13 Mayıs 2014 17:36

Soma'da yaşanan faciada ölü sayısı giderek artıyor

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki Soma Kömürleri adlı şirkete ait kömür ocağında, trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 05.00 sıralarında yaptığı açıklamada Soma'daki maden faciasında ölü sayısının 201'e yükseldiğini, 4'ü ağır 80 kişinin de yaralı olarak çıkarıldığını söyledi.

Soma\'da yaşanan faciada ölü sayısı giderek artıyor
Paylaş

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki Soma Kömürleri adlı şirkete ait kömür ocağında, trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 05.00 sıralarında yaptığı açıklamada Soma'daki maden faciasında ölü sayısının 201'e yükseldiğini, 4'ü ağır 80 kişinin de yaralı olarak çıkarıldığını söyledi. Bakan Yıldız patlama sırasında madende 787 işçinin bulunduğunu ve rakamların yükselmesinden endişe duyulduğunu belirtti.

MADEN İŞÇİSİ: HENÜZ ÇIKARILMAMIŞ 350-400 KİŞİ OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Soma'daki maden faciası sonrası kurtarma çalışmalarına katılan maden işçisi Sami Kılıç, arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. 9 yıldır madende çalıştığını belirten Kılıç, daha önce böyle bir durumla karşılaşmadığını söyledi. Bu tür kazalara karşı eğitim aldıklarını ifade eden Sami Kılıç, "Maske olsa da kurtulması zor. Pano patlayınca elektrik olmuyor, elektrik olmayınca vantilatörler çalışmadığı takdirde hava akımı kesiliyor. Hava akımı kesilince, yaşam ihtimali kesiliyor. Maskeyle 45 dakikada temiz havaya çıkma eğitimi verdiler bize. 1 buçuk kilometreyi 45 dakikada çıkamazsın" dedi. Kılıç, ölü sayısının artabileceğini kaydederken, "Oradaki şef ve amirlerle konuştum. Şu an 350-400 kişi tahmin ediyorlar. Patlama panosuna daha giriş yapılmadı. Oranın hava akımına ulaşıp, oradaki yangını söndürüp o şekilde girme tahmini var" diye konuştu.

Kılıç, kurtarma çalışmalarına katıldığı madenden 80 ceset çıkardığını ifade ederken, "Cesetler ayrı ayrıydı, 4-5 kişi bir yerde, 10 kişi bir yerde. Girilmeyen patlama olan yerde toplu olabilir" diye endişesini dile getirdi.

AİLELERİN UMUTLU BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR

Soma'da önceki gün yaşanan felaketin ardından gün ağırdı. Soma Devlet Hastanesinin önünde ailelerin umutlu bekleyişi sürüyor. Bir yandan da ailelerin feryatları da sürüyor. Kadınlar "Bekledik ama bizimkiler gelmedi" şeklindeki isyan etti. Aileler Soma'da yaşananları depremde döneminde yaşananlara benzetiyor. Hastane önünde bekleyen işçiler " İş güvenliği istiyoruz o da burada yok "diyor.

Hastane önünde madende olan ağabeyini bekleyen genç "Başbakan Erdoğan Soma'ya gelmesin istemiyoruz. Başbakan sivri dilli ama bizi de sivri dilli yapacak" diyorlar

 

BAKAN YILDIZ: 201 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız sabaha karşı saat 05.00'te bir açıklama daha yaptı. Her açıklamasında hayatını kaybedenlerin sayısını arttıran Bakan Yıldız, sabah 05.00'te verdiği bilgide ölü sayısını 201, yaralı sayısını da 80 olarak açıkladı. 80 yaralı arasında kurtarma çalışmaları için madene inip dumandan etkilenen kurtarma ekiplerinden de kişilerin bulunduğu belirtildi. Endişelerinin daha da arttığını belirten Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Bizim endişemizi daha da artıracak bir durumdur bu. Daha da zorlanacağımız bir durum olabiilir. Daha kritik bir döneme giriyoruz, daha kritik bir noktaya gidiyoruz. Çalışmalara ara verilmedi, ancak zaman ilerledikçe daha da hızlı bir şekilde olumsuzluğa gidiyor. Endişemiz ondan. Şu anda 430 kişi kurtarma çalışmasında bulunuyor. İhmal varsa hiçbir yerde kayıtsız kalmadığımız gibi buna da kayıtsız kalmayız ama bu bu gecenin gündemi bu değil. Bu sabahın gündemi değil. Tek bir şeye fokuslandık, o arkadaşlarımız sağ olarak kurtarılması. İdari ve adli ne varsa zaten o yapılır. İşçiler çevre ilçelerden, özellikle Savaştepe'nin de bulunduğu yerlerden. Sayı endişe edeceğimiz bir noktaya doğru gidiyor. Şu andaki sayımız da çok fazla. Cenaze işlemlerinin de yapılması gerekiyor. Görev dağılımı yaptık. Yüreğimizde büyük bir acı dolarak bunları yapıyoruz. Herkesin bulunduğu ilçede köyde toprağa verilmesi daha doğru görünüyor."

