14 Mayıs 2014 17:53

Soma için her yerde eylem var

Soma’da yaşanan maden faciası, Türkiye’nin dört bir yanında protesto edildi. Eylemlerde, katliamın sorumlularının hesap vermesi istendi, hükümet istifaya çağırdı. Birçok ilde işçiler, emekçiler, siyasi partiler yürüyüş düzenlerken üniversite ve lise öğrencileri de boykotlarla Soma katliamını kınadılar.

Soma için her yerde eylem var
Paylaş

Soma’da yaşanan maden faciası, Türkiye’nin dört bir yanında protesto ediliyor. Eylemlerde, katliamın sorumlularının hesap vermesi istendi, hükümet istifaya çağırdı. Birçok ilde işçiler, emekçiler, siyasi partiler yürüyüş düzenlerken üniversite ve lise öğrencileri de boykotlarla Soma katliamını kınadılar.

LÜLEBURGAZ’DA HÜKÜMETE İSTİFA ÇAĞRISI
Lüleburgaz Emek Platformu'nun çağrısıyla, saat 17.00'de Kongre Meydanı'nda toplanan yüzlerce işçi ve emekçi, Soma'da yaşanan işçi katliamını protesto etti. İlk konuşmayı, Petrol-İş Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova yaptı. Düşova konuşmasında, yaşananın kader değil, bir iş cinayeti olduğunu, çoluk çocuğunun ekmeği için ocaklara inen işçilerin sonunun böyle olmaması gerektiğini, buna sebep olan özelleştirme ve taşeron işçiliğine derhal son verilmesi gerektiğini belirterek, AKP Hükümeti'nin bu olay karşısında istifa etmesini istedi. Basın açıklamasını, Kristal-İş Lüleburgaz Şube Başkanı Hüseyin Seren okudu. Basın açıklaması sırasında insanların öfkeli ve üzüntülü olduğu, bir gencin okuduğu şiiri dinlerken ağlayanların olduğu görüldü. En çok atılan slogan "Hükümet istifa", Genel Grev genel Direniş" oldu.
 Yarın, Türk İş'e bağlı Petrol-İş ve Kristal-İş'in işyerlerinde iş bırakma kararı aldığı, DİSK ve KESK'e bağlı sendikaların da iş bırakma kararını yerine getirecekleri duyuruldu. (Lüleburgaz/EVRENSEL)

İŞÇİLERLE ÖĞRENCİLERİ AYIRDILAR!
Kurtuluş Parkı'nda Yatağan işçileriyle buluşan Hacettepe ve Ankara Üniversitesi öğrencilerinin Türk-İş önüne birlikte yürümelerine polis engel oldu. Polisle yapılan görüşmelerden yürümelerine yönelik bir müdahale edilemeyeceği sözü alan kitleye, Çevik Kuvvet Kurtuluş Parkı çıkışında saldırdı.
Yatağan işçileri polis barikatını geçebilirken, öğrencilere engel olan polis, işçilerle öğrencileri ayırdı ve öğrencilere plastik mermilerle saldırdı. Kurtuluş Parkı içerisine doğru kaçmak zorunda kalan öğrenciler küçük gruplar halinde Güvenpark'a geçti. İşçiler giderken polis barikatını aşabilen küçük bir grup öğrenci,  işçilerle Türk- İş önüne yürüdü.

