20 Nisan 2014 10:30

İstanbul Film Festivali ödül töreninde Öz'den anadil tepkisi

İstanbul Film Festivali'nde, Ulusal Yarışma kategorisinde "Bir varmış bir yokmuş" filmiyle FIPRESCI Ödülü'nü alan Kürt yönetmen Kazım Öz, Kürtçe yapmak istediği ödül konuşması için Kürtçe tercüman olmaması nedeniyle tepkisini "İngilizler kadar kıymetimiz yok mu?" diyerek gösterdi.

İstanbul Film Festivali ödül töreninde Öz\'den anadil tepkisi
Paylaş

Bu yıl 33'üncüsü düzenlenen İstanbul Film Festivali'nde, Ulusal Yarışma kategorisinde "Bir varmış bir yokmuş" filmiyle FIPRESCI Ödülü'nü alan Kürt yönetmen Kazım Öz, Kürtçe yapmak istediği ödül konuşması için Kürtçe tercüman olmaması nedeniyle tepkisini "İngilizler kadar kıymetimiz yok mu?" diyerek gösterdi. Öz, sonraki yıllarda festival yönetiminin Kürtçe tercüman da bulundurmasını istedi.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, bu yıl 33'üncüsünü düzenlenen İstanbul Film Festivali'nin ödül töreni, Cemal Reşit Rey Salonu'nda gerçekleştirildi. Festivalde, "En İyi Film" kategorisinde ödülünü, 2011 yılındaki festivalde de "Saç" filmi ile aynı ödülü alan Tayfun Pirselimoğlu'nun yönetmenliğini yaptığı "Ben O Değilim" filmi aldı. En İyi Yönetmen ödülünü ise "İtirazım Var" filmi ile yönetmen Onur Ünlü aldı. Ödül törenine katılan yönetmenler, oyuncular ve sinemaseverler, Kültür Bakanlığı tarafından "İtirazım var" filmine getirilen 18 yaş üstü sınırlamasına yönelik tepkilerini göstermek amacıyla yakalarına "itirazım var" yazılı çıkartmaları yapıştırdı.

Festivalde "Onur Ödülü" ise 85 yaşına giren sinema yazarı ve araştırmacı Giovanni Scognamillo'ya verildi. FIPRESCI jürisinden Ulusal Yarışma ödülünü "Bir varmış bir yokmuş" filmi ile Kürt yönetmen Kazım Öz aldı. Ödülünü almak için sahneye çıkan Kazım Öz, ödülünü yaşamını yitiren edebiyatçı Gabriel Garcia Marquez'e adadığını söyledi. Konuşmasına Kürtçe devam etmek isteyen Öz, Kürtçe tercüman bulunmamasından kaynaklı "İngilizce tercüman var ama Kürtçe tercüman yok. İngilizler kadar değerimiz yok mu?" diyerek uygulamaya tepki gösterdi. Öz, bundan sonraki yıllar için festival yönetiminden Kürtçe tercüman talebinde bulundu.

Asghar Farhadi başkanlığındaki jüri, uluslararası yarışma ödülünü görüntü yönetmenliği kökenli bir isim olan Eskil Vogt'un ilk filmi Norveç yapımı "Körlük" filmine verdi. En iyi erkek oyuncu ödülünü "İtirazım var" filmindeki oyunculuğuyla Serkan Keskin aldı.

En iyi kadın oyuncu ödülüne Vahide Perçin "Ayhan Hanım" filmi ile, En İyi Görüntü Yönetmeni ödülünü Ahmet Sesigürgil "Silsile" filmi ile, en iyi kurgu ödülünü yönetmen Reha Erdem "Şarkı Söyleyen Kadınlar" filmi ile aldı. Festivalde bu yıl ki en iyi müzik ödülünün sahibi ise Giorgos Koumendakis "Ben O Değilim" filmi ile aldı. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Reza Zarrab\'ı aklama yayını

SONRAKİ HABER

Tanrıkulu\'dan Ala\'ya 1 Mayıs soruları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...