Maden teknikeri Mustafa Şala madene ait kurtarma ekibinin kendisine hayatını kaybedenlerin 300'ü bulduğunu söylediğini belirtti. Kurtarma çalışmalarına da gazdan dolayı ara verildiği belirtiliyor

SENDİKACI KÜÇÜKGENCAY: ÖLÜ SAYISININ ARTMASINDAN ENDİŞE DUYUYORUZ

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasının ardından bölgede bulunan Maden İş Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Tamer Küçükgencay, ölü sayısının artmasından endişe duyduğunu söyledi. küçükgencay, "5 kilometrelik geniş bir alandan bahsediyoruz. Bazı bölgelerde gaz daha yoğun, bazı bölgelerde daha az. Endişeliyiz çünkü 151 arkadaşımızı kaybetmiş bulunuyoruz" diye konuştu.
 

KADIKÖY'DE SOMA EYLEMİ

Soma'da yaşanan maden faciasının ardından Kadıköy Altıyol'daki boğa heykeli önünde toplanan bir grup, oturma eylemi yaptı. Mumlar, baretler ve ekmekler eşliğinde yapılan eylemde, "Madencileri yutan kömürlerde katilleri yakacağız", "İş kazası değil cinayet", "Maden işçileri ölmedi öldürüldü", "Dayan kardeşim" yazılı dövizler açıldı.

Madencilerin kanıyla, işçinin kanıyla ısınmak yerine üşümeyi tercih edeceklerini belirten bir eylemci, "İş kazası değil cinayet olduğunu düşünüyoruz. Soma'da defalarca tekrarlandı ölümler. Ocaklara tekrar ateş düşmemesi için bugün buradayız" açıklamasını yaptı.
 

AKHİSAR'A GETİRİLEN 23 İŞÇİNİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Soma’dan  Akhisar'a getirilen işçi sayısı 27'ye yükseldi. İşçiler Akhisar Devlet Hastanesi Mustafa Kirazoğlu Sağlık Kompleksi ile özel hastanelere getirildi.

Akhisar'a getirilen 23 işçinin isimleri ise şu şekilde; Murat Bilgin, Ferhat Genç, Serdar Fenercioğlu, Veli Anaç, Barış Değirmenci, Faruk Onur, Sadettin Güngör, Servet Keskin, Salih Erkan, Hasan Kuzu, Muzaffer Kemiksiz, Engin Altınöz, Musa Taşdelen, Selami Cingirt, Semih Delibaş, Ramazan Avcı, Ali Güneş, Ahmet Akgün, Nedim Eren, Hasbi Demir, Mustafa Özkal, Ercan Çiçekli, Serkan Şengül.
 

MADENCİLERİN CENAZELERİ KIRKAĞAÇ’TAKİ SOĞUK HAVA DEPOSUNA KALDIRILIYOR

Maden ocağında yaşanan facia sonrası yapılan arama kurtarma çalışmalarında resmi rakamlara göre 151 işçinin cenazesi madenden çıkarıldı. Cenazeler, ambulanslarla alınarak Kırkağaç ilçesinde bulunan Kırkağaç Kaymakamlığı’na ait kavun soğuk hava deposuna taşınıyor. Depoda bir süre cenazelerin indirilmesi ve taşınmasında yardım eden ve isminin açıklanmasını istemeyen bir görevli, depoda 12 ayrı bölüm bulunduğunu ve cenazelerin bu bölümlere yerleştirildiğini açıkladı. Aynı görevli, soğuk hava deposunda 151 kişiden daha fazla cenaze bulunduğunu iddia etti.

Soğuk Hava Deposu’nun bulunduğu yere onlarca ambulans cenaze taşıyor. Polis ekipleri vatandaşların bölgeye girmesine izin vermiyor. Cenazelerin bölgeye getirildiğini duyan vatandaşların soğuk hava deposu yakınındaki bekleyişi de sürüyor
 

KURTARMA ÇALIŞMASINA ARA VERİLDİ

Arama ve kurtarma çalışmaları sürerken zaman zaman korbondioksit oranın ve bazı yerlerde dumanlar yükselmesi nedeniyle ekipler dışarı çıkarıldı. Madendeki dumanı tahliye etmek için oksijen verildi. Madendeki karbondioksit ve duman nedeniyle kurtarma çalışmalarına da ara verildi. Oksijen seviyesinin yükselmesinin ardından ekiplerin yeniden madene gireceği bildirildi.

ENERJİ BAKANI YILDIZ:151 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden faciasında şu ana kadar 151 işçinin hayatını kaybettiğini, 1'i ağır 76 işçinin ise yaralı olduğunu açıkladı. Patlama sırasında madende 787 işçinin bulunduğunu söyleyen Yıldız "Rakamların yükselmesinden endişe duyuyoruz" dedi. Yıldız, işçilerin karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle hayatlarını kaybettiğini belirtti.

ESKİŞEHİRLİLER ESPARK ÖNÜNDE TOPLANDI

Soma'da yaşanan faciayı protesto eden Eskişehirliler Espark önünde toplanıyor

Anadolu Üniversitesi öğrencileri yarın 9 da dersleri boykot ederek13.00 da yemekhane önünde eylem yapacaklar

KÂR AMACI GÜDÜLÜRKEN GEREKLİ GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINMIYOR

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Soma'ya üzücü bir olay sonrası geldik. İşçi arkadaşlarımla ve sendikacı arkadaşlarla görüştük. Maalesef Türkiye'de taşeronlaşma sonucu alınan güvenlik önlemlerinde çok fazla azalma var. Buradaki madende de taşerondan taşerona olacak şekilde bir çalışma var. Maalesef kar amacı güdülürken gerekli derece güvenlik önlemi alınmıyor. Ölen işçilere Allah'tan rahmet ailelerine sabır, yaralı arkadaşlarımıza da şifa diliyorum. Fakat burada ağır bir tablo olduğunu ve olacağını da aldığım bilgilere göre hissediyorum" dedi.
 

