20 Mayıs 2014 21:14

Bakanlar arasında 'sorumluluk' polemiği

TBMM Genel Kurulu'nda, Soma'da meydana gelen maden katliamının araştırılmasına dair araştırma önergesi görüşmeleri sona ererken, Çalışma Bakanı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı arasında yaşanan faciaya ilişkin "sorumluluk" polemiği yaşandı.

Bakanlar arasında \'sorumluluk\' polemiği
Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda, Soma'da meydana gelen maden katliamının araştırılmasına dair araştırma önergesi görüşmeleri sona ererken, Çalışma Bakanı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı arasında yaşanan faciaya ilişkin "sorumluluk" polemiği yaşandı.

Soma'da meydana gelen maden kazasının ardından çalışmalarına ara veren TBMM Genel Kurulu, maden faciası gündemiyle toplandı. Genel Kurul'da CHP tarafından haklarında gensoru verilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız arasında Soma polemiği yaşandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "madenlerde sorumluluk Enerji Bakanlığında" açıklamasını yaparken, Enerji Bakanı Taner Yıldız TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmasında "Doğal afet dışında yaşanan kazada sadece işletmelerin değil, Enerji Bakanlığı'nın da Çalışma Bakanlığı'nın da konuyla ilgili görev yapan kurumların da sorumluluğu vardır. Bu işin odağında, rödovans ile alakalı işletmecilik yapan özel sektör vardır. Ama sorumluluk olarak hem hukuki hem insani olarak tek başına değildir. Ruhsat sahibinden, Enerji Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı'nın da içinde bulunduğu bir sorumluluk. Biz bu kazayı çok önemli bir tehdit olarak görüyoruz. Önümüzdeki madencilik alanına, şimdiye kadar yaptığımız denetimlere, soruşturmalara ayrı bir boyut getirmek durumundayız" dedi.

Çalışma Bakanı Çelik, bugün Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan açıklamasında, "Kimin ne kadar sorumlu olduğu konuşulabilir. Maden ocakları benimle ilgili değil. Madenler konusunda bizim bakanlığımızın görevi teftiş ile sınırlı. Ocaklar, ruhsatlar ve işleyiş ise tamamen Enerji Bakanlığı'na bağlı" ifadesini kullanmıştı.

BAŞBAKAN FACİAYA 'DOĞAL' DEMİŞTİ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, faciadan bir gün sonra gittiği Soma'da yaptığı açıklamada, maden kazalarının "işin fıtratında olduğu" mesajını vermişti. Başbakan, "Arkadaşlar yani biz bir defa bu tür ocaklarında, kömür ocaklarında bu olanları, lütfen buralarda bu olaylar hiç olmaz diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bunun yapısında fıtratında bunlar var. Hiç kaza olmayacak diye bir şey yok. Tabi işin boyutunun bu kadar fazla olması bizi derinden yaralamıştır" demişti.

YILDIZ, 'DOĞAL'A 'KUSUR' İLE CEVAP VERDİ

Enerji Bakanı Yıldız ise, TBMM kürsüsünden bugün yaptığı konuşmada, olayın bir "doğal afet" olmadığını, dolayısıyla da ortada "bir kusur bulunduğunu" belirterek, şöyle devam etti: "Eğer bir afet doğal afet değilse orada bir kusur vardır. Eğer oradaki afet bir doğal afetse oradaki kusur tartışılır. Ama buradaki kusur kesinlikle tartışılmaz. Burada insani siyasi idari adli hukuki teknik denetimler açısından bu konunun irdelenmesi lazım. Bu saydığım konuların her birinin enine boyuna irdeleneceğinden hiçbirinizin şüphesi olmasın." (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Tsitsekun unutulmayacak

SONRAKİ HABER

İmralı heyetinin hükümet ile görüşmesi sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...