24 Nisan 2014 14:33

Yolsuzluk önergeleri 5 Mayıs'ta Meclis'e geliyor

AKP 4 eski bakanla ilgili soruşturma önergelerini yenileyerek Meclis Başkanlığı’na sundu. 76 milletvekilinin imzasıyla sunulan soruşturma önergelerinde, 17 Aralık 2013 ve 25 Aralık 2013'ten itibaren medyaya ve kamuoyuna yansıyan iddialar hatırlatıldı. Önergeler, 5 Mayıs Pazartesi günü TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek

Yolsuzluk önergeleri 5 Mayıs\'ta Meclis\'e geliyor
Paylaş

AKP 4 eski bakanla ilgili soruşturma önergelerini yenileyerek Meclis Başkanlığı’na sundu. 76 milletvekilinin imzasıyla sunulan soruşturma önergelerinden 4 eski bakan Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın imzaları çıkarıldı. 4 sayfalık metinde bakanlarla ilgili savcılığın iddiaları yer aldı. Anayasanın çeşitli maddelerine vurgu yapılan önergede; bakanlarla ilgili iddialara yer verildi.
Önergenin sunuş yazısında Anayasa’nın 2, 36, 38 ve 98. maddelerine vurgu yapıldı.

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise soruşturma önergelerinin 5 Mayıs Pazartesi günü TBMM Genel Kurulu'nda görüşüleceğini açıkladı.

HUKUK DEVLETİ VURGUSU
Anayasa’nın 2 maddesiyle; hukuk devletine vurgu yapıldı: “Hukuk devleti, insan haklarına dayanan, bu hak ve özgürlükleri koruyup güçlendiren, eylem ve işlemleri hukuka uygun olan, her alanda adaletli bir hukuk düzeni kurup bunu geliştirerek sürdüren, hukuk güvenliğini sağlayan, Anayasa’ya aykırı durum ve tutumlardan kaçman, hukuku tüm devlet organlarına egemen kılan, Anayasa ve yasalarla kendini bağlı sayan, yargı denetimine açık olan devlettir.”
Anayasa’nın 36. Maddesiyle, hak arama vurgusu ön plana çıkarılan önergede, "Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir” denildi.
Önergede ayrıca; Anayasa’nm 38. Maddesiyle ise “Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar, kimse suçlu sayılamaz” hükmü hatırlatıldı.
Başbakan ve bakanlarla ilgili fezlekelerin TBMM’de ne şekilde görüşüldüğüne ilişkin Anayasa ve İçtüzük maddeleri hatırlatıldı.
AKP’nin yeniden hazırlanan soruşturma önergesinde; 17 Aralık 2013 ve 25 Aralık 2013 gününden itibaren medyaya ve kamuoyuna yansıyan iddialar hatırlatıldı.

FEZLEKELERİN ÖN YAZISI

AKP’nin soruşturma önergesinde; Savcılığın Meclis’e gönderdiği fezlekelerin ön yazısı da yer aldı:
“İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Narkotik Suçlar Bürosunun soruşturma dosyası ile hakkında suç örgütü kurmak ve yönetmek, resmi belgede sahtecilik, kaçakçılık, rüşvet alıp vermek ve benzeri suçları işlediği iddia edilen şüpheli Rıza Sarraf ve bu suçlarla bağlantılı olduğu iddia edilen bir kısım şahıslar 17 Aralık 2013 günü gözaltına alınmış, haklarındaki soruşturma halen devam etmektedir. İddia edilen bu eylemlerin işlendiği tarih itibarıyla, Ekonomi Bakanı olarak görev yapan Mersin Milletvekili Mehmet Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı olarak görev yapan Mardin Milletvekili Muammer Güler ve Avrupa Birliği Bakanı olarak görev yapan İstanbul Milletvekili Egemen Bağış hakkında, Bakanlık görevini yürüttükleri sırada şüpheli Rıza SARRAF ile bir suç ilişkisine girdiklerine dair iddialar kamuoyu gündeminde yer almıştır” denildi.
Eski Bakan Erdoğan Bayraktar hakkında hazırlanan Fezleke ise önergede diğer bakanlardan ayrı yer aldı.

BAKANLAR HAKKINDA HANGİ İDDİALAR YER ALIYOR?

Önergede Bakanlar ile ilgili iddialar ise şöyle yer aldı:

ZAFER ÇAĞLAYAN

Ekonomi Eski Bakanı Mersin Milletvekili Mehmet Zafer Çağlayan hakkında “Rıza Sarraftan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında; bu şahsın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağladığı, Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1,5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek, altının Dubai’ye çıkışını sağlamaya çalıştığı iddia edilmektedir” denildi.

MUAMMER GÜLER

İçişleri Eski Bakanı Mardin Milletvekili Muammer Güler hakkında ise “Rıza Sarraf'tan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında; Bu şahsın araçlarına trafikte emniyet şeridini kullanma imtiyazı verdiği ve adı geçen şahıs için koruma polisi görevlendirdiği, Bu şahısla birlikte gözaltına alman bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağladığı, Bu şahısla ilgili adli veya istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat verdiği, Bu şahsın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunduğu...” ifadeleri yer aldı.

EGEMEN BAĞIŞ


Eski Avrupa Birliği Bakanı İstanbul Milletvekili Egemen Bağış hakkında da “Rıza Sarraf'tan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında; Bu şahsın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık ettiği, Bu şahısla ilgili bir soruşturma olup olmadığı yönünde ilgili kurum ve kuruluşlarda araştırılma yapılmasını sağladığı, Bu şahsın faaliyetiyle ilgili olarak basında haber yapılmasının önlenmesi için girişimlerde bulunduğu...” ifadeleri kullanıldı.

ERDOĞAN BAYRAKTAR

Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar hakkında ise şu iddialara yer verildi: “Kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylattıkları, İmar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yumdukları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağladıkları...”

'İDDİALARIN SORUŞTURULMASI VE ARAŞTIRILMASI GEREĞİ ORTAYA ÇIKTI'

Önergede; adı geçen eski bakanın iddiaların gerçekliğinin araştırılması ve soruşturulması gereği ortaya çıktığı belirtildi.
Ayrıca, adı geçen Bakanlar, TBMM Başkanlığına verdikleri 19.3.2014 tarihli dilekçeleri ile de kendileri hakkındaki iddiaların hesap verme sorumluluğunun bir gereği olarak bir soruşturma komisyonu kurularak araştırılmasını talep ettikleri de hatırlatıldı.
AKP'nin soruşturma önergesinde; “Yukarıda belirtilen gerekçelerle; adı geçen bakanlar hakkında, Bakanlık görevini yürüttükleri sırada ve görevleriyle ilgili işlerden dolayı işlendiği iddia edilen ve cezai sorumluluğu gerektiren eylemlerinin soruşturularak maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için, Anayasa’nm 100. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 107.maddeleri gereğince Meclis Soruşturması açılmasını arz ve teklif ederiz” denildi. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

İki Ahmet\'ten Taksim\'e çıkan iki yol...

SONRAKİ HABER

E-bilet\'in asıl gerekçesi, 149 milyon TL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...