BAKAN YILDIZ ÖLÜ YARALI SAYISINI VERMEDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, facianın meydana geldiği madende yetkililerle ve kurtarma ekiplerinin yöneticileriyle görüşme yaptı. Saat 00.10 sıralarında basın mensuplarının karşısına çıkan Bakan Yıldız, ölü ve yaralı sayısı konusunda şimdilik rakam vermeyeceğini söyledi. Bakan Yıldız, şunları söyledi:

"Çok ciddi bir sıkıntıyı şeffaf olarak paylaşacağım. Rakam vermeyeceğim. Şehit olan işçi kardeşlerimiz olduğu gibi yaralı kurtarılan işçi kardeşlerimizin de olduğunu söylemem lazım. Zaman aleyhimize işliyor. Sağlık ekipleri ile 400'e yakın kurtarma ekibi çalışıyor. Kurtarma ekipleriyle alakalı sıkıntımız bulanmamaktadır. Madenin içinde, eksi 150 kodunda yangın çıkıyor. Yangının olduğu 15.10'a kadar tespit edilen metan gazı ve seviyelerinde herhangi bir sıkıntı yok. Saat 15.10'dan sonra metan gazı patlaması yok, grizu faciası söz konusu değil. Karbondioksit ve karbonmonoksit zehirlenmesi söz konusu. Amacımız işçi kardeşlerimizin canlı olarak çıkarılmasıdır. Bu arada kaybettiklerimiz olduğunu söylemem lazım. Başbakanımız yarın Arnavutluk ziyaretini iptal etti. Burayı ziyaret etmeyi düşünmektedirler. Sayı doğrudur yanlıştır bunun üzerinde durmayalım. Her şeyi şeffaf olarak paylaşacağız. Ama bir şartımız var doğru şeyleri paylaşmamız lazım. 1.5-2 saat sonra rakamları paylaşmamız söz konusu olabilir."

İŞÇİLERİN CENAZELERİ SOĞUK HAVA DEPOSUNA KONDU

Manisa Soma İlçesi'ndeki kömür ocağında meydana gelen patlamada ölenlerin cenazeleri, Kırkağaç İlçesi'ndeki Zafer Kalkınma Ajansı ile kaymakamlığın işbirliğiyle yaptırılan bölgenin en büyük kavun saklama soğuk hava deposuna konulmaya başlandı. Soğuk hava deposuna, ayrıca iki de soğuk hava tertibatlı TIR gönderildi.

Cenaze taşıyan onlarca ambulansın giriş çıkış yaptığı soğuk hava deposunda başta İzmir ve Manisa olmak üzere çevre il ve ilçelerden çok sayıda savcının da kimlik tespiti, inceleme yaptığı bildirildi. Olay sırasında ocakta olan yakınları ölen aileler de soğuk hava deposuna gelmeye başladı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN YARIN SOMA'YA GİDECEK

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen patlama nedeniyle yarınki Arnavutluk ziyaretini iptal etti. Erdoğan'ın yarın Soma'ya gideceği bildirildi.
 

MANİSA BELEDİYE BAŞKANI 157 ÖLÜ

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün, saat 24.00'te yaptığı açıklamada Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta bugün meydana gelen faciada, resmi olmayan bilgilere göre 157 madencinin yaşamını yitirdiğini, 75 yaralının bulunduğunu öğrendiğini açıkladı.

Manisa İtfaiye Daire Başkanı Ali Gül, galerilerin dörtte üçüne girdiklerini, içeride şu anda yangının tamamen söndüğünü, dumanın da büyük ölçüde tahliye edildiğini bildirdi. Kendisinin de gaz maskesiyle galerilerde dolaştığını anlatan Gül, arama ve kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Türkiye'nin en büyük madencilik facialarından birinin yaşandığı Soma'daki olayda, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

ÖZELLEŞTİRME VE TAŞERONLAŞTIRMA POLİTİKALARINDAN VAZGEÇİLMELİ

HDP Milletvekili Levent Tüzel tarafından yapılan açıklamada Manisa Soma'da Uyar Madenciliğe ait Darkale Kömür ocağında 21 Ekim 2013 tarihinde meydana gelen kazayla ilgili soru önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının verdiği cevapta çeşitli maden ocaklarında yapılan teftişlerde eksikliklerin tespit edildiği para cezası verildiğinin belirtildiği, 2014 yılında da aynı çalışmalara devam edileceği söylendiği vurgulanarak şöyle denildi; “Ancak bugün aynı ilçenin(cinayet) Eynez Bölgesinde linyit kömürü üretimi yapan Soma Holding’e bağlı Soma Kömür A.Ş’ne ait ocakta, elektrik trafosu patlaması sonucunda adeta toplu katliam yaşanmıştır. Özelleştirmenin ve taşeron çalışma sisteminin önergelere  verilen cevaplardaki gibi toz pembe olmadığının anlaşılarak, artık bu uygulamalardan ve çalışma sisteminden vazgeçilmesi gerektiği bütün aciliyeti ile gözler önündedir.Bugün yaşanan olaydan dolayı çok üzgün olduğumuzu belirtir,  Soma’da yaşamını yitiren arkadaşlarımızın aile ve arkadaşlarının acılarını paylaşıyor ve kendilerine başsağlığı diliyoruz. Yaralı emekçiler için acil şifalara diliyoruz. Saygılarımızla”

