25 Nisan 2014 06:00

Tersane işçisinin koşulları ağırlaşıyor

Tuzla tersanesindeki işçiler ağır koşullar altında çalışmaya devam ediyor. 1 Mayıs öncesi taleplerini ve çalışma koşullarını konuştuğumuz işçiler, insanca bir yaşam ve işçilerin taleplerinin daha güçlü çıkabilmesi için sendikacıları ve sendikaları göreve çağırıyor.

Tersane işçisinin koşulları ağırlaşıyor
Paylaş

Ali DOĞAN
İstanbul

Tuzla tersanesindeki işçiler ağır koşullar altında çalışmaya devam ediyor. 1 Mayıs öncesi taleplerini ve çalışma koşullarını konuştuğumuz işçiler, insanca bir yaşam ve işçilerin taleplerinin daha güçlü çıkabilmesi için sendikacıları ve sendikaları göreve çağırıyor.  

Şaban Sukes 16 yaşında geldiği İstanbul'da, 33 yıldır sadece tersanelerde çalışmış bir işçi. 15 yıl sigortasız çalıştığını belirten Sukes o günlerin boşa gittiğini belirtiyor. "Yıllardır çalıştık çabaladık ancak bu kadar yapabildik. Hep akraba, tanıdık yanında çalıştık hakkımızı alamadık. Şimdi bu yaşta aklımız başımıza geldi ama iş işten geçti" diyen Sukes bugüne kadar sadece 99 yılında yapılan 1 Mayıs'a katılmış. Sukes ondan sonraki 1 Mayıs'lara ise çalıştığı için katılamamış. Bir hükümetin işçilerin bayramına bu kadar karşı olmaması gerektiğini vurgulayan Sukes başbakanın birazda patronlar ile uğraşması gerektiğini belirtiyor.

NEDEN TERSANELERDE KUTLANMIYOR?

Yaşar Duman, 15 yıllık tersane işçisi. Çalıştığı sürede 15 kere zehirlenen ve iki kere ölümden dönen Duman, çalışma koşullarının hiç iyileşmediğini her geçen gün kötüye gittiğini anlatıyor. Bugüne kadar tersanelerde yapılan bütün eylemlere katılan Duman tatil ve resmi bayram olan 1 Mayıs'ın neden tersanelerde kutlanmadığını soruyor. Sendikacıların sadece işçiler öldüğünde ortaya çıktığını aktaran ve bu durumu eleştiren Duman, tersane işçilerinin haklarını öğrenmesi ve bunun için daha fazla mücadele etmesi gerektiği fikrinde. Duman bunun için sendikalara da görev düştüğünü de hatırlatmayı unutmuyor.

Ekim ayında askere gidecek olan Furkan Yılmaz ise 4 yıldır tersane işçisi olarak çalışıyor. Bugüne kadar hiç sendikalı bir işyerinde çalışmadığını belirten Yılmaz, ne öğrendiyse işçi arkadaşlarından öğrendiğini ifade ediyor. "Artık tersanelere genç işçiler gelmiyor çünkü buranın çalışma koşulları oldukça ağırlaştı. Fakat biz de iyi para kazandığımız için bırakıp gidemiyoruz" diyen Yılmaz, Bu sene 1 Mayıs'a hem bir işçi hem de bir Beşiktaşlı olarak gideceğini söylüyor.

25 Yıllık Tersane işçisi olan İlyas Şahin çalışma koşullarının artık kendisini canından bezdirdiğini belirtiyor. 4 kere iş kazası geçiren Şahin 4 çocuğuna bakabilecek adam gibi bir ücret için tersaneden başka çalışacak bir yeri olmadığını ifade ediyor. Tersanelerin çalışma koşullarının ve ücretlerinin düzeltilmesi gerektiğini aktaran Şahin, bunun yolunun da işçilerin mücadelesinden geçtiğini söylüyor. "Bu sene 1 Mayıs'a geleceğim ama sendikalarla değil. Kendim tek başıma katılacağım" diyen Şahin 2 yıldır ne bayramlarını kutlayabildiklerini ne de hayatını kaybeden arkadaşlarının hesabını soramadıklarını söylüyor ve bunun hükümet kadar sendikaların da suçu olduğunu vurguluyor.

 

ÖNCEKİ HABER

İşçilerden ortak 1 Mayıs çağrısı

SONRAKİ HABER

1 Mayıs’ta herkes talepleri için alanlara

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...