12 Mayıs 2014 06:00

Mevsimlik kölelikte ‘kan uyuşmazlığı’ bahanesi

Urfa’dan Kırşehir’e mevsimlik tarım işçiliği için giden 120 aile, Başbakanlığın METİP Projesinden yararlanamıyor. Gerekçe ise köylülerin ailelerden rahatsız olması. İl Özel İdaresi ve Çiçekdağı Kaymakamı durumu ‘köylülerle aileler arasında kan uyuşmazlığ olmuş’ diye açıklıyor.

Mevsimlik kölelikte ‘kan uyuşmazlığı’ bahanesi
Paylaş

Murat ÇİFTÇİ

Urfa’dan Kırşehir’e mevsimlik tarım işçiliği için giden 120 aile, Başbakanlığın METİP Projesinden yararlanamıyor. Gerekçe ise köylülerin ailelerden rahatsız olması.  İl Özel İdaresi ve Çiçekdağı Kaymakamı durumu ‘köylülerle aileler arasında kan uyuşmazlığ olmuş’ diye açıklıyor.

Urfa’nın Harran ilçesinden mevsimlik tarım işçiliği için Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesi Gölcük Köyü’ne giden 120 aile, hakları olmasına rağmen köylüler ile aralarında ‘kan uyuşmazlığı’ olduğu gerekçesi ile çadırsız ve elektriksiz bırakıldı. Başbakanlığın talimatı ile 2010 yılından itibaren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yolladığı bütçelerle mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarını iyileştirmek için ‘Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP)’ başlatıldı. İl Özel İdareleri’nin yürüttüğü bu proje kapsamında, toplu halde yaşayan mevsimlik tarım işçilerinin insani koşullarda yaşamlarını sürdürmesi için çadır, ulaşım, eğitim, çöp konteynırı, elektrik, tuvalet ve banyo gibi birçok ihtiyacın karşılanması zorunlu kılındı. Bu sebeple mevsimlik işçi göçü alan il ve ilçelerde, İl Özel İdareleri’nin Mart ayı itibarı ile çalışma yürütmesi ve uygun konaklama merkezlerinin kurulması gerekiyor. Ancak bu uygulama Kırşehir’de görüldüğü gibi yörede yaşayanların tek bir itirazı ile aksayabiliyor, yok sayılıyor.

‘SUÇUMUZ URFA’DAN GELMEK’

Memleketinde arazisi bulunmadığı ve başka işi olmadığı için ailesi ile birlikte Harran’dan Kırşehir’e gittiğini söyleyen 43 yaşındaki altı çocuk babası Fehmi Polat, Gölcük Köyü’ne 15 gün önce 120 aile olarak yerleştiklerini belirtti. Polat, gittikleri yöredeki köylüler tarafından istenmediklerini anlattı. Çevre köy ve illere yerleşen çoğu tarım işçisine çadır verildiğini duyunca, ilçe kaymakamından çadır ve elektrik istediklerini aktaran Polat, yaşadıkları sıkıntılarını şöyle aktardı: “Pancar, ayçiçeği, soğan tarlası neresi olursa çocuklarımızla birlikte çalışıyoruz. Kimseye karışmıyoruz, kimseye sıkıntı çıkarmıyoruz. Biz işimize bakıp, ekmek paramızı kazanmaya bakıyoruz. Ama köylüler tarafından burada istenmediğimiz söyleniyor. Bunun için de bize çadır kurulmayacakmış. Biz buraya tatil yapmaya gelmedik. Ekmek paramızı kazanmaya geldik. Devlet de bizim çalışma şartlarımızı, çocuklarımızın durumunu gözetsin. Başka illerdeki ve köylerdeki herkese çadır, tuvalet, banyo ve elektrik verilirken, bize hiçbir şey verilmiyor. Tek suçumuz Urfa’dan gelmek.”

‘KÖYLÜLERİMİZ İSTEMEDİ VERMEDİK’

Tarım işçilerinin yaşadığı sıkıntıları sorduğumuz Çiçekdağı Kaymakamı Yusuf Turhan da, köylüler ile işçiler arasında ‘kan uyuşmazlığı’ olduğunu söyledi. Ziyaret ettiği işçilerin kendisinden çadır ve elektrik talebinde bulunduklarını doğrulayan Turhan, ihtiyaçlarının neden karşılanmadığını sorduğu İl Özel İdaresi yetkililerinden ‘Köylüler tarafından istenmediklerini, bu sebeple çadır ihalesinin iptal edildiğini” öğrendiğini aktardı. Turhan, “Gölcük köylüleri Urfa’dan yani bölgeden gelen insanları istemiyormuş” diye konuştu.

ÇARESİZ KALMIŞ

Köylülerin tutumu karşısında çaresiz kaldıklarını iddia eden Turhan,  yaşanan sorunu “Buradaki projelendirme ve ihale aşaması kaçırılmış yani yapılmamış. Gölcük ile ilgili METİP uygulaması plandan çıkarılmış. Yazı daha yeni geldi elime. Bunun nedeni de yereldeki sıkıntılardan kaynaklanıyor. Mevsimlik tarım işçileriyle, köylüler arasında bir kan uyuşmazlığı veya bir iletişim kopukluğu oluşmuş. Sıkıntılarını bu sene çözmeye çalışacağız. Bu sene çadır kaldı gibi duruyor ama biz yine de zorlayacağız yetişmesi için” sözleriyle açıkladı.  

ÖZEL İDARE İTİRAF ETTİ

Telefonla ulaştığımız Kırşehir İl Özel İdaresi yetkilileri ise Gölcük köylülerinin kendilerine şikayette bulunmasından sonra 29 Nisan’da yapılacak olan ihaleyi iptal ettiklerini itiraf etti. Böylelikle Kırşehir İl Özel İdaresi yetkilileri, tarım işçilerinin insani yaşam ihtiyaçlarını görmezlikten gelerek, sırf “köylüler istemedi” diye geçen ay yapılması planlanan METİP kapsamındaki ihaleyi iptal etti. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Vanlılardan tepki: Gel de gerçek neymiş gör!

SONRAKİ HABER

İşçiye müebbet taşeron!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...