08 Mayıs 2014 14:57

TYS: Belgeliği boşaltmayacağız

Kültür Bakanlığının Edebiyat Müzesi ve Yazın Belgeliğinin boşaltılması için verdiği süre bugün doluyor. Bakanlığın bu dayatmasına karşı TYS, temyiz kararını beklemeden ya da bakanlıktan olumlu cevap gelmeden belgeliği boşaltmayacaklarını duyurdu.

TYS: Belgeliği boşaltmayacağız
Paylaş

Kültür Bakanlığının Edebiyat Müzesi ve Yazın Belgeliğinin boşaltılması için verdiği süre bugün doluyor. Türkiye Yazarlar Sendikasının (TYS), 2002 yılında edebiyatımızın değerlerini korumak ve tanıtmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı bir protokolle açtığı Edebiyat Müzesi ve Yazın Belgeliği boşaltılmak isteniyor. Bakanlığın bu dayatmasına karşı TYS, temyiz kararını beklemeden ya da bakanlıktan olumlu cevap gelmeden belgeliği boşaltmayacaklarını duyurdu.

Kamuoyunu belgeliğin korunması için dayanışmaya çağıran TYS, sendika binasında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya yazar Ataol Behramoğlu, Enver Ercan, Pen Türkiye Merkezi Tarık Günersel, Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz, Orhan Aydın, HDP İstanbul Milletvekili A. Levent Tüzel ve yazar Adnan Özyalçıner katıldı.

Kültür Bakanlığını sorunu siyasi tutumlarının ötesinde görerek, bu ülkenin ortak kültür değerlerini barındıran belgeliğe gereken önemi vermeye davet eden TYS, ‘Belgeliğin polis karakoluna çevrilen AKM, harabeye dönüşen Emek Sineması ve ihale ihanetleriyle satılmaya çalışılan Şinasi Sahnesi gibi bir “kültür suikastı”na uğramasını istemiyoruz’ dedi.

Eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’la ve bu dönem Kültür Bakanı Ömer Çelik’le Müze Belgeliğin korunması ya da yeni bir yer verilmesi için görüşen TYS üyeleri bakanlardan herhangi bir yanıt alamadığını ve görüşme isteklerinin iki yıldır karşılıksız kaldığını açıkladı. Türkiye Yazarlar Sendikası üyeleri Müzenin boşaltılması halinde içinde bulunan belgeler, ve eşyaların nasıl korunacağına dair bir öngörülerinin olmadığını belirtti.


MECLİSTE TARTIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Basın toplantısına TYS üyeleriyle birlikte katılan HDP İstanbul Milletvekili A. Levent Tüzel, Edebiyat Müze Belgeliğinin boşaltılmasıyla ilgili TBMM’ye soru önergesi vermişti. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde Tüzel, Bakanlık ve TYS arasında imzalanan protokolle açılan Edebiyat Müze Belgeliğinin neden boşaltılmak istenildiği ve çıkarılacak olan belgelerin korunup korunmayacağını sormuştu. Tüzel, Türkiye Yazarlar Sendikası 40. yılında Yıldız Sarayı arabacılar dairesinde kurmuş olduğu edebiyat müzesi ve belgeliğinin tahliye tehdidi ile karşı karşıya olduğunu ve bunun kabul edilir bir şey olmadığını söyledi. Tüzel, “Türkiye Yazarlar Sendikası bugün burayı boşaltmayacaklarını ilan etti ve biz de bu tutumu doğru buluyoruz. Edebiyat müzesi korunmalı, yeni yer gösterilmeli ve halkımız yazarlar sendikasının bu ihtiyacına yanıt verecek bir sahiplenme içerisinde olmalı. Biz de önümüzdeki hafta Mecliste bu konuyu tekrar gündeme getireceğiz. Kültür Bakanlığı bu şekilde hareket edemez Tarık Günersel’in de belirttiği gibi bu Kültürsüz Bakanlığı olur ‘‘ dedi.


12 YILLIK EMEĞİMİZ YOK OLACAK

12 YILLIK EMEĞİMİZ YOK OLACAK

TYS Genel Başkanı Mustafa Köz, Kültür Bakanlığından bugün aldıkları yazıda “Orayı boşaltın belgeleri bize verin” denildiğini söyledi. Hem buradaki eserleri alacaklar hem de burayı eser depo yapacaklar diyen, Köz, “Belgeleri Türkiye genelinde değişik müzelere paylaştıracaklar. Böyle olunca da müze ortadan kalkmış olacak. TYS’nin bu konudaki 12 yıllık emeği de yok edilmiş olacak.” şeklinde konuştu. Köz, “Bize yer verin biz de öyle çıkalım. Bize yer vermezlerse müze boşalmayacak” dedi.

GENÇ YAZARLAR BELGELİKTE ÖĞRENİYORLARDI

Yazar Adnan Özyalçıner, Tevfik Fikret’ten, Nâzım Hikmet’e bugüne kadar gelen toplumsal düşünce, dayanışma ve özgürlüklerin somut örneklerinin bulunduğu müzenin bir edebiyat anısı ve mirası olduğunu söyledi. Özyalçıner, “Genç edebiyatçılar bu belgelikte geçmişte neler yapıldığını öğrenip, gelecekte neler yapabileceklerini görebiliyordu. Bu müzeyi Kültür Bakanlığı yapmalıydı ama yapmıyorlar ve üstelik yapılanı da ortadan kaldırmak istiyorlar.” şeklinde konuştu. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Elyaf İplik fabrikasında sendikalı olmanın farkı

SONRAKİ HABER

HES şirketi avukatı: Biyosfer rezerv alanı da neymiş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...