27 Nisan 2014 18:25

1 Mayıs’ta da çalışacaklar

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’na sayılı günler kaldı. Birçok sendika ve meslek örgütüne mensup emekçiler de 1 Mayıs’ta alana inerek hem bu günü kutlamaya hem de taleplerini haykırmaya hazırlanıyor. Ancak söz konusu durum geri dönüşüm işçileri için geçerli değil. Geri dönüşüm işçileri o gün bile çalışmak zorunda.

1 Mayıs’ta da çalışacaklar
Paylaş

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’na sayılı günler kaldı. Birçok sendika ve meslek örgütüne mensup emekçiler de 1 Mayıs’ta alana inerek hem bu günü kutlamaya hem de taleplerini haykırmaya hazırlanıyor. Ancak söz konusu durum geri dönüşüm işçileri için geçerli değil. Geri dönüşüm işçileri o gün bile çalışmak zorunda. Geri dönüşüm işçilerinden Nebi Karakuş, kendilerinin de 1 Mayıs’ta bayram kutlamak istediklerini, ancak o gün bile kutlamalardan arta kalan çöpleri toplamak zorunda olduklarını söyledi.

‘SAĞLIKLI KOŞULLAR İSTİYORUZ’

Geri dönüşüm işçilerinin zor şartlar altında çalıştığını ancak sosyal güvencelerinin olmadığını belirten Karakuş, daha iyi ve sağlıklı koşullarda çalışmak istediklerini ifade etti. Karakuş, “Maddi olarak geçinemiyoruz. Sabahtan akşama kadar çöp kutularından geri dönüşüm için, atık maddeleri topluyoruz. Bazen çöp kutularında çıkan ekmekleri evlerimize götürüyoruz. Çünkü biz günde en fazla 15 TL kazanabiliyoruz” diye konuştu.

’SOSYAL GÜVENCE İSTİYORUZ’

Topladıkları atıkları büyük depolara teslim ettiklerini bu fabrikaların da atıkları toplayarak geri dönüşüm fabrikalarına sattıklarını belirten Karakuş, “Aylık 400 TL’ye çalışmış oluyoruz. Belediyelerin bünyesinde çalışsak sosyal güvencemiz olur, asgari ücret alırdık. 60 yaşındayım, yapacak başka bir işim yok. Yaşamımın geri kalanını nasıl geçireceğim bilmiyorum” diye yakındı. Atıkları çöp konteynırlarından topladıklarını ve bu nedenle hastalık kapabildiklerini yine de çalışmak zorunda olduklarını belirten Karakuş, “Devlet bize sahip çıkmıyor. Daha yaşanılabilir koşulları sağlaması gerekiyor” diye konuştu.

15 YAŞINDA ÇALIŞIYOR

Geri dönüşüm işçiliği yapan ve tüm gün ağır koşullar altında çalışmak zorunda kalan 15 yaşındaki H.D de, babası rahatsızlandıktan sonra yapacak başka bir iş bulamayınca çareyi çöpten topladığı atıkları satarak eve ekmek götürmekte bulmuş. Yaşıtlarının kendi durumuna düşmelerini istemediğini belirten H.D’nin ablası da geri dönüşüm fabrikasında çalışıyor. Ekonomik nedenlerle okulu bırakmak zorunda kaldığını belirten H.D, “Babam verem hastası, ablamla çalışıp babama bakmaya çalışıyoruz. İlaçlarını almak zorundayız. Bu yüzden gece gündüz çalışıyoruz. Kimse bu işe bulaşmasın. Hiçbir geleceği de yok” diye konuştu. (Mersin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs kutlamalarında katledilenler anılacak

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe taraftarları stat çevresini doldurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...