25 Nisan 2014 06:00

Dildilian Kardeşlerin öyküsü

Yaşamlarını Sivas, Merzifon ve Samsun yöresinde fotoğrafçılık yaparak sürdüren Dildilian ailesinin öyküsünü konu eden Bir Ermeni Ailesinin Yitik Geçmişine Tanıklıklar Dildilian Kardeşlerin Objektifinden (1872-1923) sergisi, Diyarbakır’da Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde yapılan Paskalya Ayini’yle aynı gün açıldı.

Dildilian Kardeşlerin öyküsü
Paylaş

Yaşamlarını Sivas, Merzifon ve Samsun yöresinde fotoğrafçılık yaparak sürdüren Dildilian ailesinin öyküsünü konu eden Bir Ermeni Ailesinin Yitik Geçmişine Tanıklıklar Dildilian Kardeşlerin Objektifinden (1872-1923) sergisi, Diyarbakır’da Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde yapılan Paskalya Ayini’yle aynı gün açıldı. 2 Haziran’a kadar Surp Giragos Kilisesi’nde izlenebilecek olan sergiyi Armen T.Marsoobian hazırladı.

Yirminci yüzyıl başında Anadolu’da yaşanan karanlık bir döneme bir yandan objektifleriyle tanıklık ederken, bir yandan da yaşadıkları her şeyi, tüm ayrıntılarıyla kaleme alan Dildilianların 1872-1923 yılları arasında tarihlenen öykülerinin arka planında dünyayı yerle bir eden savaş, can çekişen ve artık enkaza dönüşen bir imparatorluk var. Öykünün merkezinde ise bu enkazın altında ezilen, acı çeken ve yok olan bir ulus yatıyor.

Sergi, Ermenilerin 2 bin 500 yıldır yaşadıkları topraklardan şiddet yoluyla silinmesiyle sonuçlanan sancılı bir süreci ele alıyor.

ANADOLUNUN KARANLIK HATIRALARI

Dildilianların öyküsü, üç aile üyesinin hatıralarından derlendi: Fotoğrafçılık faaliyetinin kurucusu Tsolag (1872 Yozgat -1935 Atina), bir süre sonra bu işte abisine katılan Aram (1883 Sivas - 1963 San Francisco) ve annesi Haïganouch (Hayganuş) Der Haroutiounian’ın (1877 Sivas - 1954 Epinay-sur-Seine) anlattığı hikayeleri aktaran, Tsolag ve Aram’ın yeğeni Maritsa Médaksian (1901 Merzifon - 1987 Epinay-sur-Seine). Dildilian Kardeşlerin el yazısıyla kaleme aldığı, Ermenice ve İngilizce yazılmış ciltler dolusu hatıraları ve mektupları, aile üyelerine ait ses kaydı ve sayısız fotoğrafı, Tsolag’ın torunu Prof. Armen Tsolag Marsoobian bir araya getirdi. Prof. Marsoobian, bu çalışma sırasında çok sayıda tarihsel kaynağın yanı sıra, Anadolu Koleji’nin eğitim kadrosu ve misyonerlerinin hatıralarını da taradı ayrıca çalışmaya Haïganouch’un torunu, Haig Der Haroutiounian da katkılarda bulundu.
Anadolu Kültür’ün Armen T. Marsoobian’la iş birliği içinde hazırladığı serginin metinlerini Anna Turay yeniden kaleme alırken, sergi tasarımını Kirkor Sahakoğlu yaptı. Nisan-Haziran 2013 boyunca İstanbul DEPO’da, Ekim-Aralık 2013’te ise Merzifon Taşhan’da seyirciyle buluşan sergi, Diyarbakır Sanat Merkezinin organizasyonu ve Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı iş birliği ile Diyarbakır’da izleyiciyle buluşuyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Bazen susarak haykıracaksın

SONRAKİ HABER

Çaresizlik midir kadını kurban yapan?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...