TÜRK-İŞ'E 3 DAKİKA PROTESTOSU
Soma'da yaşanan işçi cinayetini ve ölümleri protesto için Türk-İş önünde yapılan bir hafta süresince 3 dakikalık saygı duruşu açıklamasına Yatağan işçilerinden tepki geldi. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak açıklama yaparken yuhalandı, Kavlak'a pet şişe atıldı.
Türk-İş önünde işçilerin de katılımıyla basın açıklaması yapıldı. Açıklama boyunca işçiler Türk-İş yönetimi ve hükümete tepki gösterdi. Katılımın Türk-İş önünde adeta kaybolduğu, Yatağan işçileri ile TÜMTİS ve Yol-İş üyeleri dışında, diğer sendikaların temsili katıldığı eylemde konuşan Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, bu yaşananlara “kaza” demediklerini; tek adının cinayet olduğunu söyledi.
“Tarihin en büyük iş cinayeti” dediği ölümlere karşı Türk-İş olarak bir günlük işi durdurma kararı aldıklarını belirten Kavlak'ın “Bir hafta boyunca tüm işyerlerinde üç dakika süreyle işi durdurup, saygı duruşunda bulunacağız” sözleri “yuh” sesleri ile karşılandı. Kavlak'a pet şişeler fırlatıldı. Konuşmanın ardından Yatağan işçileri Türk-İş binasına girdi. Gençlerin ve desteğe gelenlerin de binaya girmesi engellenmek istenince, Yatağan işçileri 'Ankara'da olduğumuz sürece yanımızda olan, bize destek veren Türk-İş değil, bu gençlerdi' dediler. Bir süre tartışma ve gerginliğin ardından gençlerin de  girdiği Türk-İş'te kısa bir açıklama yapan Yatağan işçileri, daha önce Türk-İş'e geldiklerinde polis barikatı ile karşılaştıklarını, içeri giremediklerini hatırlattılar. Şimdi içeride olduklarına göre, 'demek ki içeri girilebiliyormuş' diyen işçiler, daha sonra ortak eylemin yapılacağı Güvenpark'a yürüdüler. (Evrensel/ANKARA)

TAKSİM MEYDAN’INDA SOMA EYLEMİ
TAKSİM Meydanı’na sabah saatlerinde gelen yaklaşık 30 kişi, AKM’ye yüzlerini dönerek bir süre sessizce yerde hareketsiz yatarak eylem yaptı. Benzer eylem İstanbul metrosunda da yolcuların şaşkın bakışları arasında gerçekleştirildi. (İstanbul/DHA)

SCHNEIDER’DE SOMA İÇİN EYLEM
ÇIĞLI OSB’de bulunan Schineder Fabrikası’nın işçileri de, Soma’da ölen maden işçileri için eylem yaptı. Vardiya çıkışında fabrika bahçesinde toplanan işçiler adına açıklama yapan Birleşik Metal İşyeri Baş Temsilcisi Cihan İşçi, “Bu katliamın faili özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını hayata geçirenlerdir. Çalışan işçi sayısını bilmeyen ancak ‘işletmede her türlü önlem alınmıştı’ diye açıklama yapan zihniyettir” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

KARS'TA KATLİAM KINANDI

Soma’da yaşanan işçi katliamının ardından tüm Türkiye’de, katliam kınandı. Kars’ta da KESK’in çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kişi yaptıkları basın açıklamasıyla, Soma’da yaşanan katliamı kınadı.

KESK binası önünden At Heykeli’ne kadar yürüyüş yapan kitle, sık sık “Soma işçisi yalnız değildir, İş Ekmek Özgürlük, Kader Değil Taşeron Kaza Değil cinayet" sloganlarını attı. Kitle adına basın açıklamasını yapan KESK dönem sözcüsü Hayati Mehmetoğu, “12 yıllık AKP iktidarı döneminde iş cinayetlerinde 12 bini aşkın işçi yaşamını yitirmiştir. Soma’da yaşanan katliam, bugüne kadar yaşanan iş cinayetlerinin en son acı halkası olmuştur. Türkiye’de her yıl maden ocaklarında onlarca kişi iş cinayetlerine kurban gitmesine rağmen bugüne kadar yaşanan ölümle karşısında hiçbir önlem alınmamıştır” dedi. “Soma’da yaşanan iş cinayetinin temel nedeni, yıllardır bütün itirazlara rağmen ısrarla hayata geçirilen özelleştirme ve taşeron çalıştırma sisteminin resmi devlet politikası haline getirilmesidir” diyen Mehmetoğlu 29 Nisan’da üç partinin Soma’da ki maden ocaklarının araştırılması için verilen ortak önergenin AKP tarafından reddedildiğini de hatırlattı. Açıklamanın sonunda meydana siyah çelenk bırakıldı. Ayrıca açıklamaya, Devrimci 78’liler derneği, Türk-İş, Emek Gençliği ve CHP de katıldı. (Kars/EVRENSEL)

