21 Nisan 2014 12:24

Gezi Parkı'ndaki 1 Mayıs açıklamasına müdahale

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin oluşturduğu 1 Mayıs 2014 Komitesi ve 1 Mayıs çağrıcıları, Taksim Gezi Parkı merdivenlerinde yapmak istediği açıklama engellendi. Taksim Hill Otel'den çıkarak açıklamaya geçmek isteyen sendikacılara polis kalkanlarla müdahale etti.

Gezi Parkı\'ndaki 1 Mayıs açıklamasına müdahale
Paylaş

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin oluşturduğu 1 Mayıs 2014 Komitesi ve 1 Mayıs çağrıcıları, Taksim Gezi Parkı merdivenlerinde yapmak istediği açıklama engellendi. Taksim Hill Otel'den çıkarak açıklamaya geçmek isteyen sendikacılara polis kalkanlarla müdahale etti.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin oluşturduğu 1 Mayıs 2014 Komitesi ve 1 Mayıs çağrıcıları, Taksim Gezi Parkı merdivenlerinde yapmak istediği açıklama, öncesi Gezi Parkı ve Taksim Meydanı polis ablukasına alınarak açıklama engellendi. DİSK Marmara Temsilciler Kurulu'nun Taksim Hill Otel'den düzenlendiği toplantının ardından Gezi Parkı merdivenlerine geçmek isteyen aralarında DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de bulunduğu sendikacıların önü, otel çıkışında polislerce kesilerek ablukaya alındı.

Bunun üzerine Özgen ve Beko yetkililerle görüşmek üzere Taksim Meydanı'na geçerken polis otel önünde bekleyen sendikacılara kalkanlarla müdahale ederek engellemeye çalışıyor. İşçiler ve sendikacılar polisin engellemesini "Yaşasın 1 Mayıs", "Taksim 1 Mayıs alanıdır" sloganlarıyla protesto ediyor.

SENDİKACILARA TAKSİM'DE İKİNCİ MÜDAHALE

Polisin ilk müdahalesinin ardından kitle tekrar otelin kapısına çıktı. Otelin önünde polis ablukası önünde basın açıklamasını yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK KESK TTB ve TMMOB olarak 10 Nisan'da basın toplantısı düzenleyerek 1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını açıkladıklarını bu açıklamanın hemen ardından birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütünün çağrılarına destek olduklarını kaydetti. Çerkezoğlu, "Bir kez daha gördük ki Taksim Meydan'ı, işçi sınıfının birliğinin ve dayanışmasının sembolüdür" dedi.

Çerkezoğlu açıklamalarına devam ettiği sırada, polis sendikacılara biber gazı ile müdahale ederek otelin içine doğru sürükledi. Bazı polisler sendikacıların arkasından otele girdi. 2 kişi de polis müdahalesi sırasında gözaltına alındı.

Polis otelin önünü boşaltmaya çalışırken bir emniyet amirinin megafonla "Taksim Meydanı'ndan bekleyen meraklı kalabalık ve basın mensupları, otelin önünden siz de ayrılın. Polis koridorunun dışına çıkın" anonsu yaptı.

'DEVLET TERÖRÜNÜ KINIYORUZ 1 MAYIS'TA TAKSİM'DE OLACAĞIZ'

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin oluşturduğu 1 Mayıs 2014 Komitesi ve 1 Mayıs çağrıcılarının, Taksim Gezi Parkı merdivenlerinde yapmak istediği açıklamaya geçmek üzere DİSK Marmara Temsilciler Kurulu'nun Taksim Hill Otel'den düzenlendiği toplantıdan çıkan sendikacılara dönük polis müdahalesi ve gözaltıların yaşanmasının sonrası DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen, otel önüne gelerek polise tepki gösterdi.

Lami Özgen, bir polis şefine "Eğer gözaltı yapacaksan, gel KESK Genel Başkanı olarak beni gözaltına al" diye tepki gösterdi. Kitlenin sık sık "1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak" ve "1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanındayız" sloganlarını attığı açıklamada, ilk olarak DİSK Genel Başkanı Kani Beko basın mensuplarına polis müdahalesine ilişin açıklama yaptı.

'DEVLET TERÖRÜ'

DİSK Marmara Temsilciler Kurulu toplantılarını yapmalarının ardından, 1 Mayıs Birlik Dayanışma Mücadele Günü anma toplantısı ile ilgili 1 Mayıs 2014 Komitesi'nin yapacağı basın açıklaması için otelden çıkar, çıkmaz polis müdahalesi ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Beko, "Bu devlet terörünü kınıyorum. Eğer burada bir gözaltı yapacaksanız biz konfederasyon başkanlarını gözaltına alın, işçileri değil. Ama işçilere karşı müdahale etmek kesinlikle doğru değildir. Gözaltına alınan arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Onlar bizim işyeri temsilcilerimiz. Biz otel de Temsilciler Kurulumuza devam edeceğiz. Ancak DİSK, KESK, TTB, TMMOB örgütleri olarak tüm emek dostlarıyla beraber Taksim'de olacağız. Yapılan devlet terörünü kınıyorum. AİHM'nin almış olduğu kararı uygulamayan Anayasa Mahkemesi'ni ayaklar altın alan Başbakan, Vali ve İçişleri Bakanı'nı Anayasa'ya saygılı olmaya davet ediyorum. Basın açıklaması yapmamıza bile tahammül edemeyen bir siyasi iktidar var. Ama buna boyun eğmeyeceğimizi tekrar belirtiyoruz" dedi.

