kararının hukuka aykırı olduğu, entegre olarak yapılması gereken projenin dört parçaya ayrılarak yapılmaya çalışıldığı ve santralin bölgenin canlı yaşamına ve doğasına zarar vereceği” gerekçeleriyle durdurulmasını talep etti.

ALİ CENGİZ OYUNU TUTMADI
Çanakkale İdare Mahkemesi de bu talepleri haklı bularak, “CENAL Enerji Santrali ve Derin Deniz Deşarjı" projesinin, termik santral projesi kapsamındaki diğer projelerle birlikte entegre olarak tek proje seklinde hazırlanması gerekirken, termik santral entegre projesinin çevresel etkilerinin bütüncül olarak değerlendirilmesine imkan tanınmamasına sebebiyet verecek şekilde parçalara ayrılarak ayrı ayrı projeler olarak öngörüldüğü anlaşıldığından” projenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Böylece, projeyi 4 parçaya bölerek, santralin bölgeye etkilerinin gizlenmeye çalıştığı mahkeme tarafından da onaylanmış oldu.

‘YARGI KARARI UYGULANSIN’
Mehmet Cengiz’in termik santral projeni zora sokan mahkeme kararıyla ilgili olarak dava açan kurumlar bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Yargı kararlarının derhal uygulanması, santral inşaat çalışmalarının durdurulması; alanın eski haline getirilmesi için mücadelemize devam edeceğiz” denildi.
Çanakkale Biga’ya bağlı Karabiga’da yapılmak istenen termik santrali Priapos antik kentinin sınırları içerisinde kalıyor. Karabiga kent merkezinin yanı başında CENAL Elektrik tarafından yapılmak istenen termik santralin, Kaz Dağları Milli Parkı’nın yanı sıra, tarımı, balıkçılığı ve bölgedeki doğal yapıyı bozacağı dile getiriliyordu.

ÖNCEKİ HABER

Okmeydanı\'nda bir kişi daha hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

\'KCK\' davalarında 23 kişi tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...