KARTAL'DA HALK SOMA İÇİN YÜRÜDÜ

Kartal’da Belediye çalışanları ve demokratik kitle örgütleri Soma’da meydana gelen maden faciasında ihmalleri bulunanları protesto etti.

İstanbul Kartal’da Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki facia ile sonuçlanan maden kazasının ardından Kartal Belediyesi çalışanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyeleri bir araya geldi. Basın açıklaması düzenleyen grup, iş kazaları sonucu ölümlerin yaşanmasını protesto etti.

Kartal Belediyesi önünde toplanan grup “İş kazası değil cinayet, Soma halkı yalnız değildir” pankartı açarak Kartal Meydanı’na yürüyüşe geçti.

Ellerinde 'İşçi cinayetlerine son' ve 'Hükümet istifa' yazılı döviz taşıyan ve slogan atan gruba yürüyüş güzergahında bulunan esnaflarda alkışlarla destek verdi.

Eylemciler adına basın açıklaması yapan DİSK Genel İş Anadolu Yakası Şube Başkanı Mahmut Şengül, Soma’da meydana gelen katliamın sorumlusunun patronlar ve AKP olduğunu savunarak, olayın kaza değil cinayet olduğunu söyledi.

Yakın zamanda TBMM’de 3 muhalefet partisinin “Soma’da maden ocakları araştırılması” için verdikleri önergenin iktidar tarafından ret edildiğini hatırlatan Şengül, “AKP kendi çıkardığı ‘İş sağlığı ve güvenliği yasasını’ kağıt üzerinde bırakmıştır” dedi. 

Basın açıklamasının ardındın grup Kartal Meydanı’nda oturma eylemi yaparak protestolarına devam etti.

KAYSERİ'DE İŞÇİLER YÜRÜDÜ

Kayseri OSB'de Birleşik Metal iş'e üye olarak sendikal mücadele veren ve çoğunluğu sağlayarak yetki alan Ortadoğu Döküm Sanayi işçileri patronun sendikayı tanıması için ve Soma'da yaşamını yitirenler anısına gündüz vardiyası çıkışında eylem gerçekleştirdi. Vardiya çıkışında fabrika önünden Kumtel önüne yürüyen işçiler "sendika hakkımız söke söke alırız" sloganı attılar. Kumtel önünden servislere binen işçiler fabrika yetkililerinin sendikayı tanımasını istediler. (Kayseri/EVRENSEL)

GEBZELİLER: KAZA DEĞİL CİNAYET
Gebze Sendikalar Birliği tarafından düzenlenen ve yüzlerce işçinin katıldığı yürüyüşte “Kaza değil cinayet” ve “Genel grev genel direniş” sloganları atıldı. Eski öğretmen evi önünden cumhuriyet meydanına yürüyen işçiler adına söz alan Gebze Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü Süleyman Akyüz, “Dağınık kutlanan 1 Mayıs’ın değerlendirmesini bile yapamadan böyle acı bir olayla karşılaştık. Yaşanan iş cinayetleri ve taşeronlaştırmaya karşı mücadelemizi büyüteceğiz. Yaşanan cinayetin son olmasını diliyorum. Türkiye işçi sınıfı, Türkiye halkı ölen işçi kardeşleri için ağlıyor. Dün Soma’da yaşanan bir kaza değil cinayettir. Yaşanan facia ülkemizde yıllardır sürdürülen özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarının sonucudur. Yarın fabrikalarda saygı duruşlarımızla başlayacak direniş, fabrikalarda ve sokaklarda genel grevimizle devam edecek. Bizler yaşanan bu faciada her türlü ihmal ve eksiklik iddialarının sonuna kadar soruşturulmasının takipçisi olacağız” dedi. (Gebze/EVRENSEL)


