23 Nisan 2014 18:57

Van'da halk kalekola yürüdü

BDP Van İl Örgütü, bölgede ve sınır hattında yapılan veya inşaat aşamasında olan 114 kalekol ve 72 kuleye dikkat çekmek amacıyla Gürpınar ilçesi Oğuldamı köyünde yapılan kalekola yürüdü. Askeri birlik inşaalarının savaşa hazırlık olduğuna vurgu yapan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, kuleleri göstererek, "İşte Erdoğan'ın samimiyet kulesi" dedi.

Van\'da halk kalekola yürüdü
Paylaş

BDP Van İl Örgütü, bölgede ve sınır hattında yapılan veya inşaat aşamasında olan 114 kalekol ve 72 kuleye dikkat çekmek amacıyla Gürpınar ilçesi Oğuldamı köyünde yapılan kalekola yürüdü. Askeri birlik inşalarının savaşa hazırlık olduğuna vurgu yapan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, kuleleri göstererek, "İşte Erdoğan'ın samimiyet kulesi" dedi.

BDP Van İl Örgütü öncülüğünde çok sayıda yurttaş, Gürpınar ilçesi Oğuldamı (Aksin) köyünde yapımı devam eden kalekolu protesto etmek amacıyla bölgeye gitti. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Koordinasyon Sözcüsü ve BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, ilçe belediye eş başkanları, BDP ilçe örgütleri, Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, BDP il binası önünde biraraya gelerek, araçlarla konvoy halinde kalekolun bulunduğu alana gitti. Bölgeye ulaşılması sonrası "Bijî Serok Apo" sloganının atıldığı karakola dönük protestoda, açıklama yapan BDP İl Başkanı Musa İtah, AKP'nin son birkaç yılda bölge ve sınır hattında toplam 114 kalekol ve 72 kule yapımı planlandığını belirterek, "Bu 114 kalekoldan 37 tanesinin ve 72 kuleden 30 tanesinin yapımı tamamlanmıştır. Geri kalan kalekol ve kuleler ise yapım aşamasındadır. Sadece Kuzey Kürdistan'ın Van sınırında planlanan 22 kalekoldan 21 tanesinin yine planlanan 30 kuleden 26 tanesinin yapımı tamamlanmıştır" dedi.

3 KİLOMETREYE BİR KALEKOL

Sınır hattında 3 kilometreye bir kalekol ya da kulenin düştüğüne dikkat çeken İtah, "Bu kalekolların bir tanesi yaklaşık 5 trilyona (milyon) mal olmuştur. Bunlara ek olarak şimdiye kadar Kürdistan sınır hattı boyunca toplam 350 kilometre askeri devriye yolu yapılmıştır" dedi.

İtah, Oğuldamı kalekol inşaatının başladığı geçen yıl da protesto eylemi gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, yetkililerin kendilerine kalekol inşaatı olmadığını söylemesine rağmen devam eden çalışmalara "Şimdi kulelere ve inşaata baktığımızda bunun yalan olduğu ortaya çıkıyor. Bu tablo savaş planı ve işgal politikalarının tazeliğini koruduğunu göstermektedir" sözleriyle tepki gösterdi.

Çözüm sürecine değinen İtah, "Kürtlerle yapılacak tek şey müzakereyi derinleştirmek, süreci geliştirmektir. Hükümet bir an önce Kürdistan'ı işgal politikalarından vazgeçmelidir" dedi.

SAVAŞ HAZIRLIĞI

Özdal Üçer ise kalekol ve karakol yapımlarına karşı eylemlerinin süreceğini ve tepkilerin büyüyeceğini kaydetti. Kalekol yapımlarının savaş hazırlığı olduğuna vurgu yapan Üçer, "100 yıllık Cumhuriyet tarihinde askerlerin Kürt halkına yaptığı zulüm bilinmektedir. Bu yapımlar da ileride halka daha fazla zulüm yapma hazırlığıdır. Kan dökmek için kurulan tezgahlardır" ifadelerini kullandı. Öcalan'ın başlatmış olduğu sürece değinen Üçer, "Bir yıldır başlatılmış bir süreç var, ama halen hasta tutsaklar serbest bırakılmıyor. 45 gündür Sayın Öcalan ile kimse görüştürülmüyor. Gerillalara pusu kuruluyor. Kalekol-karakol yapımları devam ediyor. Bütün bunların tek bir tanımı vardır o da Erdoğan'ın samimiyetsizliğidir" dedi.

Halkın demokratik eylemlerini yükselteceğini ifade eden Üçer, kalekol sınırları içinde yapılan kuleyi işaret ederek, "İşte Erdoğan'ın samimiyet kulesi" diye tepki gösterdi.

Kitle, açıklamaların ardından attığı sloganlar eşliğinde araçlarına binerek konvoy halinde Van'a geçti. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

\'Çocuklar mezarda, katiller dışarıda, kimin için bu bayram\'

SONRAKİ HABER

Tarım işçisi hayatta kalabilmek için çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...