21 Nisan 2014 11:09

Öğrenciye soruşturma ve baskı kıskacı

Türkiye'de eğitim merkezi üniversiteler, öğrencilere yönelik baskı, ırkçı saldırı ve soruşturma merkezleri haline dönüştürüldü. Sadece son 4 aylık dönemde üniversitelerde öğrencilere yönelik onlarca saldırı organize edilirken, bu saldırılarda mağdur olan 200'ü aşkın öğrenci hakkında da soruşturma açıldı.

Öğrenciye soruşturma ve baskı kıskacı
Paylaş

Türkiye'de eğitim merkezi üniversiteler, öğrencilere yönelik baskı, ırkçı saldırı ve soruşturma merkezleri haline dönüştürüldü. Sadece son 4 aylık dönemde üniversitelerde öğrencilere yönelik onlarca saldırı organize edilirken, bu saldırılarda mağdur olan 200'ü aşkın öğrenci hakkında da soruşturma açıldı.

Artan saldırı ve baskılara karşı tepkilerini dile getiren öğrenciler ise üniversite yönetimlerinin açtığı soruşturmalarla bir kez daha mağdur ediliyor. Her eğitim öğretim yılında olduğu gibi 2013-2014 eğitim yılının ilk 4 ayında da birçok üniversite de bu baskılar artarak devam etti. Özellikle Bolu, Marmara ve Kars üniversitelerinde yaşanan saldırı ve baskılara geçtiğimiz hafta Dicle ve Kıbrıs üniversitelerinde yaşananlar eklendi.

Geçen hafta Dicle Üniversitesi'nde Hizbullahçı olduğu iddia edilen bir gurubun stantlara saldırması sonucu çıkan olaylarda, 62 öğrenci polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı. Kars'ta yaşanan ırkçı saldırılarda gözaltına alınıp, tutuklanan öğrenciler, yine saldırıya maruz kalan öğrenciler oldu. Saldırıları gerçekleştirenlere yönelik herhangi bir adli işlemin uygulanmadığı üniversitelerde öğrenciler saldırıdan sonra bu kez üniversite yönetimin kıskacına alınıyor.

Yıl içerisindeki saldırıların yoğunca yaşandığı Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde saldırıya uğrayan öğrenciler hakkında üniversite yönetimi tarafından "okula alınmama" kararı alınırken, öğrenciler bu hukuksuzluğa karşı açlık grevi eylemi başlattı. Üniversitede sadece son dört ay içerisinde 398 öğrenci hakkında çeşitli gerekçeler gösterilerek soruşturma açıldı. Saldırıların gerçekleşmesiyle birlikte toplamda 203 öğrenci gözaltına alındı. Bunlardan 9'u ise tutuklanarak cezaevine konuldu.

Üniversitelerde yaşanan soruşturma, ırkçı saldırı, gözaltı ve tutuklama bilançosu şu şekilde;

* Dicle Üniversitesi'nde 15 Nisan tarihinde yaşanan ve 62 öğrencinin gözaltına alındığı saldırıyı protesto etmek için Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'nde oturma eylemi yapan öğrencilere, ırkçı guruplar tarafından taş ve soda şişeleriyle saldırıda bulunuldu. Polis müdahalesi ve ırkçı gurupların saldırısında 3 öğrenci yaralandı. Yine benzer saldırılar geride kalan 4 ay içerisinde de devam etti. Bu yıl yaşanan gerginliklerde 30'dan fazla öğrenciye soruşturma açıldı. Ülkücü gurupların saldırısına maruz kalan Yavuz Selim Uluç adlı öğrenciye ise 1 ay uzaklaştırma cezası verildi.

* Kars Kafkas Üniversitesi'nde, 11 Nisan'da, ülkücü bir gurubun Kürt öğrencilere bıçaklı saldırıda bulunmasıyla başlayan olaylar ise sonraki günlerde giderek büyüdü. Yaşanan kavgalar nedeniyle gözaltına alınan 5 Kürt öğrenciden 1'i tutuklandı. Rahim Kaya ile Emrullah Pişkin isimli Kürt öğrenciler ise, bıçak darbeleri ile yaralandı.

* Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi'nde okuyan öğrencilere 8 Nisan tarihinde 50-60 kişilik ülkücü ve cemaat yanlısı olduğu öğrenilen bir gurup tarafından saldırı gerçekleşti. Saldırıda 2 öğrenci yaralandı. Kampüse giren özel hareket polisleri ise 48 öğrenciyi gözaltına aldı. Sonrasında gözaltına alına öğrencilerden 8'i tutuklandı. Saldırıların sorumlularına dönük hiçbir yaptırım olmamasına rağmen yine saldırıya maruz kalan öğrenciler gözaltına alınıp, tutuklandı.

* Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bahçesinde, 21 Mart'ta düzenlenen Newroz kutlamasına katıldıkları gerekçesiyle 24 öğrenci hakkında fakülte dekanlığı tarafından soruşturma açıldı.

* Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) öğrencilerinin, 11 Mart 2014 tarihinde Umuttepe Kampüsü içerisinde gerçekleştirdiği Berkin Elvan anması ardından 27 öğrenci hakkında soruşturma açıldı.

* Malatya İnönü Üniversitesi'nde Roboski katliamının yıl dönümünü yürüyüşle protesto eden 44 öğrenciye savcılık, rektörlük, Kredi ve Yurtlar Bölge Müdürlüğü tarafından aynı gerekçelerle 3 ayrı soruşturma açıldı.

* Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde, 10 Nisan tarihinde 7 Kürt öğrenci, polis denetiminde sürekli ırkçı saldırılara maruz kalmalarına ve saldırılarda mağdur olmalarına rağmen 13 öğrencinin okula giriş çıkışlarının yasaklanması yönünde tedbir kararı çıkartıldı. Buna karşı öğrenciler, üniversitenin Gölköy kampüsü girişinde çadır kurarak süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladı. Açlık grevi, okula giriş yasağın kalkması ile sona erdi.

* Muş'ta Alparslan Üniversitesi kampüsünde Newroz'u kutladıkları için 100 öğrenci hakkında soruşturma açan okul yönetiminin, öğrencilerden 22'sinin öğrenci kimliğine el koyarak üniversiteye girmelerine engel oldu.

* Malatya İnönü Üniversitesi'nde MÖDER tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğine ülkücü bir gurupça saldırıldı Çıkan olaylara polisin müdahale etmesi sonucu, 48 devrimci, demokrat ve yurtsever öğrenci polisler tarafından tartaklanarak gözaltına alındı. Uğur Gül ile Serhat Göksu isimli öğrenciler de çıkan olaylarda yaralandı

* İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Kampüsü'nde, 21 Mart günü Newroz kutlaması yapan yurtsever, demokrat sosyalist öğrenciler, ülkücü bir öğrenci gurubunun saldırısına maruz kalmalarına rağmen, öğrenciler hakkında rektörlük tarafından soruşturma açıldı. İTÜ Rektörlüğü tarafından 29 öğrenciye "saldırı, darp, kamu ve özel mala zarar verildiği" gerekçeleri ile soruşturma açıldı.

* Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde, 3 öğrenci ev ve yurtlara yapılan baskınlarda gözaltına alındı. 28 Mart tarihinde yapılan baskınlarda soy isimleri öğrenilemeyen Betül, Seyit ve Halit isimli üç öğrenci gözaltına alındı.

* Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İskenderun Mühendislik Fakültesi'nde 17 Şubat tarihinde üniversite yönetiminin baskıcı anlayışına karşı eylem gerçekleştiren 40 öğrenciye üniversite yönetimi tarafından soruşturma açıldı. Gözaltına alınan öğrenciler sonrasında serbest bırakıldı.

* Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ), "Öcalan özgürlük" kampanyası için imza standı açan (DEM-YÖM) üyesi öğrencilere polis sert bir şekilde müdahale etti. Polis müdahalesinde Ceren Karlıdağ, Rıdvan Yıldırım, Burak Yılmaz, Özlem Gündüz ve İlcan Gülen isimli üniversite öğrencileri gözaltına alınıp, serbest bırakıldı.

* Bitlis Eren Üniversitesi Ahlat Meslek Yüksekokulu'nda öğrenim gören 6 öğrenci, geçtiğimiz yıl katıldıkları bir etkinlikten dolayı haklarında açılan soruşturmadan dolayı 5 Mart tarihinde gözaltına alındı.

* Mersin Üniversitesi'nde okuyan 121 öğrenci hakkında, bir arkadaşlarının öğrenci yurdu yolunda trafik kazası sonucu yaşamını yitirmesi nedeniyle yaptıkları eylem için okul idaresince başlatılan soruşturmada 27 öğrenciye bir dönem, 49 öğrenciye ise bir hafta uzaklaştırma cezası verildi. Şubat ayında sonuçlanan soruşturmada 27 öğrenciye bir dönem, 49 öğrenciye ise bir hafta uzaklaştırma cezası verildi.

* Uludağ Üniversitesi'nde okuyan 2 Kürt öğrenci evlerine gittikleri sırada öğrenci olmayan ve ülkücü oldukları belirtilen bir gurubun saldırısına uğradı. 28 Ocak tarihinde gerçekleşen saldırı sonucu Mazlum Arman ve soyadı öğrenilemeyen Cindi isimli 2 Kürt öğrenci yaralandı.

* Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde okuyan Kürt öğrencilere 2 Ocak'ta bir grup ülkücü tarafından düzenlenen bıçaklı, sopalı saldırıda Halil Çeçen ağır yaralandı.

* Zonguldak Bülent Ecevit Üniversite Ereğli kampüsünde okuyan öğrenciler ülkücü grupların saldırısına ve psikolojik baskıya maruz kalıyorlar. Yine yaşanan olaylarda iki yurtsever öğrenciye üniversite yönetimi tarafından soruşturma açıldı.

* Erzurum'da Kürt öğrenciler sürekli baskı altında kalıyor. Polisler eylemlere katılan öğrencilerin ailelerini arayarak aileleri tehdit etti. N.T. adlı Kürt öğrenciye ise, polisin ajanlık dayatmasında bulunduğu iddia edildi.

* Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin içersinde bulunan kantin kapısına 7 Mart'ta, fakültenin kapalı olduğu saatlerde kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından tehdit içerikli mektup bırakıldı. Tehdit mektubunda "Tuncelili olup Elazığ'da ikamet eden Alevi kökenli biri olduğunuzu biliyoruz. 2 buçuk yıldan beridir kantinimizde sahte görüş ve düşüncede olan insanları, bir arada uyum içerisinde tutma gayreti gösterdiğinizi gördük. Bu durum bir anlamında toplumda saygı ile karşılansa da bizlerde derin şüpheler bırakmaktadır" ifadelerine yer verildi.

* Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) okuyan kadın öğrencilerin, bazı minibüs şoförleri tarafından taciz edilmesinin ardından 13-14 Mart günlerinde öğrencilerin kampus içinde gerçekleştirdiği eylemlere, sert müdahalede bulunan polis, 26 öğrenciyi gözaltına aldı. Ardından serbest bırakılan öğrencilere, üniversite rektörlüğünün soruşturma başlatacağı tehdidinde bulunuldu. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Çadırda sobadan zehirlenen 2 tarım işçisi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

LYS başvuruları başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...