SOMA'DA HERKES AYAKTA, VATANDAŞLAR ÖFKELİ

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. yetkilileri ile siyasilere tepki gösteren vatandaşlar, madende çalışan işçiler için yeterli güvenlik önlemi alınmadığını belirterek, yakınlarından sağlıklı bilgi alamadıklarını belirtti.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR


Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait madende bugün öğleden sonra trafo patlamasının ardından çıkan yangınla başlayan facianın boyutları giderek büyüyor. Patlama ve yangının olduğu maden ocağında kurtarma çalışmaları devam ederken zaman geçtikçe ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Kurtarma çalışmalarına katılan bir görevli 20 kişinin cesetlerini çıkardıklarını söyledi.

Yakınlarından umutla haber bekleyen ve sinirleri gerilen işçi yakınlarından fenalaşanlar, bayılanlar oldu. Bunlara da sağlık görevlileri müdahale etti. Hastaneye gelen bazı ambulansların kapılarına açmadan buradan ayrıldığı dikkat çekerken, bunlarda ölen madencilerin cesetlerinin olduğu belirtildi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, uçakla Balıkesir'e geldi, oradan da karayoluyla Soma'ya geçti. Üzgün ve gergin olduğu yüz hatlarından belli olan Bakan Taner Yıldız gazetecilerin soruları üzerine, "Açıklamayı orada yapacağım" dedi.

AFAD: 17 ÖLÜ, 11 YARALI, 200 MAHSUR

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı'ndan Soma'daki maden kazası ile ilgili saat 21.30'da yapılan açıklamada, 17 işçinin yaşamını yitirdiği, kurtarılan 19 işçiden  yaralı olan 11'inin tedaviye alındığı, 200'ün üzerinde madencinin ocakta mahsur kaldığı belirtildi.

Kurtarma çalışmalarının 288 personel ile sürdürüldüğü kaydedilen açıklamada, ekiplerin 4 jeneratör, 1 aydınlatma seti kullanarak içeriye sürekli temiz hava verildiği kaydedildi.

AFAD iletişimde sıkıntı yaşanmaması için mobil baz istasyonları kurdurulduğunu belirtti.

AFAD 15 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

AFAD patlamada 15 işçinin yaşamını yitirdiğini, 11 işçinin yaralandığı belirtilerek, 200'ün üzerinde işçinin ise madende mahsur kaldığı aktardı

TANER YILDIZ: SIKINTI BÜYÜK

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, özel uçakla Ankara'dan Balıkesir Havalimanı'na indi. Bakan Yıldız'ın şu anda Soma'ya karayoluyla hareket halinde olduğu öğrenildi. Enerji Bakanı Yıldız DHA muhabirine Soma'da maden kazasıyka ilgili olarak 'Sıkıntı büyük olabilir. Şu anda Soma'ya hareket halindeyiz. Mahsur kalanlar ve ölü yaralı konusunda net bir bilgi yok' dedi.

Soma'da madende kayınpederi mahsur kalan Ahmet Dağdelen madenden 19:30 sıralarında 25 madencinin cesedinin battaniye sarılı olarak çıkarıldığını gördüğünü söyledi. Madende ölenler hakkında çeşitli iddialar var. çok sayıda madencinin öldüğü fakat infal oluşmamaması için gizlendiği de iddia ediliyor

CHP Soma İlçe Başkanı Murat Bayramoğlu: Belki Soma'daki en büyük facia yaşandı. Soma'da kapatılan bir özel hastanenin morgunun açıldı, Soğutmalı TIR'lar getiriliyor, Hastane ceset torbası siparışleri veriyor Ambulanslar madenden siren çalmadan çıkıyor.

Hayat Televizyonu canlı yayınına bağlanan Maden Teknisyeni Mustafa Şala ise, hastane yetkililerinden aldıkları bilgiye göre 8 işçinin hayatını kaybettiğini söyledi. Yaralılar, çevre ilçelerdeki hastanelere götürülüyor. Emek Partisi Manisa il yöneticisi Uygur Elmas 7 işçinin hayatını kaybettiğini, 10 işçinin hastaneye getirildiğini aktardı

AFAD: 5 İŞÇİ ÖLDÜ 11 İŞÇİ YARALANDI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) yaptığı açıklamada, patlamada 5 işçi yaşamını yitirdi, 11 işçi yaralandığı belirtilerek, 200'ün üzerinde işçinin ise madende mahsur kaldığı aktarıldı.

TTK KURTARMA EKİBİ UÇAKLA GİTTİ

TTK'ya bağlı 16 kişilik kurtarma ekibi, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait kargo uçağıyla Zonguldak Havalimanı’ndan Balıkesir’e gitti. TTK İş Güvenliği ve Eğitim Dairesi Şube Müdürü Ahmet Sarıalioğlu ekibe 1 kişinin daha eklenerek 16 kişiyle Soma'ya gittiklerini söyledi. Sarıalioğlu, Balıkesir 9’uncu Ana Jet Üs Komutanlığı Havalimanı’ndan 2 helikopterle Soma’ya giderek maden ocağındaki kurtarma çalışmalarına katılacaklarını belirtti.

