21 Nisan 2014 18:31

Yalova'da yerel seçim iptal!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 30 Mart’ta yapılan mahalli seçimlerde CHP’nin 6 oy farkla kazandığı Yalova Belediye Başkanlığı seçimlerine AKP’nin yaptığı itirazı yerinde buldu. Yalova’da seçimleri iptal eden YSK, 1 Haziran’da ara seçim yapılmasına karar verdi.

Yalova'da yerel seçim iptal!
Paylaş

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 30 Mart’ta yapılan mahalli seçimlerde CHP’nin 6 oy farkla kazandığı Yalova Belediye Başkanlığı seçimlerine AKP’nin yaptığı itirazı yerinde buldu. Yalova’da seçimleri iptal eden YSK, 1 Haziran’da ara seçim yapılmasına karar verdi.

Yalova’da belediye başkanlığı seçimini 1 oy farkla AKP kazanmıştı. CHP’nin ilçe seçim kuruluna yaptığı itirazı sonucunda seçimi bu partinin 6 oy farkla kazandığı belirlenmişti. Bu kez de AKP Yalova’daki seçimleri YSK’nın gündemine taşımıştı. AKP yerel seçimlerde Yalova’da kısıtlılar, askerler ve sandık kurulu üyelerinin seçmen olmadığı halde oy kullandığını öne sürerek, YSK’ya seçilerin iptal edilmesi yönünde başvuruda bulundu. İddiaları ciddi bulan YSK ise ilçe seçim kurulundan konuyu değerlendirmesini istedi. YSK bugün yaptığı toplantıda, seçmen olmaması gerek kişilerin ve mahkeme kararıyla haklarında kısıtlama bulunan kişilerin 30 Mart’ta sandık başına gittiğini tespit etti.

ANKA’nın edindiği bilgiye göre seçmen olmaması gerektiği halde oy kullanan kişi sayısın 7 olduğu tespit edildi. CHP 30 Mart’taki seçimleri 6 oyla farkla kazandığı için Yalova’da seçimin iptaline karar verildi. YSK’nın aldığı karar gereği, Yalovalı seçmenler 1 Haziran’da ara seçimle sandık başına gidecek. (ANKA)
 

‘YSK SUÇ ORTAĞI HALİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR’

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, 1950 yılında oluşturulan Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 2002 yılından sonra iktidarın seçimlerin dürüstlüğünü ortadan kaldırmak için kullandığı araçlardan biri haline dönüştüğünü söyledi. Batum, "Açık söylüyorum bir suç ortağı haline dönüşmüştür" dedi.

Milletvekili Süheyl Batum, CHP il binasında basın toplantısı düzenledi. CHP'li adayın kazandığı Eskişehir'in Mahmudiye İlçesi'ndeki belediye başkanlığı seçimlerinin YSK tarafından iptal edildiğini hatırlatan Süheyl Batum şöyle konuştu:

"Mahmudiye seçimlerinin iptal edilmesinin altında tamamen bir oyun yatmaktadır. YSK dediğimiz kurum 1950 oluşturuldu, 61 yılından itibaren de seçimlerin dürüstlüğünü düzen içerisinde yapılmasını sağlamaya yönelik yargısal kurum olarak çalışıyordu. 2002 yılından sonra AKP'nin bütün kurumlar için yaptığı YSK için de geçerli oldu. Mahmudiye seçimlerinin iptali de bunun çok açık bir göstergesidir. YSK, 2002 yılından beri iktidarın seçimlerin dürüstlüğünü ortadan kaldırmak için kullandığı araçlardan bir tanesi haline dönüşmüştür. Açık söylüyorum bir suç ortağı haline dönüşmüştür. Bu kadar ağır bir şey söylenebilir mi? Suç ortağı. Neden? 2002'de Siirt'ten Tayyip Erdoğan milletvekili olabilsin diye Pervani İlçesi'nin bir köyünde 3 sandık için bütün Siirt'i iptal ederek başladı işe. Bu 3 sandık için bütün seçimleri iptal etti. Arkasından biz de Ankara, Antalya, İstanbul, Üsküdar için itiraz ettik. Burada da ettik. Hepsini reddetti."

‘KISITLI SEÇMENİ BİZİM BİLME İMKANIMIZ YOK’

Süheyl Batum, AKP'nin sayısız hileler yaptığını öne sürerek, "52 milyon seçmenin kaçı kısıtlı, kaçı bilmem ne bizim bilmemizin bir imkanı var mı? Yok. Bunu kim bilir Sağlık Bakanlığı'nda kayıtları var. Sağlık Bakanlığı kimin elinde AKP'nin. AKP'ye daha önceden veriyorlar" dedi.

‘ANKARA'DA SEÇİMLERİ KAZANMIŞTIK’

Batum, Anayasa Mahkemesi'ne bir dilekçe hazırladıklarını bildirirken Batum, bu konuların tüm çıplaklığıyla anlatılacağını ifade etti. CHP'li Süheyl Batum, şöyle devam etti:

"YSK, seçimlerin dürüstlüğünü sağlamakla görevli bir kurum olmalıdır. Suç ortağı değil, suç ortağı istemiyoruz. Onların suç ortağı çok var. Böyle bir ülkeye demokratik hukuk devleti denmez. Ankara'da seçimleri 200-250 bin oyla kazandık, kazanmıştık. Açık söylüyorum. İnanılmaz büyük şeyler oynandı." (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Parti lideri: Gazeteciyi taciz edin!

SONRAKİ HABER

8 KESK\'li hakkında tahliye kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...