Bu yıl yaşanacak olan olayların sorumlusunun İstanbul Valisi ve İçişleri Bakanı olacağını belirten Beko, "Geçen yıl yaşananların tekrar yaşanmasını istemiyoruz. Bir kuşun kanadının bile kırılmasını istemiyoruz. Bu kadar hassasız. Daha önce yapılan 1 Mayıs'lar da hiç kimsenin burnu kanamadan Taksim'de 1 Mayıs kutlandı. Polis müdahale etmezse, devlet terör uygulamazsa, 1 Mayıs'ı Taksim'de şenlik havasında kutlama yapmak istiyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın kutlamalar için Yenikapı'yı göstermesine de tepki gösteren Beko, "Bizim Yenikapı'da şehitlerimiz yok. Bizim şehitlerimiz Taksim'de. Şehitlerimizi anmak bizim görevimizdir" dedi.

'10 GÜN ÖNCESİNDEN SIKIYÖNETİM'

KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise geçen yıl Taksim'de yapılan inşaat bahane edilerek İstanbul Valisi'nin fiili sıkıyönetim ilan ettiğini, bu yıl ise bu sıkıyönetimin henüz şimdiden hayata geçirildiğini söyledi. Özgen, "10 gün öncesinden sıkıyönetim ilan edildi. Açıklamamıza dahi tahammül gösterilmiyor. Bu anti-demokratik durumu protesto ediyoruz. Suç işleyen polistir, kolluk kuvvetleridir. Bizim hürriyetimiz ve demokratik haklarımız engellenmiştir. Gözaltına alınan arkadaşlarımız serbest bırakılmalıdır. Açık çağrımızdır. Buradayız biz konfederasyon başkanları da aynı suçu işledik gelin bizi gözaltına alın" dedi.

TTB Temsilcisi Osman Öztürk de yaptığı açıklamada "AKP hükümetinin emniyet kuvvetleri tarafından zorla dağıtıldık. Bu ülkede hırsızı rüşvetçisi mahkeme kararına rağmen yakalanmıyor. Hırsızı yakalamayan polis burada işçilere kamu çalışanlarına doktorlara mühendislere şiddet uyguluyor. Herkes bilsin ki korkunun ecele faydası yok. AKP kaybedecek biz kazanacağız" dedi. TMMOB temsilcisi tarafından yapılan açıklamada da polis müdahalesini kınayarak, 1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını açıkladı.

Öte yandan polis müdahalesinde gözaltına alınan 12 sendikacının Karaköy Polis Karakolu'na götürüldüğü, GBT ve sağlık kontrollerinin ardından serbest bırakılacakları öğrenildi.

SENDİKAL GÜÇ BİRLİĞİ: REJİMİN ADI FAŞİZMDİR

Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP), “Taksim’de 1 Mayıs kutlamasına izin vermeyip, basın açıklamasına dahi tahammülsüz olan bir rejimin adı demokrasi değil ancak faşizmdir” açıklamasında bulundu.

SGBP'den yapılan açıklamada, hükümetin İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarını yasaklamaya çalıştığı vurgulanarak, Taksim’de basın açıklaması yapan DİSK, KESK, TTB ve TMMOB heyetine yönelik polis saldırısının şiddetle kınandığı kaydedildi.

AİHM kararlarıyla güvence altına alınmış bir hakkın kullanımının engellenmeye çalışılması, anayasayı ve demokratik teamülleri ihlal etmek olduğu vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:
“Hukuk devletini yok etmeye çalışan bu girişimlerin hukuk devleti ve toplumun vicdanıyla engelleneceğini umuyoruz. Hükümetin 1 Mayıs ve emek güçlerine karşı takındığı hasmane tutum, iktidarın demokrasi maskesini de düşürmektedir. Gerçek demokrasinin Türkiye’nin tüm sorunlarının tek ilacı olduğunu bugünkü iktidara ve kurumlarına bir kez daha hatırlatmak isteriz. Taksim’de 1 Mayıs kutlamasına izin vermeyip, basın açıklamasına dahi tahammülsüz olan bir rejimin adı demokrasi değil ancak faşizmdir.” (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İşçi servisi üst geçitten uçtu: 3 ölü

SONRAKİ HABER

Kene can aldı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...