Hastane önünde binlerce insan bekleyişini sürdürüyor. Aileler kendilerine bilgi verilmemesinden şikayetçi. Hastane önünde kalabalığın artması üzerine polis sayısı da artıyor. Polis hastane önüne barikatlar kurmaya başladı.

BAZI İŞÇİLER KURTARILDI

Kazanın olduğu maden ocağında yapılan kurtarma çalışmaları devam ederken saat 21.00 sıralarında ocaktan 20 kadar işçi yaralı ve dumandan etkilenmiş olarak çıkarıldı. Kurtarılan işçiler Soma Devlet Hastanesi’ne ambulanslarla sevk edildi. Kurtarılan işçilerin yangına ocağın giriş bölümlerinde yakalandığı belirtildi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN ÖDÜL TÖRENİNDEYDİ

Başbakan Tayyip Erdoğan, Manisa’da yaklaşık 300 işçi maden ocağında mahsur kalmışken programını iptal etmedi ve Haber Kameramanları Derneği'nin ödül törenine katıldı. Başbakanın faciayı çok yakından takip ettiği söylenmişti

Erdoğan törende yaptığı konuşmada, bölgede çalışmaların devam ettiğini belirterek, Bakan Taner Yıldız'ın bölgeye koordinasyonu sağlamak için gittiğini dile getirdi. Başbakan Erdoğan şunları kaydetti; "Soma ilçesindeki kömür ocaklarında çıkan yangın sebebiyle şu anda edebiyete intikal eden kardeşlerime Allah'tan rahmet diliyorum, yaralı kardeşlerime şifa diliyorum. Şu anda ocaktaki kardeşlerimizle ilgili çıkarma çalışmaları devam ediyor. Bir kısım çıkan kardeşlerimiz var, diğerleriyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Temennimiz odur ki diğer kardeşlerimizi kurtarabilme imkanını yakalarız. Tabi tüm ailelere, ölen kardeşlerimin ailelerine sabır diliyorum, yaralıların aynı şekilde sabırlar temenni ediyorum. Haberi alır almaz bölgedeki tüm birimlerimizle kurtarma çalışmalarımız başlatılmış durumda. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız çalışmaları yerinde koordine etmek için ekibiyle, Balıkesir ve Manisa milletvekilleri aynı şekilde onlar da yoldalar. Ve mahsur kalan işçilerimizin kurtarılması içinde AFAD başta olmak üzere, aynı şekilde kömür işletmelerinin kurtarma ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. İnşallah önümüzdeki saatlerde daha net bilgiler ve gönlümüzü ferahlatacak haberler almayı ümit ediyoruz."

TBMM 'SOMA ARAŞTIRMASINI REDDETMİŞ!'

CHP grubunun Soma'daki maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarına ilişkin TBMM'ye araştırma önergesi verdiği ancak bunun TBMM'de kabul edilmediği öğrenildi.
TBMM Genel Kurulu'nun 29 Nisan 2014'tarihli Twitter hesabında, "CHP Grubunun Soma'daki maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarına ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi görüşülüyor. CHP Grubunun önerisi kabul edilmedi" bilgisi yer alıyor.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen kömür ocağındaki patlamaya ilişkin, "Soma'ya doğru yola çıktık. Son bilgilere göre 4 işçimizi kaybettik. Umuyorum ki en kısa sürede göçük altındaki işçilerimiz de kurtarılır" dedi.

 

GALATASARAY VE FENERBAHÇE'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
Galatasaray Kulübü, Soma'daki bir kömür ocağında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden yurttaşlarımız için başsağlığı mesajı yayınladı.
Mesajda şu ifadeler yer aldı;
"Soma'daki bir kömür ocağında meydana gelen patlama nedeniyle 3 yurttaşımızın hayatını kaybettiğini, çok sayıda yurttaşımızın da madende mahsur kaldığını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.
Müessif kazada hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı dilerken, yaralı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, kurtarma çalışmalarının sevindirici haberlerle tamamlanmasını yürekten temenni ediyoruz."

Fenerbahçe Kulübü de, Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasıyla ilgili "Milletimizin başı sağolsun" başlıklı mesaj yayınladı.
Mesajda şu ifadeler yer aldı;
"Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki kömür madeninde trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonrasında bazı madencilerimizin hayatını kaybettiğini ve bazılarının ise mahsur kaldığı haberini üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız.
Şehit olan madencilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dilerken, mahsur durumda bulunan madencilerimizin ise bir an önce sağ salim kurtulmasını temenni ederiz."

EMEP, HDP VE CHP HEYET GÖNDERİYOR

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ile HDP Milletvekilleri Levent Tüzel ve Selma Irmak, beraberindeki heyetle birlikte Soma'ya gidiyor. CHP'den yapılan açıklamada da, "CHP; Manisa'nın Soma ilçesinde özel sektöre ait bir kömür ocağında trafo patlaması sonucu bir işçinin yaşamını yitirmesi, çok sayıda işçinin de ocakta mahsur kalması üzerine Soma'ya heyet gönderdi. Manisa milletvekilleri Hasan Ören, Sakine Öz, Özgür Özel, İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, İzmir milletvekilleri Musa Çam, Mustafa Moroğlu ve Alaatin Yüksel'den oluşan heyet, patlamanın meydana geldiği ocakta incelemeler yapacak." denildi.

KESK'e bağlı sendikalardan MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu bir heyetin Soma'ya gideceği açıklandı.

