21 Mayıs 2014 17:46

TBMM'de Soma'ya ilgi yok!

TBMM Genel Kurulu'nda Soma'da meydana gelen maden kazalarının araştırılmasına dair Araştırma Önergesi görüşmeleri başladı. Görüşmelere milletvekilleri fazla ilgi göstermedi ve koltukların büyük kısmı boş kaldı.

TBMM\'de Soma\'ya ilgi yok!
Paylaş

TBMM Genel Kurulu’nda Soma’da meydana gelen maden katliamının araştırılmasına dair Araştırma Önergesi görüşmeleri yapıldı. Görüşmelere milletvekilleri fazla ilgi göstermedi ve koltukların büyük kısmı boş kaldı. AKP, CHP, MHP ve HDP'nin Meclis Araştırma Komisyonu açılmasını içeren önergeleri Genel Kurul'da kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu’nda Soma’da 301 can kaybetmemize neden olan maden kazasının araştırılmasına dair Araştırma Önergesi görüşmeleri yapıldı. Dün başlayan görüşmelere bugün kavaslar hariç 78 milletvekilinin katılması dikkat çekti.

ÇELİK: ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM...

Genel kurulda vekiller söz alarak Soma’da yaşananlara ilişkin konuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Kimin nerede ne ihmali var, kimin nerede yok, bunlar çok net bir şekilde ortaya çıkacak. Çok üretim, maalesef, güvenliği riske ediyor. Bunu da ifade ediyorum. Onun için, bu konuları, inşallah önümüzdeki dönem içerisinde sağlıklı bir noktaya taşıyacağız” dedi. Soma’daki katliamda 301 işçinin neden öldüğünü, sorumluların kim olduğunu açıklamaktan kaçınan Çelik, uzun uzun iş sağlığı ve güvenliği hakkında Hükümet olarak neler yaptıklarını anlattı.

BERBER: İSPAT EDİLEMEZ

AKP Manisa Milletvekili Recai Berber, “Soma’daki bütün vatandaşlarımız gibi, işçi kardeşlerimizden de Manisa’daki mitinglere gelenler oldu. Bunların hiçbirisinin, şirket tarafından ne yevmiyesi verilmiştir. Bu ispat edilemez. Ancak sendika kayıtlarına bakabilirlerse, sendikanın finanse ettiği, karşıladığı otobüslerle Cumhuriyet mitinglerine işçilerin taşındığının belgelerini sendikada görebilirler. Bu polemiğe girmek istemiyorum” dedi.

SORUMLULUĞU SENDİKALARA YIKTI

Katliamın sebebinin sendikalar olduğunu ileri süren Berber, “Herkes görevini yapmalı. Sendika, sendikacılığını yapmalı. Eğer bugün bu olay yaşanmışsa, benim kadar belki benden fazla, siyasi muhalefet görevini üstlendiğini zanneden sendika şube temsilcilerinin ve yöneticilerinin vebalidir” diye konuştu. Komisyonun neleri kapsayacağını da söyleyen Berber, “Bu araştırma komisyonu madencilik sektörünün bütün sorunları ile ilgili bir araştırma komisyonu olmayacak ve olmamalı” ifadelerini kullandı.

CANSIZ BEDENLERLE KARŞI KARŞIYA KALIRIZ

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, “Ak Partiye oy verilmediğinde madenlerin kapanacağını, yeni ruhsatların, yeni ruhsat yerlerinin açılmayacağını anlatır iseniz, o insanları siyasi baskı sonucunda o maden sahiplerini sıkıştırır iseniz, maden sahiplerine de ‘Üretimi artır, artır’ baskısını yapar iseniz 301 evladımızın cansız bedeniyle karşı karşıya kalırız” diyerek AKP’ye tepki gösterdi. Dünyadan politikacıların istifa örneklerini tek tek sayan Ören bakanları istifa etmeye çağırdı. “Soma’daki olayın gerçek nedeni nedir?​” diye soran Ören şunları söyledi: “Soma’daki olayın bir tek gerçek nedeni vardır, siyasetin sermayeye, maden sahiplerine tahakkümüdür, maden sahipleri de siyasetin istediğinin karşılığını verdiğinde siyasetten istedikleridir.”

