23 Nisan 2014 06:00

Tel örgüyle çevrilen kent; Ceylanpınar

Rojava’nın Cizîr Kantonuna bağlı Serêkaniyê kentine sınır komşusu olan Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde yaşam adeta tel örgülerle çevrilmiş durumda.

Tel örgüyle çevrilen kent; Ceylanpınar
Paylaş

İbrahim POLAT

Rojava’nın Cizîr Kantonuna bağlı Serêkaniyê kentine sınır komşusu olan Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde yaşam adeta tel örgülerle çevrilmiş durumda.  

1921 Ankara Antlaşması ile oluşturulan sınır hattına çekilen tel örgülerle ikiye ayrılan Ceylanpınar (Serêkaniyê) ilçesinin, Rojava tarafında kalan bölümünde, yaşanan devriminin ardından oluşturulan kantonlar ve ilan edilen ‘demokratik özerklik’ ile halk, kendi kendini yönetmeye başlarken, Türkiye tarafında kalan bölümde 65 km’lik sınır hattında bulunan dikenli teller yenilendi. 8 Kasım 2012’den sonra ÖSO ve el Kaide, el Nusra militanlarının geçişini kolaylaştırmak amacıyla neredeyse tamamına yakını sökülen tel örgüler, Kürtlerin silahlı birliği YPG’nin kentin kontrolünü ele geçirdiği 2013 sonbaharından sonra yeniden örüldü. Sınır hattının tamamına hem daha yüksek hem daha kalın teller döşenirken, tüm süreç boyunca çetecilerin rahatlıkla gelip gittiği, ambulanslarla yaralıların ve her türden destek malzemesinin taşındığı sınır kapısı ise beton bloklarla örülrek tamamen kapatıldı.

Rojava sınırına çekilen sınır hattı, Jandarma Bölük Komutanlığı ve 1. Hudut Bölüğü’nün dört tarafına çekilen teller, 1 milyon 761 bin dekar arazisi bulunan TİGEM’in arazileri içinde kalan mahalleleri, tarlalar, yollar, tepeler, piknik alanları ve ağaçlık alanları çevreleyen binlerce kilometrelik tellerle Ceylanpınar, adeta tel yumağına dönüşmüş durumda. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Esad’dan seçime özel yasa

SONRAKİ HABER

60. Sanat Yılında Bülent Habora

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...