KIZILAY BÖLGEYE HAREKET ETTİ

Patlamaya bağlı olarak işçilerin yaralandığı ve mahsur kaldığı bilgisini alan Kızılay Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi'nin alarm durumuna geçtiği belirtildi. Kurum tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Manisa'nın Soma ilçesinde özel bir kuruluşa ait olan maden ocağında meydana gelen trafo patlamasının hemen ardından harekete geçen Türk Kızılayı, bölgeye bir öncü araç ve 5 kişilik uzman personel gönderdi. Kan ihtiyaçları içinde Kızılay Bölge Kan Merkezi alarma geçirildi. Türk Kızılayı Manisa Şubesi yetkilileri de yerel yöneticilerle görüşerek ihtiyaç tespiti yaptı. Kızılay'a bağlı bir öncü araç ve 5 uzman ekip, olayın hemen sonrasında bölgeye hareket etti. Yaralı işçilerin tedavileri için gerekli olabilecek kanın tedariği konusunda ise Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi hazırlıklarını tamamladı. Çalışmalar Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi, Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi ve Türk Kızılayı şubeleri tarafından takip ediliyor."

HDP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ LEVENT TÜZEL, MADEN KAZALARINA DAİR ÇALIŞMA BAKANI'NA SORMUŞTU: DAHA KAÇ İŞÇİNİN ÖLMESİ GEREKİYOR?

'CANLARDAN BESLENEN SERMAYEYE YETER DİYORUZ'

Sermaye ile mücadelelerinin sonuna kadar devam edeceğini ifade eden Altan, hükümete seslenerek acilen harekete geçilmesi gerektiğini ve 2 bin metre yerin altında kalan madencilerin sağ çıkartılması için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Altan'ın ardından basın açıklamasını yapan HDK İl Genel Meclis üyesi Fatma İnce, daha fazla kar uğruna emekçilerin yaşamlarını yok sayan insanlık dışı üretim sistemine son verilmesi gerektiğini söyledi. Soma'da göçük altında kalan 300'e yakın işçinin kurtarılmayı beklediğini hatırlatan İnce, "Bu canlardan beslenen sermayeye ve buna göz yuman devlete artık yeter diyoruz" dedi. Sendikalara, insanlık dışı çalışma düzenine karşı bir araya gelerek üretimden gelen gücünü kullanma çağrısı yapan İnce, iş cinayetlerinin takipçisi olacaklarını kaydetti.

HDK, HDP  İŞ CİNAYETLERİNİ PROTESTO ETTİ
HDK İstanbul Meclisi ile HDP İstanbul İl Örgütü, Soma'da yaşanan ve şimdiye kadar en az 5 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasına dikkat çekerek, sendikalara insanlık dışı çalışma düzenine karşı bir araya gelerek üretimden gelen gücünü kullanma çağrısı yaptı.

HDK İstanbul Meclisi ile HDP İstanbul İl Örgütü, Manisa'nın Soma ilçesinde özel bir şirkete ait kömür ocağında meydana gelen ve şimdiye kadar en az 5 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Kaza değil cinayet Soma'nın hesabı sorulacak" pankartının açıldığı eylemde, "İş kazası değil bu bir cinayet", "Katil devlet hesap verecek", "Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği" sloganları atıldı.

Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde konuşan HDP İstanbul İl Eş Başkanı Şamil Altan, gün geçmiyor ki yeni bir iş kazasında emekçilerin yaşamlarını yitirdiği haberinin geldiğini söyledi. Altan, "Hükümet parasını istiflemek için sermayenin yürüttüğü bu harbin ortağı oluyor. Bu ülkede sermaye kanla yoğruluyor" diye belirtti.

ZONGULDAK'TAN KURTARMA EKİBİ GİDİYOR
Manisa'da mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarına destek vermek amacıyla Zonguldak’tan tahlisiye ekipleri gönderilecek. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü, Manisa Soma’daki maden ocağında mahsur kalan işçileri kurtarmak amacıyla tahlisiye ekiplerini olay yerine gönderecek. İş kazalarında arama kurtarma üzerine özel eğitim alan işçiler, olay yerine gitmek üzere hazırlık yapıyor. TTK Genel Müdürü Burhan İnan, ilk etapta helikopterle 20 civarında işçi göndereceklerini kaydetti.

 

KAYMAKAM: 300 İŞÇİ MAHSUR KALDI

Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, saat 15.15'te trafodaki elektrik trafosundaki yangın ve patlamada 1 işçinin vefat ettiği haberinin kendisine ulaştığını açıkladı. Kurtarma ekiplerinin mahsur kalanlardan 20 işçiyi ocaktan çıkarttığını belirten Kaymakam Atçı, hastanede tedaviye alınan bu işçilerden birinin kurtarılamadığını söyledi.

Kaymakam Mehmet Bahattin Atçı, ocağın 2 bin metre derinliğinde mahsur kalan yaklaşık 300 işçiyi kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Madende yoğun duman olduğunu dile getiren Kaymakam Atçı, ekiplerin yangına müdahale ettiğini kaydetti. Yangın nedeniyle madende elektriklerin kesilirken, müdahalede güçlük çekiliyor. 

