23 Nisan 2014 13:06

EMEP: 23 Nisan gösterileri gerçekleri gizleyemiyor

23 Nisan Çocuk Bayramı vesilesiyle yazılı bir açıklama yapan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, 'Hem 'tek çocuk bayramı olan ülke' olarak övünen hem de Berkin’in annesini mitinglerde yuhalatan bir başbakanın bulunduğu ülkede yaşıyoruz' dedi.

EMEP: 23 Nisan gösterileri gerçekleri gizleyemiyor
Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, 23 Nisan Çocuk Bayramı vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı. “Hem “tek çocuk bayramı olan ülke” olarak övünen hem de Berkin’in annesini mitinglerde yuhalatan bir başbakanın bulunduğu ülkede yaşıyoruz” diyen Gürkan,  uluslararası toplantılarda Filistinli çocukların öldürülmesinden dolayı İsrail’in katliamlarını dile getiren Başbakan Erdoğan’ın, kendi yönetimi döneminde öldürülen çocuk sayısından söz etmediğini söyledi.
“23 Nisan törenleri, şatafatlı gösteriler, çocukların makam koltuklarına oturtulması, toz pembe tablo çizen nutuklar bu gerçeğin üzerini örtmeye yetmiyor. Milyonlarca çocuk aç, eğitimsiz, sağlıksız ve beslenemiyor. Cezaevleri çocuklarla dolu. Çocuk tutuklulara yönelik işkence, baskı, tecavüz devam ediyor” diyen Gürkan, Türkiye'de son 26 yılda polis ya da askerin açtığı ateşle, mayın ya da patlayan askeri mühimmat sonucu yaşamını yitiren çocuk sayısının 600'ü bulduğuna dikkat çekti.
Gürkan, açıklamasına şöyle devam etti:
“200 çocuk cezaevlerinde, demir parmaklıkların, beton duvarların arasında kalmaya devam ediyor.
Gündem Çocuk Derneği “Türkiye’de Çocuğun Yaşam Hakkı” 2013 raporuna göre, yıl içinde en az 633 çocuk önlenebilir sebeplerden dolayı yaşamını yitirdi. 2012 yılında yaşam hakkı ihlaline uğrayan çocuk sayısı en az 609 olarak kayıtlara geçti. Günde iki çocuk kayboluyor. Trafik kazaları, zehirlenme gibi nedenlerle çıkan ‘ihmal’ sonucunda yılda 406 çocuk ölüyor. Çocuklara yönelik şiddet ve cinsel istismar her geçen gün artıyor.
Oyun, eğitim yaşında olan milyonlarca çocuk işçi olarak çalışıyor. Yoksulluğun pençesindeki sokak çocukları, açlık, sefalet, hakaret, baskı ve şiddete uğramaya devam ediyor. 4+4+4 eğitim sistemi ile çocuk işçiliği adeta yasallaştırıldı.
Kapitalizm çocukları bir dişli gibi öğütmeye devam ediyor. Ülkemizden 0-15 yaş arası çocukların sayısı yaklaşık 20 milyonu bulurken eğitim, beslenme ve sağlık alanında yaşanan gerçekler durumun hiç de iç acıcı olmadığını gösteriyor. Farklı dillerden ve inançlardan çocuklar zorunlu dil ve din dersleri görmeye mecbur ediliyor. Anadilinde eğitim ve inanç özgürlüğü bulunmuyor. Kız çocuklarına yönelik ayrımcılık, çocuk gelinler, eğitimden yoksunluk artarak devam ediyor.
Gelir dağılımındaki uçurum, zengin ve yoksul çocuklarının yaşadıkları arasındaki farkta derin bir uçurum halinde. Çocukların çok küçük bir bölümü, ailelerinin sınıfsal durumuna bağlı olarak beslenmeden sağlığa, eğitimden spora çok geniş olanaklarla çocukluklarını yaşarken, çok büyük bir bölümü yoksulluk ve bunun getirdiği olanaksızlıklarla karşı karşıya bulunuyor.
Çocukların yaşam hakkının güvencede olduğu, çalıştırılmadığı, her çocuğun ayrımsız ve devlet güvencesinde parasız eğitim, parasız sağlık, beslenme, barınma, spor ve sosyal olanaklardan ayrımsız yaralandığı bir ülkeye ihtiyacımız var. Sömürü, baskı, eşitsizlik ve yoksulluğun yok edildiği, tüm çocukların eşit ve özgür yaşadığı bir ülke ancak işçi ve emekçilerin, ezilen hakların mücadelesiyle kazanılacaktır.” (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

23 Nisan töreninde 4 çocuk gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Milli Gazetenin ateizm ‘nefret’i

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...