20 Mayıs 2014 15:44

Meclis’te Soma önergesi görüşülmeye başlandı

TBMM'de AKP, CHP ve HDP'nin Soma'daki faciayla ilgili Meclis araştırması açılmasını içeren önergelerin görüşülmesine başlandı. Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu için 1 dakika saygı duruşunda bulunuldu.

Meclis’te Soma önergesi görüşülmeye başlandı
Paylaş

TBMM'de AK Parti, CHP ve HDP'nin Soma'daki faciayla ilgili Meclis araştırması açılmasını içeren önergelerin görüşülmesine başlandı.

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu için 2 dakika saygı duruşunda bulunuldu. Ak Parti, MHP ve HDP'li milletvekilleri de CHP milletvekillerinin yanına giderek başsağlıgı dileklerini iletti. CHP sıralarına ise Aslanoğlu'nun fotoğrafının yanı sıra Soma faciası nedeniyle karanfil ve baret kondu.

CHP'Lİ ASLANOĞLU UNUTULMADI

TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti, MHP ve HDP Milletvekilleri, CHP sıralarına giderek, CHP İstanbul Millevekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun hayatını kaybetmesi nedeniyle taziyelerini iletti.
Genel Kurul'da, Aslanoğlu için 1 dakika saygı duruşunda bulunuldu.TBMM Genel Kurulu başlamadan önce salona gelen CHP milletvekilleri, CHP sırasının ilk masasına geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun fotoğrafı ile Soma'da yaşanan maden faciası nedeniyle baret ve karanfil kondu. Bakanlar ile AK Parti, MHP ve HDP'li milletvekilleri CHP sıralarına giderek Aslanoğlu'nun ölümüyle ilgili üzüntülerini iletti ve başsağlığı diledi.
TBMM Genel Kurulu ise saat 15.00'da TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiminde başladı. Genel Kurul'da ilk olarak geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu ile 1 dakika saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından gündem dışı konuşmalara geçildi. Söz alan milletvekilleri Soma'da yaşanan maden faciasıyla ilgili konuşmalar yaptı.

RUHSAT SAHİBİNDEN, ENERJİ BAKANLIĞI, ÇALIŞMA BAKANLIĞININ DA İÇİNDE BULUNDUĞU BİR SORUMLULUK

Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Bu işin odağında, rödavans ile alakalı işletmecilik yapan özel sektör vardır. Ama sorumluluk olarak hem hukuki hem insani olarak tek başına değildir. Ruhsat sahibinden, Enerji bakanlığı, Çalışma bakanlığının da içinde bulunduğu bir sorumluluk” dedi.
Yıldız konuşmasına arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili detay vererek başladı  "Toplamda, 2743 personelle, 258 kara aracı ve 9 hava aracı ile beraber Soma'da bu çalışmalar devam etti. Çok büyük bir kriz. Çok büyük bir sıkıntı. Derin bir üzüntü. Hepimizin derinden yaralandığı bir maden kazası. Eğer bir afet, doğal afet değil de tabi afet değilse, orada kusur vardır. Oradaki afet bir doğal afet ise, oradaki kusur tartışılır. Ama buradaki kusur, kesinlikle tartışılmaz. Bunun paydaşları kim ve hangi kuruluş olursa olsun bununla ilgili yapacağımız çalışmaya itimat etmenizi, inanmanızı özellikle isterim. Çünkü burada insani, siyasi, idari, adli, hukuki, teknik denetimler ve bir çok yönden bu konunun irdelenmesi lazım. Enine boyuna irdeleneceğinden hiç birimizin şüphesi olmasın" açıklamasında bulundu.

ÜRETİM FAALİYETLERİ O OCAKTA DURDU’

Madendeki üretimin durduğunu söyleyen Yıldız, "Üretim faaliyetleri o ocakta durdu. Oranın maden ocağı son derece canlı bir işletme. Maden ocağı bıraktığınız gibi kalabilen bir işletme değil. Maden ocakları metan gazı, karbonmonoksit üretebilen, için için yanabilen, bir kısım yerleri suların da basabileceği don derce dinamik ve canlı bir varlık gibi" dedi.