TEMİZ HAVA POMPALANDI
Yerin metrelerce altında kalan maden işçilerinin bulunduğu galerilere temiz hava pompalanmaya başlandı. Maden- İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, mahsur kalan işçi sayısı hakkında bilgilerinin bulunmadığını söyledi. Küçükgencay, "Ekipler müdahale ediyor. Yangının bir an önce söndürülmesi gerekiyor. Temiz havayla işçilerin buluşturulması için de çalışma yapılıyor. Madenin içine temiz hava pompalanıyor. Şu ana kadar kimseye ulaşılmış değil. Yangın içerideki oksijeni yok ettiği için arkadaşlar sıkıntıda. Gaz maskeleri var ama onun da dayanma süresi var" dedi.

BAŞHEKİM: HASTANEDE 3 İŞÇİ ÖLDÜ
Soma Devlet Hastanesi Başhekimi Rüştü Parlak, hastaneye getirilenlerin dumandan zehirlendiğini ve 3 işçinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Parlak, tedaviyi süren 4 işçinin de sağlık durumlarının iyiye gittiğini belirtti.

SENDİKA BAŞKANI: ÖLÜ SAYISI 5 OLDU
Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, kazanın vardiya değişimi sırasında meydana geldiğini; saat 18.30 itibarıyla kendilerine gelen bilginin 5 işçinin öldüğü yolunda olduğunu açıkladı. Hastenede dumandan etkilenen 4 işçinin de tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

TANER YILDIZ: İHMAL VAR MI, SONRA BAKARIZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden kazasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yıldız, "Şehit olan kardeşlerim var ama rakamlarla ilgili bilgi veremem. Yer altına şu an temiz hava veriliyor." dedi.

Taner Yıldız, AFAD, Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Soma'da bulunan 2 büyük kurtarma ekibinin olayla ilgili kurtarma çalışmaları için görevlendirildiğini bildirdi. Yıldız, kömür madeninde trafonun patlamasıyla yer altında çıkan yangından dolayı önemli bir sıkıntı olduğunu dile getirdi.

Yıldız, şöyle konuştu: "Şu ana kadar şehit olan işçi kardeşlerim var. O yüzden çok detaylı bilgi vermem. Bu safhada verilen rakamların her birisinde farklı rakamlar çıkar. O yüzden tek ağızdan bunları takip edeceğiz, kamuoyu ile bu bilgileri paylaşacağız. Öncelikle yeraltındaki işçilerimize hızlı ve acil ulaşmamız lazım. En fazla üzerinde durduğumuz konu bu. Kurtarma ekipleri bu işlerde uzmanlar. Nerede, ne yapacaklarını biliyorlar. İlk anda yeraltına temiz hava verilmesi önemliydi. Şu anda tahliye havası, temiz hava vermeye çevrildi. Yangın olmayan bölümlerle ilgili temiz hava veriliyor. Detaylı bilgiyi Soma'da açıklayacağım. Şu anda 'ihmaldi, değildi', bu konularla alakalı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik'le de konuştum. Bunların denetimleri, teftişleri, her şeyleri onlar sonradan gelir. İlk anda işçi kardeşlerimize ulaşmamız lazım. Diğer bütün meseleler sonradan gelecektir."

Ölü ve yaralı sayısına ilişkin sorular yöneltilmesi üzerine Yıldız, şu anda verilecek rakamların yanıltıcı olacağını belirtti. Başbakan Erdoğan'ın bölgeye gitmesinin söz konusu olmadığını kaydeden Yıldız, kendisinin Başbakan'ın talimatıyla Soma'ya gideceğini ve daha sonra kendisini bilgilendireceğini sözlerine ekledi.

ERDOĞAN ANKARA'DAN MANİSA'YI 'YAKİNEN' TAKİP EDİYORMUŞ!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Soma'daki maden faciasıyla ilgili gelişmeleri ve kurtarma çalışmalarını "yakinen" takip ettiği bildirildi. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bölgeye göre Erdoğan, Ankara'da, Resmi Konut'ta kendisinden bilgi aldığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı Soma'ya göndermesinin ardından, gelişmeler ve yürütülen çalışmalar hakkında, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, AFAD Başkanı Fuat Oktay başka olmak üzere yetkililerden telefonla bilgi aldı.

Enerji Bakanı Yıldız'ın yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Halil Etyemez, Sağlık Bakanı Yardımcısı Agah Kafkas, AFAD Başkanı Oktay, Maden İşleri Genel Müdürü Hamdi Yıldırım, TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş'ın de arada bulunduğu yetkililerin de Soma'ya gitmek üzere yola çıktığı bilgisi edinildi.

Öte yandan AKP'nin Manisa ve Balıkesir milletvekillerinin de Soma'ya gidecekleri öğrenildi. Edinilen bilgiye göre uçakla Balıkesir'e gidecek olan milletvekilleri ve yetkililer, Balıkesir'den kara yoluyla Soma'ya intikal edecekler.

SOMA'DAKİ FACİA GÖZ GÖRE GÖRE GELMİŞ

SOMA KÖMÜR İŞLETMELERİ AÇIKLAMA YAPTI

Soma Kömür İşletmeleri AŞ, maden kazasıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Manisa Soma'da bulunan kömür ocağımızda trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonucu elim bir kaza yaşanmıştır. Alınan en yüksek ve sürekli denetim altında olan tedbirlere rağmen yaşanan kaza sonrasında anında müdahale gerçekleştirilmiştir. Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar başlatılmıştır ama birinci önceliğimiz içerideki çalışanlarımızın bir an önce sağ salim kurtarılması; sevenlerine, ailelerine ve bizlere kavuşturulması yönündedir. Yaşanan tüm gelişmeler an be an kamuoyu ile tarafımızdan paylaşılacaktır. Bu elim kazada ne yazık ki hayatını kaybeden çalışanlarımız olmuştur. Vefat eden çalışanlarımıza Allah’tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz."

SOMA’DA 1 YILDA 5 BİN İŞ KAZASI OLDU
2013 yılında sadece Soma’da 5 bin iş kazası meydana gelmişti. Konuyla ilgili geçtiğimiz ay bir açıklama yapan MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay Soma’da 15 bin maden işçisi olduğunu hatırlatarak şu bilgileri vermişti: “Soma’da yaklaşık 15 bin kişi madenlerde çalışmaktadır. Bunların yaklaşık 12 bini yeraltı çalışanıdır. 2013 yılında Soma’da 5 bin iş kazası olmuştur. Bu kazaların yüzde 90’ı maden kazalarıdır. Maden kazalarının birçoğunda yanık yaraları oluşmaktadır. Soma Devlet Hastanesi'nde yanık ünitesi olmadığı için özellikle maden kazalarındaki yanık yaralıları başka illere sevk edilmek için saatlerce bekletilmekte bu da ölümlere neden olmaktadır. Bu nedenle acilen Soma Devlet Hastanesinde ‘ Yanık Ünitesi’ kurulmalıdır”

SOMA KÖMÜRLERİNİN SİCİLİ KABARIK

Dev Maden Sen’in 2013 yılı madencilik sektörü iş kazaları raporuna göre, 2012 yılında ölümlü kazalarda 78 madenci yaşamını yitirirken, 2013 yılına gelindiğinde bu sayının 95’e yükseldi. Raporda dikkat çeken bir nokta Soma’da meydana gelen ölümlü iş kazalarının önemli bir kısmının yine Soma Kömürleri’ne ait madenlerde meydana gelmiş olması.
Raporda Soma’ya ait bilgiler şöyle:

18 Ocak 2013: Soma’da Cenkyeri Beldesi Eynez bölgesinde faaliyet gösteren Soma Kömürleri A.Ş’ye ait yeraltı linyit ocağında akşam saatlerinde üzerine demir ayakların düşmesi ve iki demirin arasında kalması sonucu Fahrettin Başkan (53) yaşamını yitirdi.
26 Şubat 2013: Soma Darkale Köyü’nde faaliyet yürüten Uyar Madencilik şirketine ait linyit ocağında göçük altında kalan Harun Tufan (35), kaldırıldığı Soma Devlet Hastanesi’nde öldü.
7 Mayıs 2013: Manisa Soma’da, Ege Linyit İşletmeleri’nde çalışan Bilal Çınar (36), kullandığı iş makinesinin yüksek gerilim hatlarına çarpması sonucu elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.
6 Temmuz 2013: Soma Eynez bölgesinde, Soma Kömürleri A.Ş’ye ait ocaklarda çalışan işçileri taşıyan, İrfan Şahan’ın (49) kullandığı servis otobüsünün şarampole uçması sonucu şoför ve 2 işçi yaralandı.
12 Temmuz 2013: Eynez bölgesinde, yine Soma Kömürleri A.Ş’ye ait linyit ocağında, 260 metre derinlikte meydana gelen göçük sonucu Süleyman Gülşen (33) hayatını kaybetti
1 Ağustos 2013: Manisa Soma’da özel sektöre ait maden ocağında meydana gelen iş kazasında mekanize ayaklara sıkışarak yaralanan Ahmet Türk (33) yaşamını yitirdi.
3 Ekim 2013: Manisa’nın Soma İlçesi’nde özel sektöre ait linyit ocağında meydana gelen iş kazasında ağır yaralanan Ali Çetinkaya (29) hastaneye kaldırılırken yaşamını yitirdi.
20 Ekim 2013: Uyar Madencilik'e ait linyit ocağında meydana gelen göçükte kalan 28 işçi kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Hastanede tedavisi süren işçilerden Yunus Güçlü (49) kurtarılamadı.
29 Kasım 2013: Soma Kömürleri A.Ş’ye ait Cenkyeri Işıklar bölgesinde bulunan linyit Ocağında, kolunu kömür bandına kaptıran Mustafa Asal (38) ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı.  

SOMA’DA YANIK ÜNİTESİ YOK
Öte yandan binlerce maden işçisinin bulunduğu ve sık sık çeşitli boyutlarda iş kazalarının meydana geldiği Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki Soma Devlet Hastanesi’nde bir yanık ünitesi bile olmadığı ortaya çıktı! Sadece Soma’da değil Manisa merkezde bile yanık ünitesi bile bulunmuyor.
13 Nisan’da yine özel bir maden ocağında kömür çıkartma işlemi sırasında patlatılan dinamitin etkisiyle yaralanan 33 yaşındaki işçi Dursun Çelik’in vücudunun çeşitli yerlerinde yanıklar oluşmuştu. Çelik, Soma Devlet Hastanesine kaldırılmış ancak yanık ünitesi olmadığı için 8 saat bekletildikten Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Tedavi merkezine nakledilmişti.

 

Evrensel, Yerel Seçim öncesinde Soma'nın nabzını tutmuştu...




ÖNCEKİ HABER

Tarlabaşı\'da kentsel dönüşüm kazası

SONRAKİ HABER

TİHV’e ‘utanç verici saldırı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...