21 Nisan 2014 12:03

Polis bir engelliyi 'dur ihtarına uymadı' gerekçesiyle vurdu

Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda (PVSK) 2007 yılında yapılan değişiklikle artan polis cinayetlerine bir yenisi daha eklendi. Uşak’ta bedensel engelli Hakkı Orhan dur ihtarına uymadı iddiasıyla polis kurşunuyla can verdi.

Polis bir engelliyi \'dur ihtarına uymadı\' gerekçesiyle vurdu
Paylaş

Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda (PVSK) 2007 yılında yapılan değişiklikle artan polis cinayetlerine bir yenisi daha eklendi. Uşak’ta bedensel engelli Hakkı Orhan dur ihtarına uymadı iddiasıyla polis kurşunuyla can verdi.

İddialara göre polis arama noktasından 'dur' ihtarına uymayarak kaçmaya başlayan sürücünün yönetimindeki otomobil, bir evin bahçe duvarına çarparak durabildi. Araçtaki 4 kişiden 3’ü kaçarken, otomobilde kalan bedensel engelli Hakkı Orhan, iddiaya göre elindeki koltuk değneğiyle polis memuru B.A.B.’nın eline vurdu. Bu sırada tabancanın ateş alması sonucu göğsünden yaralanan Orhan, kaldırıldığı hastanede öldü. Kaçan diğer kişiler ise polis tarafından yakalandı.

POLİS MEMURUNUN TABANCASINA EL KONULDU


Otomobilde yapılan aramada 1 pompalı tüfek, bu silaha ait 11 dolu fişek ve çok sayıda  içki şişesi ele geçirildiği öne sürüldü. Çeşitli suçlardan poliste çok sayıda kaydının bulunduğu iddia edilen Hakkı Orhan’ın cenazesi, otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Olayın ardından tabancasına el konulan 16 yıllık polis memuru B.A.B.’nin yapılan sağlık kontrolünde saldırıya bağlı olarak sağ elinin üst kısmında yaralanma olduğu öne sürüldü. Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

YAKINLARI CENAZESİNİ TESLİM ALDI

Polis memurunun tabancasından çıkan kurşunla yaşamını yitiren bedensel engelli Hakkı Orhan’a, İzmir Adli Tıp Kurumu’nda otopsi yapıldı. Otopsi sonrası Orhan’ın cenazesi, İzmir’den alınarak Uşak Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü Gasilhane ve Morg Hizmet Binası’na getirildi. Yakınları gözyaşları içinde Hakkı Orhan’ın cenazesini teslim aldı.

'ALKOLLÜ OLDUKLARI İÇİN KAÇMIŞLAR'

Olay sırasında kendisinin evde uyuduğunu belirten kardeşi Yalçın Orhan şunları anlattı:

"Ağabeyim ve arkadaşları alkol almışlar. Polis çevirmesini görünce de kaçmaya başlamışlar. Araba durunca 3 kişi uzaklaşmış, ancak ağabeyim bir bacağı olmadığı için hareketsiz içinde kalmış. Sonra polis gelmiş. Ağabeyim bastonunu aldığı sırada polis tetiği çekmiş ve vurulup hayatını kaybetmiş. Ağabeyim bacağını 4 yıl önce kaybetti. İşleri bozuldu, geçim sıkıntısı içindeydi. İki kızı var. Onlara da annem bakıyordu. Kanuni olarak sonuna kadar hakkımızı arayacağız."

'YARGIYA GÜVENİYORUZ'

Hala ağabeyinin ölümüne inanamadığını, olmayacak bir şeyi yaşadıklarını söyleyen Yalçın Orhan, "Ağabeyim bastonunu belki polisin eline vurmuş olabilir. Ama silahı olmayan bir insan kendisine silah doğrultulduğunda mutlaka tepki gösterir. Ama bu polisin arabaya yaklaşıp bir metre mesafeden engelli birisini vurması çok tuhaf bir olay. Yargıya güveniyoruz" dedi.

Yaşamını yitiren Hakkı Orhan’ın, ikindi vakti Mevlana Camii’nde kılınacak namaz sonrası Uşak Asri Mezarlık’ta toprağa verileceği bildirildi.

152 KİŞİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ


Baran Tursun Vakfı tarafından yapılan açıklamada Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda (PVSK) 2007 yılında yapılan değişiklikten sonra polisin, kötü muamele, pervasızca adam öldürme ve şiddet uygulama gücünün artarak devam ettiğine işaret edilmiş ve değişiklik sonrasında polisin 152 kişinin ölümünden sorumlu olduğu vurgulanmıştı. (UŞAK)


 

ÖNCEKİ HABER

Sağlıkçıya silahlı saldırı

SONRAKİ HABER

İşçi servisi üst geçitten uçtu: 3 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...