’BURADAKİ KÖMÜRÜN ANA MERKEZİNDE KIZIŞMA VAR’

Yıldız, "Zonguldak'taki kömürün ana odağında metan varken, buradaki kömürün ana merkezinde kızışma var. Kömürün için için yanması var. Tavanı insan dolaşımı gibi, temiz hava ile kirli havanın karıştığı çok ince bir çizgi ile yürüdüğü bir alan vardır. Buradaki ne büyük sıkıntı temiz hava yoluna karbonmonoksit blokunun gelmesidir. Üretiminin durdurulması ile ocağın kapatılması ayrı şeylerdir" ifadelerini kullandı.

’BU KAZAYI ÇOK ÖNEMLİ BİR TEHDİT OLARAK GÖRÜYORUZ’

Yıldız, "Bu işin odağında, rödavans ile alakalı işletmecilik yapan özel sektör vardır. Ama sorumluluk olarak hem hukuki hem insani olarak tek başına değildir. Ruhsat sahibinden, Enerji bakanlığı, Çalışma bakanlığının da içinde bulunduğu bir sorumluluk. Biz bu kazayı çok önemli bir tehdit olarak görüyoruz. Önümüzdeki madencilik alanına, Şimdiye kadar yaptığımız denetimlere, soruşturmalara ayrı bir boyut getirmek durumundayız" diye konuştu.

’BU KAZA OLDUĞUNA GÖRE MUTLAKA DAHA FARKLI BİR ŞEY VAR’


Yıldız, "Şimdiye kadar yapılan soruşturmaların ötesinde ayrı bir boyut getirmeliyiz. Kimse istemez böyle bir kaza olmasını ama olmuşsa, Arkadaşlarım sayfalarca denetim raporu verdiler bana. Bu kaza olduğuna göre mutlaka daha farklı bir şey var" dedi.

’70'E YAKIN KALEM ÜZERİNDE ÇOK FARKLI DENETİMLERLE GELİYORUZ’


Madenlerdeki denetimlerin farklı bir boyut kazanacağını belirten Yıldız, "Bu kaza ile ilgili son derece temkinli konuştum. Kazanın nereden çıktığı adli ve idari soruşturmayla birlikte olacak. 70'e yakın kalem üzerinde çok farklı denetimlerle birlikte geliyoruz. Bir maden kazasının çok ciddi bir haber niteliği vardır. Her birimizi etkileyen ve kalbinin Soma'da attığı bir hafta geçirdik. Ama bizim bunula alakalı yaptığımız, denetimlerin, çalışmaların üzerine başka şeyler de eklememiz gerekiyor. Sözleşmelerin cezai sorumluluklarla alakalı bağlantısı adalet tarafından takip edilmektedir. Burada sayın başbakanımızın da açıkladığı gibi şehit yakınlarıyla ilgili çalışmayı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı bir heyet götürecek" açıklamasında bulundu.

’HER YIL YAKLAŞIK OLARAK, 102 MİLYON TON KÖMÜR KULLANIYORUZ’

Yıldız, "Türkiye'de her yıl yaklaşık olarak, 102 milyon ton kömür kullanıyoruz. Bunun 80 milyon tonu Türkiye'de üretilen madenlerden kaynaklanıyor" dedi.

’GÜNEY AFRİKA'DAN 80-82 DOLAR PARA VERİP İSTEDİĞİNİZ LİMANA KÖMÜR GETİRİYORLAR’


Meclis araştırma komisyonuna, şeffaf olarak bütün bilgilerin verileceğini belirten Yıldız, "Güney Afrika'dan bugün 80-82 dolar para verip istediğiniz limana kömür getiriyorlar. Yerin 4 metre altından kömür çıkarabiliyorlar. Bizde 600-650 metrelerden çıkıyor. Kömürümüz şu anda bulduğumuz gibidir. Bu kazadan özellikle Soma kazası yalnızca Türkiye'ni ne büyük maden kazası değil, Dünyada ne yazık ki literatüre giren bu konuda bizim hızlıca giderebileceğimiz bir kazasızlık ortamını oluşturabileceğimiz noktaya gelmiş bulunuyoruz. Ben bu esnada Meclis araştırma komisyonunda katkı koyacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum. Şeffaf olarak bütün bilgileri kendileri ile paylaşacağımızı peşinen söylüyorum" ifadelerine yer verdi.

