30 Nisan 2014 17:12

Selek davasında karar 11 Haziran’da

Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamaya ilişkin müebbet hapis cezası verilen Yazar-Sosyolog Pınar Selek hakkındaki davadaki son karar 11 Haziran’da verilecek.

Selek davasında karar 11 Haziran’da
Paylaş

Mısır Çarşısı'nda meydana gelen patlamaya ilişkin  müebbet hapis cezası verilen Yazar-Sosyolog Pınar Selek hakkında Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde temyiz duruşmasının  ilki görüldü.  Duruşma da ilk kez savunma yapan avukatlar Selek duruşmasının hukuk skandalları açısından tarihte yerini aldığını, adalet ve hakkaniyet duygularını parçaladığını söyledi. Selek davasında son karar 11 Haziran'da yapılacak duruşmada verilecek.

Selek, duruşma öncesi mesaj gönderdi. Seyda Selek'in gazetemize ilettiği mesajda Selek, "Tüm dostlarımı, sokakları, insanları çok özledim. Bir an önce ülkemde olmak için sabırsızlanıyorum. Her şeye rağmen umudumu kaybetmedim. Yargı sürecinin bir an önce beraat ile sonuçlanmasını bekliyorum. Ve o an ilk vapur ile yolculuğumu başlatacağım" dedi.

BOMBA BULUNMADIĞI HALDE

Sosyolog yazar Pınar Selek 1998 yılında Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin yaşamını yitirdiği patlamadan sorumlu tutuluyor. Mısır Çarsısı patlamalarına ilişkin bugüne kadar patlamanın bir bomba ile yaşanmadığı defalarca ortaya konuldu. Yapılan incelemelerde de bomba ile alakalı hiç bir şeyin delil olarak rastlanmadığı mahkeme kayıtlarına girdi. Ancak açılan dava ile Selek'in PKK militanı olduğu ve bombalı eylem gerçekleştirildiği iddia edildi. Selek, 1998 yılından beri süren dava sürecinde üç kez de beraat kararı almıştı. Ancak Yargıtay tarafından kararın bozulmasının ardından İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Selek hakkında bu kez  ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti.

SELEK İÇİN BULUŞTULAR

Dün sabah görülen duruşma öncesi Güvenpark'ta buluşuldu. "Pınar Selek'e adalet", "Yargıtay kararın yok hükmündedir" yazılı dövizler taşınan eyleme uluslararası insan hakları örgütü temsilcileri ile çeşitli üniversitelerden bilim insanları katıldı. Gazetecilerden, sendikacılara, LGBTİ örgütlerine  kadar çok sayıda kişi de eyleme katılarak Selek'e destek verdi.

Hala Tanığız Platformu'nun çağrısıyla yapılan eylemde konuşan Aylime Aslı, "Tam 16 yıldır işkence altında alınan ve mahkemede reddedilen ifadeler, sahte evrak ve deliller, her türlü hukuk dışı müdahale ile taçlanan bu hukuk cinayetinde son perde Pınar Selek hakkında kırmızı bülten çıkarılması ve Fransa'dan iadesi talebinin basına servis şekli kişilik katli operasyonuna delalettir. Bir Barış aktivistinden katliam sanığı yaratmaya çalışılan ve yoktan var edilen bu davayı, nice kirli oyunla hukukun ayaklar altına alındığı bir dönemde, bütün siyasi davaların ortak simgesi olarak görüyoruz" diye konuştu. Aslı, Pınar Selek'in beraat etmesi taleplerini yinelediklerini belirterek,"En kıymetli parçamızı talep ediyoruz, Pınar'la tamamlanmak istiyoruz" dedi.

DURUŞMA SALONU DOLUP, TAŞTI

Açıklamanın ardından Yargıtay'a yürüyüş yapıldı. Yargıtay önünde kalabalığa, "duruşma salonu küçük olduğundan herkesi alamayacağız" denildi. Avukatlar, gazeteciler, Selek'in yakınları ile milletvekilleri, kurum temsilcilerinin katıldığı duruşma Yargıtay 9.'uncu Ceza Dairesi'nde görüldü. Gecikmeli başlayan duruşmaya katılım yoğun oldu. Salonun dolması üzerine çok sayıda kişi koridordan duruşmayı izledi. İçeriden ses ve görüntünün yansıtıldığı bir televizyon da koridora kuruldu. Kimi avukatlar ile gazeteciler ayakta kaldı. Gazeteciler çareyi koridorun fayanslarına oturarak haberi izlemekte buldu. Duruşmayı, HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve milletvekili Musa Çam'ın yanı sıra, Selek’i onur konuğu olarak kabul eden Strasbourg Belediyesi’nden Abdulkerim Ramdanil, Fransız Komünist Partisi, Fransız Sol Bloğu, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FİDH) temsilcileri de izledi.

'ADALET VE HAKKANİYET DUYGULARI PARAMPARÇA EDİLDİ...'

İddianamenin okunmasıyla başlayan duruşma da Selek'in avukatları tarafından yapılan savunmaya geçildi. geçildi. Avukat Akın Atalay savunmada, Selek'e verilen cezanın yasa ve hukuku aykırı olduğunu söyledi. Üç kez beraat verilen ancak daha sonra delillerin olmamasına rağmen müebbet verilmesinin, adalet ve hakkaniyet duygularını parçaladığını ifade eden Atalay, kararın bozulmasını istedi. Öğle arasının ardından devam edilen duruşmada Avukat Ayhan Erdoğan da, "olmayan bombaya dair parça tesirli bomba tarifi" yapıldığını, sahte evraklar ve düzmece ifadeler düzenlendiğini anlattı. Mahkeme, kararını açıklamak üzere davayı 11 Haziran'a erteledi.

PINAR SELEK: DOSTLARIMI, SOKAKLARIMI ÇOK ÖZLEDİM

Selek, duruşma öncesi 16 yıllık dava süreci içerisinde Pınar Selek için avukat olan kardeşi Seyda Selek ile görüştü. Seyda Selek Pınar Selek'in Türkiye'deki dostlarına ilettiği mesajını gazetemize aktardı. Pınar Selek mesajında, "Tüm dostlarımı, sokakları, insanları çok özledim. Yapmak istediklerim orada. Orada olmak istiyorum. Bir an önce ülkemde olmak için sabırsızlanıyorum. Her şeye rağmen umudumu kaybetmedim. Umutlu olmak zorundayız. Çünkü başka türlü yaşanmaz. Yargı sürecinin bir an önce beraat ile sonuçlanmasını bekliyorum. Ve o an ilk vapur ile yolculuğumu başlatacağım” dedi.

'İLK VAPURLA YOLCLUĞUMU BAŞLATACAĞIM'

Selek'in babası ve avukatı Alp Selek de, Yargıtay'daki heyetin duruşmaya ilişkin tavrının olumlu olduğunu söyledi. Duruşmada, söz kesilmeden ve kulak kesilerek kendilerinin dinlenildiğini kaydeden Selek, "ekrandan yaptığımız savunmalar da karara katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Haklılığımızı, ve ümidimizi koruyoruz. Selek'in özgürlüğüne kavuşacağını biliyoruz" diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

HDP kazancı yokuşunda anma yaptı

SONRAKİ HABER

\'Allah’ın izniyle 1 Mayıs’ta alandayız\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...