 

‘ŞALTERE UZANMA ZAMANI’
EMEP Eskişehir İl Örgütü, Soma’da yaşanan faciayı İl Sağlık Müdürlüğü önünde protesto etti. Basın açıklamasını okuyan İl Yöneticisi Emel Bilgin, işçi ve sendikaları Soma katliamını grev ve gösterilerle protesto etmeye çağırarak, “sendikalar derhal genel grev kararı almalı ve ülke çapında ulusal yas ilan edilmelidir” dedi.

Öte yandan, Eskişehir Organize sanayi bölgesinde çalışan DİSK Birleşik Metal Iş üyesi işçiler 2 saat iş bıraktı.  Soma'da yaşananların kaza değil cinayet olduğunu söyleyen işçiler,  servislere binerek sehirmerkezinde ki eyleme katılmaya gitti.  Isciler yarın siyah giyinecek.  (ESKİŞEHİR)

SOMA İÇİN 'İNSANLIK NÖBETİ'
ANKARA'da vatandaşlar Soma'daki maden faciasında ölen yüzlerce maden işçisi için sabah saatlerinden itibaren Kızılay Güvenpark'ta oturma eylemi başlattı. Birkaç kişiyle başlayan eyleme katılım giderek arttı. "Bir avuç kömür eder mi bir ömür? İnsanlık nöbetindeyiz" pankartı açarak oturan vatandaşlar, maden işçilerini anmak için yüzlerine karaya boyadılar. (ANKARA)

TAŞERON İŞÇİLERDEN EYLEM
OKMEYDANI Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan taşeron işçiler 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı. Hastane önünde toplanan işçiler, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybedenleri unutmadı. Hastanenin girişine, “Acımız Büyük. Soma için yas tutma mücadele et” yazılı pankart konuldu. İşçiler adına konuşan Muzaffer Mengi, taşeron olarak çalıştıklarını ve şartlarının iyileştirilmesin istedi. İş bırakma eylemine yaklaşık 400 işçi katıldı.


SİNCAN OSB İŞÇİLERİ: HER YER SOMA GİBİ

Kadir Örnek
ANKARA


Ankara’da Sincan OSB’de çalışan işçiler, Soma’da yaşanan iş cinayetini gazetemize değerlendirdi. Kendilerinin de her gün ölümle yüz yüze çalıştıklarını anlatan işçiler, “İşte tam birlik günü”.  
Soma’da yaşananın ihmal olduğunu belirten işçiler, kendi işyerlerinde de hemen her gün iş kazaları meydana geldiğini söylediler. İşçilerden biri, “İlla yüzlerce işçi ölünce mi iş kazası duyulur olacak? Bugüne kadar da binlerce işçi iş kazasından öldü” diyerek tepki gösterdi.
Rapido Mobilya’da çalışan bir işçi de, “İşte tam şimdi birlik olma zamanı, birlikte hareket etmeliyiz. Yerimizde durursak, birbirimize güvenmezsek yarın bizler de öleceğiz” dedi. Sincan’da oturan ve OSTİM’de çalışan bir kadın işçi ise özelleştirmelerin denetimsizliği de getirdiğini belirterek, “Bir de tüm denetimler yapılıyor, diyorlar. Bunun adı da o zaman ‘gözetimli cinayet’tir” diye konuştu.

GENEL GREV ÇAĞRISI
KOCAELİ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden de genel grev çağrısı yapıldı. Hastanede çalışan taşeron işçiler arasında örgütlü olan Dev-Sağlık-İş tarafından düzenlenen eylemde konuşan Talat Tunç, “Taşeron işçiye müjde diyerek, içinde yine güvencesi çalışmanın taşeronlaştırmanın olduğu bir yasayı bize kabul ettirmek istiyorlar, bu taşeron düzenini sürdürmek istiyorlar. Bunu kabul etmiyoruz dedi. (HABER MERKEZİ)

YATAĞAN İŞÇİLERİ İSYAN ETTİ: ACILI GÜNÜMÜZDE GAZ SIKSANIZ NE OLUR?

ANKARA’da özelleştirmeye karşı nöbet tutan Yatağan işçileri, polisin engellemelerine rağmen Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) önüne yürüyerek siyah çelenk bıraktı.
Siyah çelenk ile ÖİB önüne yürüyen işçilere polis engel olmak istedi. Ancak işçiler, “Canımız yandı. Biz buraya ölmeye geldik. Ya öldürün ya da biz oraya çelengimizi koyacağız” diyerek ısrar ettiler. Bu tepkiler sırasında yer yer polisle işçiler arasında itişmeler yaşandı. Polis işçilere biber gazını göstererek tehdit etti. İşçilerden biri polise, “O biber gazını sık yüzüme. Benim acımı anlayamadığın her halinden belli. Böylesine acılı bir günde o biber gazını sıksan ne olur ki bana” diyerek tepki gösterdi. İşçilerin ısrarı sonucu polis sadece 10 kişi olmak şartıyla çelenk bırakmaya müsaade etti.

YATAĞAN’DA DA EYLEM
Yatağan termik santrali önünde de eylem vardı. Termik santral önünde yüzlerce işçi toplandı.
Görüşlerini aldığımız yatağan termik santrali işyeri temsilcisi Sami Gire; Soma’da yaşananların özelleştirmenin bir sonucu olduğunu söyledi. Gire, “Özelleştirmelere ve iş cinayetlerine biz işçiler göğüs geremezsek başımıza gelecek olanlar işte bu yaşananlardır, patronların masasına etimiz kanımız konacak“ dedi.

TÜRK-İŞ’İN KARARINI DUVARA BİLE ASMAM
Kemerköy işçisi Mustafa Ali Arslan, “Aynı şeyler bizlerin ve başka işçi arkadaşların başına gelmeden artık sendikalar uyanmalıdır. Genel grev kararı almalı, sorumsuz iktidarlardan bu yaşananların hesabı sorulmalıdır“ diye konuştu.
Kemerköy işyeri temsilcisi Ayhan Öztürk de, Türk-İş’in 3 dakikalık iş bırakma eylemini eleştirerek, “ Bu kararı duvara bile asmam“ dedi. (HABER MERKEZİ)


DİYARBAKIR’DA SOMA EYLEMİ
İlk olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin çağrısıyla belediye binası önünde düzenlenen açıklamaya Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı ve işçiler katıldı.
Burada ilk olarak konuşan Fırat Anlı, "Yüreğimizdeki acıyı paylaşmak için, Soma halkının yaşadığı acıyı aynı duygularla hissettiğimizi ifade etmek için buradayız. Bugün bizler o madenin altında göçükte kalan maden işçileriyiz" dedi. Diyarbakır olarak ellerinden geleni yapmanın arayışı içerisinde olduklarını kaydeden Anlı, "Bunu dün akşam yetkililere ilettik ama oradaki koordinasyonun henüz bu çağrıya cevap verecek durumda olmamasından kaynaklı yeterli iletişimi kuramadık ama mesajlarımızı verdik" dedi. "Bir kez daha tüm şehir adına acılara ortak olduğumuzu, işçilerin aileleriyle, mesai arkadaşlarıyla üzüntülerimizi paylaştığımızı belirtiyoruz" sözlerini kullanan Anlı, "Her gün alıştırılmaya çalıştığımız işçi cinayetlerinin son bulmasını istiyoruz" dedi. Türkçe konuştuktan sonra Kürtçe de konuşan Anlı, "Belki dilimizi anlamayacaklar ama yüreğimiz buluşacaktır" sözlerini kullandı.

Anlı'nın ardından konuşan Gültan Kışanak, "Türkiye iş kazalarına çokça tanık olmuş bir ülke ancak dün yaşadığımız iş kazası ile tanımlanamayacak kadar büyük bir felaket" dedi. Amed'den acıyı yüreklerinde hissettiklerini vurgulayan Kışanak, "Bu hepimizin acısı, üzüntüsüdür. Hayatını kaybedenlerin yakınlarının ve Türkiye işçi sınıfının başı sağ olsun" sözlerini kullandı. Hâlâ maden ocağında olan işçilerin sağ kurtulmalarını umut ettiklerini ifade eden Kışanak, "Bu olayın sorumluların açığa çıkarılması ve gerekli süreçlerin yaşanması olması gerekendir, böyle olmasını umut ediyoruz" şeklinde konuştu. Olayın duyulmasıyla birlikte yerel yöneticilere ulaşmak için büyük bir çaba içerisinde olduklarını aktaran Kışanak, "Belediye başkanına, kaymakama, valiye, kriz masalarına ulaşmaya çalıştık. Kendilerine destek için hazır olduğumuzu söyledik. Diyarbakır belediyesi ve halkı olarak elimizdeki tüm imkanları seferber etmeye hazırız" diye konuştu.

Belediyenin ardından kentteki sendikalar ve partiler AZC Plaza önünde bir açıklama düzenledi. Burada açıklamayı okuyan KESK Dönem sözcüsü  Uğur Yaman, yaşananların kaza değil cinayet olduğunu söyledi. Türkiye'nin iş kazaları konusunda sicilinin kabarık olduğunu kaydeden Yaman, "12 yıllık AKP iktidarında 10.850 emekçi iş kazalarında yaşamını yitirmiştir" şeklinde konuştu. Soma'daki faciaya karşı iktidarın ocaklardaki işçileri kurtarmak yerine bölgeye çevre illerden takviye asker polis sevk ettiğini vurgulayan Yaman, iktidarın işvereni korumaya çalıştığını aktardı. Katliamdan sonra yapılan 'kader' açıklamalarının halkı aldatmaya yönelik olduğunu söyleyen Yaman, taşeronlaştırmanın onucu olarak kayıt dışı çalıştırılan işçilerin yok sayıldığını ifade etti. İktidarın kendisini kurtarmaya yönelik yalanlarının yüzlerce içinin katledildiği gerçeğini ortadan kaldıramayacağını anlatan Yaman, emekçilerin iktidardan hesap soracağını söyledi. Yaman'ın ardından DİSK ve Türk-İş temsilcileri de açıklamalar yaptı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

SENDİKALAR NEDEN SESSİZ?
Kocaeli’deki AD Demirel işçileri, sabah vardiya girişinde eylem yaptı. Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu AD Demirel’de işçileri, TÜPRAŞ’ta üretimin devam etmesine ve yaşanan iş cinayeti karşısında sendikaların sessiz kalmasına tepki gösterdi. (Kocaeli/EVRENSEL)


KAYSERİ’DE İŞÇİLERDEN SESSİZ YÜRÜYÜŞ
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Ortadoğu Döküm Sanayi’de gece vardiyasından çıkan işçiler, servise binmeyerek fabrika önünden Kumtel önüne kadar sessiz yürüyüş yaptı. İşçiler, “bu yürüyüşümüzü ve sendikalaşma mücadelesini Soma’da hayatını kaybeden maden işçilerine atfediyoruz” dediler. (Kayseri/EVRENSEL)

