06 Mayıs 2014 10:25

NSU'nun arkasındaki güçler açığa çıkarılsın

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8’i Türkiye’den, biri Yunanistan’dan olmak üzere toplam 9 göçmen esnafı ve bir Alman polis memurunu katleden ırkçı terör örgütü NSU’nun Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde görülen dava 6 Mayıs’ta birinci yılını doldurdu.

NSU\'nun arkasındaki güçler açığa çıkarılsın
Paylaş

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8’i Türkiye’den, biri Yunanistan’dan olmak üzere toplam 9 göçmen esnafı ve bir Alman polis memurunu katleden ırkçı terör örgütü NSU’nun Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde görülen dava 6 Mayıs’ta birinci yılını doldurdu.

Bir yıl önce basın ve kamuoyunun yoğun ilgisi altında başlayan ve “yüzyılın davası” olarak NSU Davası’nda ilgi birinci yılda ilgi önceki davalardan pek farklı olmadı. Davayı sürekli takip eden gazetecilerin dışında birinci yılda basından fazla ilgi yoktu. İzleyiciler bölümünde ise birinci yılında Kuzey Ren Vestfalya eyaletinden otobüsle davayı izlemek üzere gelen Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu’na (DİDF) bağlı derneklerden gelenler oluşturdu. Genel Başkan Sefariye Zeynep Ekşi de davayı izleyenler arasında yerini aldı.

Duruşmaya öğlen arası verilmesinin ardından ise mahkeme binası önünde Bavyera ve Baden Württemberg eyaletinden derneklerin de katılımıyla bir kitlesel bir basın açıklaması yapıldı.

Almanya’nın tanınmış sanatçılarından Konstanstin Wecker, Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Sevim Dağdelen, Münih Belediye Meclis Üyesi Çetin Orhaner, NSU Davası’nı izelme bürosu (NSU-Watch Münih), DİDF Gençlik Başkanı Çiğdem Ronaesin, DKP temsilcisi birer konuşma yaptı. Eyalet Yüksel Mahmekesi önündeki eyleme 150 kişi katıldı.
DİDF Genel Başkanı Ekşi mahkeme önünde yaptığı konuşmada, davanın takipçisi olmak için Münih’e geldiklerini ifade ederek bundan sonra da davayı yakından izlemeye devam edeceklerini söyledi.

Sevim Dağdelen ise yaptığı konuşmada NSU’nun ortaya çıktığı günden bu yana yaşanan olayların katillerin arkasındaki kesimlerin açığa çıkarmasını engellediğini ifade etti. Dağdelen Türkiye kökenli göçmenleri ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı duyarlı olmalarını istedi.

BEATE ZSCHAEPE HASTALANDI

110. duruşması dün görülen NSU Davası’nda Dortmund’da öldürülen Mehmet Kubaşık cinayetinden sonra tanıkların ifadesini alan polis komiseri Klimek tanık olarak dinlendi. Tanık ifadesinde, kadın Cinic, sağcılar olabilir. Gercekten olabilirdi. Daha sonra ifadesini aldık. Daha önce ağırı sağcılar olabileceğini sötleyen kadın, sonra bunların uyuşturucu çetesi olduğunu söyledi. 25-30 yaşlarında idiler.

Klimke’nin ifadesi alındığı sırada başsanık Beate Zschaepe’nin avukatı, müvekkilinin rahatsızlandığını, bu nedenle ara verilmesini talep etti. Başsavcı Manfred Götzl’in rahatsızlığın ne olduğuna dair ısrarı üzerine yanıt verilmezken duruşmaya uzun bir ara verildi. (Münih/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Vali Mutlu\'nun 6 Mayıs mesajına tepki

SONRAKİ HABER

Selçuk Yula için kütüphane kuruluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...