TÜZEL: SORUMLULAR HEM HALKA HEM MECLİSE HESAP VERMELİDİR

Genel Kurulda konuşan HDP Milletvekili Leven Tüzel. Soma'da hayatını kaybeden madencilerin ailelerine, işçi sınıfına ve halka başsağlığı dileyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi; “Kaza değil tabii ki cinayetti, açık bir katliamdı. Onlar için ‘bir avuç kömür için bir ömür verenler’ dediler ancak bu ömür ne yazık ki çok uzun sürmedi, genç yaşta tükendi. Bu ölümde, bu katliamda sorumluluğu olan, aşırı kâr peşinde koşan, ihmali olan, göz yuman, ortam hazırlayan, özelleştirme yoluyla, kararlarıyla, siyasetleriyle ihmali olan, ahlaki, vicdani, adli, idari, cezai, siyasi sorumluluğu olan herkes hesap vermelidir; hem halka hem Meclise hesap vermelidir.

İş cinayetlerinin, maden katliamlarının son bulması için işçi sınıfımız birleşmeli, örgütlenmeli ve kapitalizmin iktidarına son vermelidir çünkü yasaların yetmeyeceğini de görmüş bulunuyoruz.

Yine, CHP İstanbul Milletvekili Sayın Mevlüt Aslanoğlu'nun vefatı nedeniyle arkadaşlarına, sevenlerine, CHP camiasına başsağlığı diliyorum. Teşekkür ederim.

CHP'Lİ ALTAY: BAŞBAKAN SOMA'DA TOKATLADIĞI İNSANLARDAN ÖZÜR DİLESİN

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, Manisa Soma İlçesi'ndeki maden faciasıyla ilgili TBMM'de yaptığı konuşmada, "Soma'da tokat, yumruk, tekme gördük. Protestoya ve tepkiye tahammülü olmayan bir hükümet, iş başında ise orada demokrasi yok demektir. Başbakan'ın Soma'da bir kişi veya kişileri tokatladığı veya yumrukladığı ile ilgili basında çok sayıda haber var. Başbakan'ın bu Genel Kurul'a gelmeden çıkıp Soma'da, tokatladığı veya yumrukladığı insanlardan özür dilemesini bekliyorum. Özür dilemezse, ben kendi adıma bundan sonra ona Başbakan Recep Tayyip Erdoğan demeyeceğim. Sayın hiç demeyeceğim" dedi.

CHP'Lİ ÖZEL: BÖYLE UCUZ POLEMİKLERİN GÜNÜ DEĞİLDİR

 Konuya ilişkin konuşan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Verdiğimiz önergeyle ilgili Başbakan'a birileri yanlış bilgi vermiş olmalı. Verilen önergede Soma'nın adı geçmiyor denildi. 5 yerde Soma diye başlıyor Soma diye bitiyor. 'Meclis tutanaklarına baktık' denildi. 17 kere Soma söylediğim sayılıyor. Ama sayın Elitaş gerçekten uzaklaşmaktan kendi adına hiçbir sıkıntı duymuyor, ama biz hicap duyuyoruz. Böyle ucuz polemiklerin günü değildir. 6 ay önce verildiği gün, gündeme alınsaydı, bir şeyler değişebilirdi. BDP ile MHP'nin, AKP ile CHP'nin uzlaştığı bir komisyon bunu araştırmaya gidiyor. Hiç değilse kendilerine çeki düzen verilerdi ifadesini kullandım" dedi.


SOMA ARAŞTIRMA ÖNERGESİ GÖRÜŞMELERİ YARINA ERTELENDİ

TBMM Genel Kurulu'nda, Soma'da meydana gelen maden kazalarının araştırılmasına dair araştırma önergesi görüşmeleri sona erdi. Muhalefetin canlı yayın tartışmaları nedeniyle, araştırma önergesi görüşmelerinin, yarın saat 14.00'te tekrar görüşülmesine karar verildi.



 

ÖNCEKİ HABER

Erciyes Üniversitesi\'nde Kürt öğrencilere saldırı: 2 yaralı

SONRAKİ HABER

Hasan Ferit Gedik cinayetinde suç örgütü çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa