21 Mayıs 2014 13:32

Somalı işçiler Meclise gidiyor

Soma’da Hükümet Konağı önünde maden işçilerinin oturma eylemi devam ederken, Maden-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Hasan Hüseyin Yıldız ve Maden-İş Soma Şube Yöneticisi Yasin Karatay işçilerle görüşmeye geldi.

Somalı işçiler Meclise gidiyor
Paylaş

Eda YILDIRIM
Soma

Soma’da oturma eylemi yapan maden işçileri, taleplerini Meclise iletmek için Ankara’ya gidiyor. Soma Hükümet Konağı önünde eylem yapan işçiler, 8 kişilik bir heyet oluşturarak akşam saatlerinde yola çıktı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile görüşmesi beklenen işçiler, Yıldız’a iletmek için taleplerinin yazılı olduğu bir dilekçe hazırladı. Dilekçede “Yaşanan bunca acının ardından önümüzdeki günlerde tekrar ocaklşara inip ekmeğimizin derdine yeniden çalışmaya başlayacağız” denildi. İşçiler dilekçede işçi güvenliği, sosyal haklar ve ücretler konusundaki taleplerini sıralarken, sendikaseçimlerinde patronlar tarafından belirlenen listelere işçilerin tehdit edilerek zorla oy kullandırtıldığını söyledi. İşçiler bunun aynı zamanda bir suç duyurusu olduğunu da ifade etti.

MADEN İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ

İşçiler taleplerini şöyle sıraladı:
-Yeraltı maden ocaklarının 6331 Sayılı Yeni İş Güvenliği Yasası’na uygun olarak dizayn edilmesi, denetlenmesi ve kamulaştırılması
-Çalışan işçilerin kazanın olduğu günden bu yana geçen süreçte hiçbir hak kaybına uğramaması ve şu ya da bu gerekçeyle işten çıkartılmaması.
-Taşeronluk sisteminin hiçbir biçimine  izin verilmemesi
-İş Güvenliği ve sosyal haklar konusunda işçinin güvencesi olması gereken sendikaların özgürce faaliyet yürütebilmesi.
-Maden –İş Sendikası Soma Şubesi yönetiminin seçimlerde şirket patronlarıyla anlaşarak patron baskısıyla tüm işçilere aynı listeyi sandığa attırdığının kamuoyunda bilinmesi ve Soma’daki seçimlerin demokratik bir şekilde tekrar yapılmasının sağlanması. Bu madde aynı zamanda tarafımızca yapılmış bir suç duyurusudur.
-Ücretlerin ve Sosyal hakların iyileştirilmesi
 

ÖNCEKİ HABER

Madencinin ‘çizmemi çıkarayım’ sözü sınav sorusu oldu

SONRAKİ HABER

83\'te ölen 103 madenci için toplanan yardım fona aktarılmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...