23 Nisan 2014 15:41

BDP çocuk ölümleri ve anadil için Meclis araştırması istedi

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, tüm çocukların anadillerinde eğitim alabilmesini sağlamak ve devlet tarafından çocuklara yönelik olarak gerçekleştirilen yaşam hakkı ihlallerinin araştırılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

BDP çocuk ölümleri ve anadil için Meclis araştırması istedi
Paylaş

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, anadilinde eğitim alamayan çocukların düşünsel, ruhsal ve kimliksel gelişimleri açısından yaşadıkları sorunların araştırılarak tüm çocukların kendi anadillerinde eğitim alabilmesini sağlayacak düzenlemelerin tespit edilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Ata, önergesinin gerekçesinde, şunları kaydetti: "Anadili, insanın dış dünyayla ilk iletişim kurduğu, dünyayı tanımaya ve anlamaya başladığı, kimlik gelişiminin ilk adımlarını içinde yaşadığı dildir. Bu yüzden anadilinde eğitim, kişilerin ruhsal, düşünsel, kimliksel ve sosyal gelişimlerinde vazgeçilmez öneme sahiptir. Yapılan pek çok araştırma göstermektedir ki, eğitime anadilinde başlayan çocuklar bilişsel ve eğitsel anlamda çok daha başarılı olmaktadır. Çok dilli ülkelerin pek çoğunda eğitim sisteminde çok dilliliğin benimsenmiş olmasına karşın Türkiye'de halen egemen dil dışındaki dillerde eğitim yapılamıyor oluşundan en fazla zarar görenler çocuklardır. Zira, okula yeni başlamış bir çocuğun anadilini reddetmek ve yok saymak çocuğun kendisini reddetmekle eş değer bir duygusal anlama sahiptir."
Toplumsal hayatta etnisite temelli ayrımcılığın kendisini en çok dil üzerinden belli ettiğine dikkat çeken Ata, "Bu yüzden anadili Türkçe olmayan çocukların yaşadığı mağduriyeti ortadan kaldırmak için anadilde eğitim hakkı vakit kaybetmeden tanınmalı ve uygulanabilirliğin sağlanması için ciddi adımlar atılmalıdır. Anadilinde eğitimin koşullarını sağlayarak bu alandaki ayrımcılığı ortadan kaldırmak, çocukların güven içinde büyüdüğü bir toplumsal zemin oluşturmak açısından elzemdir. Bu bağlamda, anadili Türkçe olmayan çocukların sosyal ve eğitsel hayatta karşılaştıkları zorluklara dair kapsamlı bir araştırma yapılarak anadilinde eğitim görememekten kaynaklı ortaya çıkan eşitsizlik ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması için alınması gereken önlemlerin tespit edilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep etmekteyim."

ÇOCUKLARIN DEVLET TARAFINDAN ÖLDÜRÜLMESİ ARAŞTIRILSIN
Ata, 1988 yılından bugüne kadar devlet tarafından çocuklara yönelik olarak gerçekleştirilen yaşam hakkı ihlallerinin tüm boyutlarıyla araştırılarak faillerinin ortaya çıkarılması ve çocuk ölümlerinin bir daha yaşanmaması amacıyla gerekli yasal düzenlemelerin yapılması amacıyla da Meclis Araştırması açılmasını istedi. Önergesinin gerekçesinde, uluslararası sözleşmelerdeki çocuk haklarına dikkat çeken Ata, "Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın konuya ilişkin hazırladığı rapora göre, güvenlik güçlerinin fail olduğu çocuk ölümlerinin iki yüz tanesi AKP'nin iktidarda olduğu 2002 yılından bu yana geçen süreçte gerçekleşmiştir. Başbakan'ın, on iki çocuğun toplumsal gösteriler sırasında kolluk güçlerince katledildiği 2006 yılında sarf ettiği 'Güvenlik güçlerimiz, çocuk da olsa kadın da olsa, kim olursa olsun gereğini yapacaktır' sözleri çocuklara yönelik devlet şiddetinin hükümetin doğrudan teşviki ile gerçekleştirdiğinin bir göstergesidir. 11.03.2014 tarihinde hayatını kaybeden Berkin Elvan cinayetiyle ilgili yürütülen soruşturmada da sorumlular bulunamamış, olayın üzerinden geçen 10 aya rağmen herhangi bir gelişme kaydedilmemiştir. Gezi eylemleri sırasında Başbakan'ın 'polise emri ben verdim' şeklindeki açıklaması, öldürülen çocukların faillerinin cezasız bırakılması ve Berkin Elvan cenazesinin ardından hükümet sözcülerinin Elvan ailesini hedef gösteren ve hakaret içeren söylemleri toplumda adalet duygusunun yerle bir olmasına sebep olmuş, çocukların yaşam hakkını ihlal eden devlet aklının değişmeden korunduğunu açığa çıkarmıştır" diye belirtti.

Ata, "1988 yılından başlayarak, Berkin Elvan cinayetini de içeren sürece kadar devlet eliyle çocuklara yönelik gerçekleştirilen yaşam hakkı ihlallerinin tüm yönleriyle araştırılarak aydınlatılması, sorumluların etkin bir yargılama yapılarak cezalandırılmaları ve ilgili yasal düzenlemelerin güçlendirilmesi ve hatta yenilenmesi, böylelikle çocukların yaşam hakkı ihlallerine son verilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep etmekteyim" diye kaydetti.

CEZAEVLERİNDEKİ BEBEKLERE DİKKAT ÇEKTİ
Ata ayrıca cezaevlerindeki bebeklere ilişkin de Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi. Ata, konuya ilişkin Bozdağ'ın şu sorulara yanıt vermesini istedi: "2002 yılından önergenin verildiği tarihe kadar geçen süre içinde cezaevinde doğum yapan anne sayısı kaçtır? Doğum için gereken hijyenik ortam sağlanmakta mıdır? Önergenin verildiği tarih itibariyle cezaevlerinde bulunan bebek sayısı kaçtır? 2002 yılından önergenin verildiği tarihe kadar geçen süre içinde anneleriyle beraber cezaevine girmek zorunda kalan çocuk sayısı kaçtır? Cezaevine bebekleri ile birlikte girmek zorunda kalan ve cezaevinde doğum yapan annelere yönelik bir projeniz bulunmakta mıdır? Bulunmaktaysa bu projenin kapsamı nedir? Bebek ve çocukların bulunduğu cezaevlerinde çocuk ve bebeklerin psikolojik ve fiziksel gelişimlerini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmeleri için hangi önlemler alınmaktadır? Cezaevlerinde bu bebek ve çocukların sağlık durumlarını düzenli olarak gözlemleyebilecek nitelikte personel bulunmakta mıdır? Cezaevlerinde kalan bebeklerin beslenmesi için gerekli olan özel mamalar ne şekilde temin edilmektedir? Bebek ve çocukların bulunduğu cezaevlerinde ısınma ve temizlik koşullarının azami ölçüde sağlanması için hangi özel önlemler alınmaktadır?" (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: 1915\'ten bu yana \'düşman\' algısı hiç değişmedi

SONRAKİ HABER

Fethiye Çetin: Yüzleşirsek hep birlikte iyileşeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...