BELEDİYE ÇALIŞANLARI GREVDE
Tüm Bel- Sen İzmir 1 No’lu Şube, Soma’da meydana gelen iş cinayetlerini protesto etmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Tüm Bel- Sen İzmir 1 No’lu Şube Kadın Sekreteri Başak Mamaç, Mamaç yaşanan iş cinayetlerine karşı yarın greve çıkacaklarını ve tüm işçi ve emekçileri greve destek olamaya çağırdı. (İzmir/EVRENSEL)

OSTİM EMEKÇİLERİ SİYAH KURDELEYLE İŞBAŞI YAPTI
Emek Partisi üyeleri, Ostim’de işçilere “İş kazası değil, iş cinayeti” başlığı altında bildiri dağıttı. İşçiler, bildirilerin yanında aldığı siyah kurdeleli kokartları yakalarına takarak işbaşı yaptı. OSTİM Vergi Dairesi önünde de BES’in çağrısıyla basın açıklaması yapıldı. Memur- Sen ve Kamu- Sen üyelerinin de destek verdiği eyleme işyeri tam katılım sağladı. (Ankara/EVRENSEL)

PLAZA ÇALIŞANLARINDAN ŞİRKET ÖNÜNDE PROTESTO
Plaza Eylem Platformu da, Soma Kömür A.Ş’nin 1. Levent Lale Sokak’ta bulunan şirketi önünde eylem yaptı. Plaza çalışanlarının yanı sıra lise ve üniversite öğrencilerinin de yoğun katıldığı eylemde, “Katil devlet hesap verecek”, “Soma işçisi yalnız değildir” sloganları yankı buldu.
Barikatı aşmaya ve şirket yetkilileriyle görüşmeye çalışan eylemcilere polisin izin vermemesi üzerine, kısa süre arbede yaşandı. Emniyet güçleri tarafından kurulan barikatların önünde Platform adına basın açıklamasını okuyan Ebru Işıklı, Başbakan ve bakanların televizyonlarda vicdan gösterisi yaptığını ifade etti. Daha 15 gün önce mecliste Soma için araştırma komisyonu kurulması önerisini reddeden AKP Hükümeti’nin sorumluluğuna dikkat çeken Işıklı, “Soma Holding, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Bakan Taner Yıldız hesap verecek” dedi.
Eylemde basın mensuplarına sarı basın kartı bulundurma zorunluluğu olduğu söylenirken, Kanal Türk, Fox, CNN gibi hükümet yanlısı medya grupları içeriye alındı. Diğer gazeteciler ancak gösterdikleri tepki ve ısrar sonucu içeriye girebildi. (İstanbul/EVRENSEL)

BALIKESİR

Türk İş önünde toplanan Balıkesirliler, “Soma işçisi yalnız değildir” sloganları attı. Yaşanan olayın sorumlusunun hükümet olduğunu ifade eden Balıkesirliler, sendikaların genel grev kararı almasını istediler. (Balıkesir/EVRENSEL)

KARTAL'DA BELEDİYE İŞÇİLERİ YÜRÜDÜ

Kartal Belediyesi işçileri, Genel İş Sendikasının çağrısıyla saat 15:00’de yürüyüş gerçekleştirdi. Bine yakın işçinin katıldığı yürüyüşe EMEP, BDSP, Partizan gibi parti ve örgütlerin yanı sıra kartal halkı da destek verdi.
Yürüyüş sırasında sık sık “katil devlet hesap verecek”, “katilerden hesabı emekçiler soracak”, “genel grev genel direniş” gibi sloganlar atıldı.
Yürüyüş, Kartal Meydanında son buldu. Burada konuşan Genel İş Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Başkanı. Mahmut Şengül, taşeron sistemin nasıl felaketlere yol açtığını, kayıt dışı çalışmanın Soma’daki facia ile bir kez daha gözler önüne serildiğini söyledi (Kartal/EVRENSEL)

BOLU'DA SOMA YÜRÜYÜŞÜ

Bolu Emek ve Demokrasi güçlerinin çağrısıyla bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirildi. Saat 17.30'da Bankalar Meydanında buluşan kalabalık buradan Valilik önüne yürüdü.

