14 Mayıs 2014 18:42

Yurt dışından da taziye mesajları geliyor

Soma’da yaşana maden faciasının ardından yurt dışından da taziye mesajları geliyor. Dünya liderlerinden göçmen örgütlerine, sendikalardan futbol kulüplerine, Papa'dan pop yıldızlarına kadar birçok isim, Soma'daki faciada hayatını kaybedenleri andı.

Yurt dışından da taziye mesajları geliyor
Paylaş

Soma’da yaşana maden faciasının ardından bir çok ülkeden taziye mesajları geldi. İran Dışişleri Bakanlığı, gönderdiği mesajda Manisa’nın Soma ilçesindeki bir kömür madeni ocağında meydana gelen patlama sonucunda yaşanan elim hadiseden dolayı duydukları üzüntüleri bildirdi. İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marziye Afkham, maden ocağında yaşanan faciadan duydukları üzüntüyü dile getirdikten sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve milletine ve olayda yakınlarını kaybeden kederli ailelere başsağlığı diledi. İngiltere Ankara Büyükelçisi Richard Moore de, Soma’daki maden kazasına ilişkin taziyede bulundu. Moore, ‘‘Mahsur kalmış işçilerin kurtulması için dua ediyorum.’’ dedi.
ABD Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, ‘‘Amerikan halkı adına, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına en derin taziye dileklerimizi sunarım.’’ dedi. ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone, resmi Twitter hesabından takipçileriyle paylaştığı taziye mesajında şu ifadelere yer verdi: ‘‘Soma’da meydana gelen maden faciası ile ilgili haberleri büyük bir üzüntü ile takip ediyoruz. Amerikan halkı adına, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına en derin taziye dileklerimizi sunarım. Yaralılara acil şifalar dilerim. Mahsur kalan madencilerin sağ salim kurtulmalarını umuyoruz. Gönlümüzün en derin yerinde ve düşüncelerimizdesiniz.’

‘SOMA KURBANLARI BİZİ MATEME BOĞDU!’
Alman Maden, Kimya ve Enerji İşçileri Sendikası (IG BCE) Başkanı Michael Vassiliadis Soma’da yaşanan maden faciasıyla ilgili açıklama yaptı. Vassiliadis yaptığı açıklamada, “IG BCE sendikası olarak Türkiye’de yaşamını yitiren meslektaşlarımız için derin bir hüzün içindeyiz. Aklımız kardeşlerimiz ve aileleriyle. Maden-İş sendikasından meslektaşlarımızla irtibat halindeyiz ve yapılabilecek her türlü yardımı örgütlemeye hazırız” dedi.
Açıklamada Türkiye’de yaşanan maden kazalarının sıkılığına vurgu yapıldı. Soma’da yaşanan facianın ülkede yaşanan maden kazalarının son halkası olduğunu söyleyen Vassiliadis “Türkiye madenlerinde asgari çalışma ve sağlık önlemlerinin alınmadığını, alınan yerlerde çok yetersiz olduğunu bilmekteyiz. Bu ülkede sendikal haklarda dikkate alınmamakta ve ayaklar altında çiğnenmektedir.” dedi. Sendika, Soma faciasının  madenlerdeki iş güvenliği şartlarının bütün çıplaklığıyla ortaya koyduğunu belirterek “Bundan böyle, madencilerin can güvenliğini sağlamak üzere madenlerde güvenlik standartlarına uyulmasını bekliyor ve talep ediyoruz! Türkiye Hükümeti insanca çalışma koşulları ve sendikaların özgürce faaliyet sürdürmelerini güvenceye almalı” çağrısında bulundu.

DİDF: “SOMA KATLİAMI’NIN SORUMLUSU AKP’DİR
Yapılan açıklamada “Soma Katliamı’nın sorumlusu AKP iktidarı ve patronlardır” denildi. Açıklamada 20 günü önce AKP tarafından reddedilen, CHP, MHP, BDP milletvekilleri tarafından verilen Soma için araştırma komisyonu kurulması önerisine de dikkat çekildi.  DİDF  Türkiye işçi sınıfına, ölen işçilerin yakınlarına başsağlığı dilekleri iletilirken, Avrupa’nın bütün ülkelerinde sermayenin ve AKP hükümetinin işçi ve emekçi düşmanı politikaları teşhir edeceğini ve iş cinayetlerinin peşini bırakmayacağını açıkladı. Açıklama “DİDF olarak başta üye derneklerimiz olmak üzere yerli ve göçmen bütün demokratik kitle örgütlerini tepkilerini ortaya koymaya, sermayeyi ve AKP hükümetini protesto etmeye çağırıyoruz.” çağrısıyla son buldu.

MADENCİLER BERLİN’DE ANILDI
BERLİN’de devam eden Alman Sendikalar Birliği DGB’nin 20. Genel Kurulu’nun 3. günü Soma’da katledilen maden işçileri için bir saygı duruşuyla başladı. Maden İşçileri Sendikası IG BCE Genel Başkanı Michael Vasilladis’in Soma’daki yaşananlar hakkında delegeleri bilgilendirmesinin ardından genel kurula devam edildi. Genel kurulda bilgilendirme ekranından Soma’daki gelişmeler delegelere düzenli aralıklarla aktarıldı.

PAPA’DAN SOMA İÇİN DUA
SOMA faciası için Vatikan'dan da taziye mesajı geldi. Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, düzenlenen haftalık ayinde, Soma’da meydana gelen kazada yaşamını yitiren madenciler için dua etti. Papa, ayine katılanlardan da kurbanlar ve onların aileleri için dua etmelerini istedi. Papa şunları söyledi: “Sevgili kardeşlerim, sizlere Soma’da ölen ve hala mahsur durumda olan madenciler için dua etmeniz çağrısı yapıyorum. Tanrı kurbanların günahlarını affetsin.”

RİHANNA’DAN SOMA DUYARLILIĞI
Pop yıldızı Rihanna Soma’da yaşanan faciayı Twitter hesabındaki profil fotoğrafıyla andı. Barbados kökenli ABD ‘li pop yıldızı Rihanna, Soma’daki Soma Maden İşletmeciliği’nde ait madende meydana gelen faciaya duyarsız kalmadı. Rihanna, Twitter hesabının arka planında büyük harflerle Soma yazan ve bir baret olan fotoğraf paylaştı.

LİVERPOOL’DAN SOMA MESAJI
İşçilerin kurduğu Liverpool kulübü, Facebook hesabından Soma’da meydana gelen maden faciasıyla ilgili bir başsağlığı mesajı yayınladı. Liverpool, başsağlığı mesajında şunları yazdı:
Manisa, Soma’da meydana gelen kazada hayatını kaybedenlerin aileleri başta olmak üzere, tüm Türkiye ‘ye başsağlığı dileriz. Yaralı olan kazazedelerin ise bir an önce sağlıklarına kavuşmaları umuduyla acil şifalar diliyoruz. Meydana gelen kaza sonucu madende mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarının da en kısa sürede başarıya ulaşmasını temenni ederiz.

PAME: ŞİRKET SUÇLUDUR

Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) Soma’da yaşanan katliamı kınayan ve taziyelerde bulunan bir mesaj yayımladı. Yayımlanan mesajda ‘Katliamın meydana geldiği madenin sahibi SOMA Kömür İşletmeleri Şirketi gerekli önlemleri almadığı için suçludur’ vurgusu yapıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Soma için her yerde eylem var

SONRAKİ HABER

\'Firari\' Çalışma Bakanı ortaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...