23 Nisan 2014 20:40

'28 Nisan iş cinayetinde yitirilenleri anma günü ilan edilsin'

İş cinayetlerine dikkat çekmek için 30 haftadır her Pazar Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelerek "Vicdan ve Adalet Nöbeti" tutan yakınlarını iş kazalarında kaybeden aileler, 28 Nisan'ın anma ve yas günü ilan edilmesi için imza kampanyası başlattı.

\'28 Nisan iş cinayetinde yitirilenleri anma günü ilan edilsin\'
Paylaş

İş cinayetlerine dikkat çekmek için 30 haftadır her Pazar Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelerek "Vicdan ve Adalet Nöbeti" tutan yakınlarını iş kazalarında kaybeden aileler, 28 Nisan'ın anma ve yas günü ilan edilmesi için imza kampanyası başlattı.

İş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin aileleri her yıl iş cinayetlerinde, savaşta olduğundan daha çok insanın yaşamını yitirdiğini hatırlatarak 28 Nisan'ın "iş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anma ve yas günü" ilan edilmesini istiyor. Ailelerin "28 Nisan" vurgusunun uluslararası bir anlamı var. Zira Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2001 yılında 28 Nisan'ı "Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü" ilan etmişti.

Ailelerin başlattığı imza kampanyası metninde şu bilgilere yer verildi:

"Uluslarası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre;

- Her yıl 2 milyon 300 binden fazla kadın ve erkek çalışırken hayatını kaybediyor!

- Çalışanlar yılda yaklaşık 337 milyon "kaza"ya maruz kalıyor ve 160 milyon kere çalışma nedenli hastalıklara yakalanıyor!

- İşyerinde kullanılan toksik maddeler her yıl 440 bin işçiyi öldürüyor!

- Her 15 saniyede bir, 1 işçi çalışırken ölüyor!

- Her 15 saniyede bir, 160 işçi "iş kazası" geçiriyor!

- Her gün 6 bin 300 işçi çalışırken ölüyor!

Ülkemizde ise her gün ortalama 3 ila 8 işçi, "iş cinayetleri"nde hayatını kaybediyor! Üstelik bu tabloya istatistiklere girmeyen, meslek hastalığına yakalandığı için hayatını kaybedenler ve yaralananlar dâhil değil..."

Kampanya dahilinde çekilen tanıtım videoları Youtube'da yayımlandı.

Arka Sıradakiler Dizi Seti:

Davutpaşa

Van Bayram Oteli

Esenyurt Marmara Park AVM


ADALET ARAYAN İŞÇİ AİLELERİ KİMLERDİR?

Aileler kendilerini şöyle tanımlıyor:

"Bizler, 2008 İstanbul Davutpaşa maytap atölyesinde, 2010 BEDAŞ’ta, 2011 Ankara Ostim-İvedik’te, 2011 Van Bayram Otel’de, 2012 İstanbul Arka Sıradakiler dizi setinde, 2012 İstanbul Esenyurt Marmara Park AVM inşaatında, 2013 Zonguldak Kozlu maden ocağında, 2013 Milas-Güllük atık su terfi istasyonunda, 2013 İstanbul Esenyurt Doğa Hastanesi’nde meydana gelen "iş cinayetleri"nde hayatını kaybedenlerin Adalet Arayan İşçi Aileleri olarak bütün sorumluların yargılanması amacı için adalet mücadelemize devam ediyoruz.

Adalet mücadelemizi ceza yargılaması süreçlerini bizzat takip ederek, her ayın ilk pazar günü saat 13.00’te İstanbul Galatasaray meydanında Vicdan ve Adalet Nöbeti tutarak sürdürüyoruz. 3 yıldır, 28 Nisan’da bu günün “Anma ve Yas Günü” ilan edilmesi talebiyle etkinlikler düzenliyoruz.

Adalet mücadelemizi sürdürürken gördük ve anladık ki; işverenler tarafından işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik tedbirler alınsa ve denetimden sorumlu kurum ve kişiler görevlerini yerine getirmiş olsa yakınlarımız hayatta olacaklardı. Öngörülebilir ve önlenebilir olduğu için "İş kazası değil, iş cinayeti" diyoruz!"

ÖNCEKİ HABER

Hababam Sınıfı müze oldu

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Karabağ çözülmeden Ermenistan\'la normalleşme olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...