Eylemde "Taşeron Çalışma Ölüm Getirir, Genel Grev Genel Direniş, Soma'nın Hesabı Sorulacak" sloganları atıldı. Basın açıklamasını SES Şube Başkanı Özkan Üstün okudu. Açıklama da Soma'nın faalinin AKP olduğunu, taşeronu, özelleştirmeyi teşvik edenler olduğunu kaydetti. Basın açıklamasının ardından yarım saatlik bir oturma eylemi yapıldı.

Öte yandan KESK'e ve Türk-İş'e bağlı şubeler yarın iş yerlerinde greve çıkacaklarını ve 24 saat çalışmayacaklarını belirtildi. Ayrıca Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencileri de yarın derslere girmeyeceklerini Soma için boykottayız dediler.



ÜNİVERSİTELER SOMA İÇİN AYAKTA
Soma’da yaşanan maden faciasının ardından üniversite öğrencileri de; Türkiye’nin dört bir yanında eylemler, ders boykotları ve nöbetler gerçekleştirdi. Üniversitelerde yapılan çağrılarla anma köşeleri oluşturuldu, bahar şenlikleri iptal edildi.

* Çukurova Üniversitesi öğrencileri yemekhane önünde ders boykotu yaptı.
* Kocaeli Üniversitesi öğrencileri sabah saatlerinde rektörlük önünde toplandı. Ders boykotu bugün de sürecek.
* Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğrencileri sabah saatlerinde fakülteleri gezerek boykot çağrısı yaptı. Ardından yemekhane önünde basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdi.
* İstanbul Üniversitesi öğrencileri de dersleri boykot etti, Soma için bir anma köşesi oluşturdu.
* Hacettepe Üniversitesi öğrencileri yurtlar önünde toplanarak, dersleri boykot etti. Öğrenciler ders boykotu ardından, Yatağan işçilerini ziyaret etti.
* Bolu Abant İzzet Baysal Ünivesitesi öğrencileri, Aktivite Merkezi’nde oturma eylemi yaptı.
* Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileri, Madenci Anıtı önünde oturma eylemi yaptı.
* ODTÜ’de sabah erken saatlerde fakülteler dolaşılarak boykot çağrısı yapıldı. Birçok akademisyen sınıflarının kapılarını kilitleyerek öğrencilerle boykota katıldı. Yapılan eyleme polis saldırdı. Üniversite emekçileri ise, Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Şube’nin çağrısıyla iş bıraktı. Öğlen saatlerinde Tez-Koop-İş üyesi işçiler de iş bıraktı.
* Bursa Uludağ Üniversitesi, bahar şenliklerini erteledi. Öğrencileri de Rektörlük önünde basın açıklaması yaptı.
* Akdeniz Üniversitesi, 17’nci Uluslararası Akdeniz Gençlik Şenliği’ni ertelediğini açıkladı.
* Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusü’ndeki öğrenciler dersleri boykot etti. Üniversitenin Gölbaşı kampüsünde yapılan eyleme Gazi Üniversitesinden geldikleri belirtilen Anadolu Gençlik Derneği üyeleri saldırdı.
* Arel Üniversitesi, Malatya İnönü Üniversitesi, Aydın Üniversitesi, İstanbul Özyeğin Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Tunceli Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi öğrencileri de dersleri boykot etti. Oturma eylemleri gerçekleştirildi.  
* Çankaya Anadolu Lisesi öğrencileri, okul bahçesinde yaptıkları oturma eyleminde “SOMA” yazdılar. Mamak Tuzluçayır’da da lise öğrencileri okul çıkışında eylem yaptılar.
* İstanbul Sultangazi Şair Abay Lisesi öğrencileri de eylem yaptı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kayseri’de işçilerden sessiz yürüyüş

SONRAKİ HABER

Yurt dışından da taziye mesajları geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...