SOMA DOKUNULMAZ KONUMA GETİRİLDİ

Soma Kömür İşletmelerinin, Soma’da dokunulmaz bir konuma geldiğini belirten MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, “Sanki AKP’nin yerel yöneticilerinin şirketle ilişkileri âdeta hiyerarşik bir ilişkiye dönüşmüştür. Yine tekraren, önemli gördüğüm için ifade ediyorum: Şirketin genel müdürünün eşinin Soma Belediyesinde AKP’den 1’inci sıradan meclis üyesi olması tesadüfle izah edilemez” dedi.

ÖZEL : SİYAH BARETLE ÇIKMAKTAN UTANIYORUM

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, TBMM Genel Kurulunda kürsüye elindeki siyah baret ile çıktı. Soma’da meydana gelen maden kazasına yönelik verilen araştırma önergeleri üzerinde söz alan Özel, “22 gün önce sarı baret ile çıkmıştım bu kürsüye, 22 gün sonra siyah baretle çıkmaktan utanıyorum” dedi.

TÜZEL: ÖRTBAS ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

HDP adına söz alan İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Soma katliamı üzerine araştırma önerisinin görüşüldüğü bir günde Meclis’in bomboş olmasına tepki gösterdi, “İki sınıfın olduğunu, bir tarafta işçi, emekçiler, öbür tarafta sömüren kapitalistler, burjuvazi sömürgenler sınıfı olduğunu bir kez daha gördük. Bu ölümlere neden olan, acımasızca bu ortamı hazırlayanların da nasıl sahtekârlık içerisinde, ikiyüzlüce bu cinayetleri örtbas etmek için yalan konuştuğunu, bu gerçekleri gizlemek için çabaladığını, bunları bir istismar aracına dönüştürmek istediğini bir kez daha gördük.” diye konuştu.

Soruşturmada 8 tane tutuklunun yeterli olmadığını kaydeden Tüzel, ayrıca şunları söyledi: “Zincirleme bir sorumluluk var, kolektif bir sorumluluk var. Listenin ilk sırasında elbette bu madeni, bu ilkel, acımasız sömürü koşullarında o vahşi kapitalizmin bütün uygulamalarını yürüten, özel sektöre has çalışma metotlarıyla günde 10 bin ton kömür üretimini zorlayan ve bedelini bu şekilde karşımıza çıkartan Soma Holding patronu, Soma Kömür İşletmeleri, onun sahipleri, onun oradaki yöneticileri, sorumluları, genel müdürü, işletme müdürü, denetçileri elbette ilk sırada onlar var; ama en az onlar kadar bu sorumluluğu taşıyan siyasiler, Hükümetin yetkilileri var." 

KAPLAN: BU UTANÇ BU MECLİSE YETER

TBMM Genel Kurulu'nda Soma'da meydana gelen maden kazasının araştırılmasına dair araştırma önergesi görüşmelerinde söz alan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Bu utanç bu Meclise yeter. Böyle kaçamak yollara saparak adalet gerçekleşmez, ben özür diliyorum" dedi ve meclis kürsüsünde eğildi.

Araştırma önergesi görüşmelerinde söz alan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan kürsüye çıktı. Sinirli olduğu mimiklerine yansıyan ve kürsüyü de yumruklayan Kaplan, "301 ölü bunca yaralı karşısında hükümetin yapmadığını yapmak istiyoruz ve özür diliyoruz ve önünüzde eğiliyoruz. Bu utanç bu Meclise yeter. Böyle kaçamak yollara saparak adalet gerçekleşmez, ben özür diliyorum" dedi. Hasip Kaplan ardından da kürsüde başını öne eğdi.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Özgür bir ruh: Lilian yarın sahnede

SONRAKİ HABER

Ataköy sahiline yürütmeyi durdurma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...