20 Nisan 2014 07:44

Hıristiyanlar Paskalya bayramını kutluyor

Hıristiyanlar, Hz. İsa'nın dirilerek mezarından göğe yükselmesini simgeleyen Paskalya Bayramı'nı kutluyor.

Hıristiyanlar Paskalya bayramını kutluyor
Paylaş

Hıristiyanlar, Hz. İsa'nın dirilerek mezarından göğe yükselmesini simgeleyen Paskalya Bayramı'nı kutluyor.

İstanbul'da Fatih'in ilçesinin Fener semtinde bulunan Fener Rum Patrikhanesi’nde ayin düzenlendi. Hıristiyanların en eski ve en önemli bayramı kabul edilen Paskalya bayramı nedeniyle Fener Rum Patrikhanesi bahçesinde bulunan Aya Yorgi Klisesi’nde gerçekleştirilen ayin saat 10.00 sıralarında başladı. Ayin için gelenler önce kilise girişinde bulunan alanda mum yakıp dua etti. Daha sonra Fener Rum Patriği Bartholomeos’un yönetiminde başlayan törende dualar edildi ve ilahiler okundu. Ayine, başta Yunanistan olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde İstanbul’a gelen çok sayıda kişi katıldı.

ANTAKYA

Antakya'da yaşayan Ortodoks Hıristiyanlar, Paskalya Bayramı dolayısıyla ayinlerine sabah saat 05.00'te başladı. Ayini Ortodoks Kilisesi ruhani liderlerinden Jan Dellüler ile Dimitri Doğum ve Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil yönetti. Ayinde, İncil'den bölümler okunup dua edildi. Dilekler tutulup mum yakıldı ve ilahiler okundu.

Daha sonra ise Antakya'daki Ortodoks Kilisesi'nde kahvaltı düzenlendi. Kahvaltıya, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, Hatay İl Müftüsü Hamdi Kavillioğu da katıldı.

Kahvaltıda konuşan Ortodoks Cemaat Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, "Yedi haftalık oruç süresi bugünkü bayram ile son bulmaktadır. Orucumuzu yeni hayatın simgesi olan yumurta ile açıyoruz. Yumurtaları her tokuşturduğumuzda o mezar kapısının tekrar açıldığını ve dirilişin gerçekleştiğini anımsarız." dedi.

Huzur içerisinde bayramlarını kutlamalarına karşın bazı kardeşlerinin bu maneviyattan mahrum bırakıldığını vurgulayan Hurigil, şöyle konuştu "Suriye sınırına komşu olan, evlerinden koparılan ve zorunlu göç etmek zorunda kalan yüzlerce Ermeni, Süryani ve Arap Ortodoks kardeşlerimize vakfını, kucağını açan, onlara şefkat ve sevgi gösteren, güven ve dayanışma ortamı sağlayan cemaat üyelerime sonsuz şükranlarımı sunuyorum. İçimizde hissettiğimiz manevi huzurun tüm dünyaya barış ve mutluluk yansımasını diliyorum".

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de yaptığı kısa konuşmada Hatay'a var olan hoşgörü ortamının dünya ülkelerine örnek olmasını diledi, Hıristiyanların Paskalya Bayramı'nı kutladı.

Kahvaltıda konukların geleneksel hale gelen yumurta tokuşturmaları renkli görüntüler oluşturdu.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'daki Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde Paskalya Ayin'i gerçekleştirilmeye başladı. Sabahın ilk saatlerinde kilise çanlarının çalmasıyla birlikte başlayan ayin, rahiplerin İncil'den ayetler okunmasıyla devam ediyor. Çok sayıda Ermeni ve Hıristiyan yurttaşın katıldığı ayine, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı da katıldı.

Ayine katılan kadınların başlarına beyaz tülbent taktıkları görüldü.

İncil'den ayetleri okuduğu sırada kilise rahibi, elindeki buhurdanlığı ile Meryem Ana ve Hz. İsa'nın duvara işlenmiş fresklerine doğru salladı.

Akşam saatlerine kadar devam edecek olan ayinin ilerleyen saatlerinde yeni doğmuş bir çocuğun vaftiz edilmesi bekleniyor.

Surp Giragos Ermeni Kilisesi gibi kentte bulunan Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi'nde de Paskalya Ayin'i yapılıyor.

MERSİN

Mersin'de yaşayan Hıristiyanlar da, Paskalya Bayramı'nı düzenlenen ayin ile kutladı.

Mersin'de Latin İtalyan Katolik Kilisesi'nde düzenlenen ayinde ışık töreni için kilise bahçesinde bir araya gelen Hıristiyanlar, dualar ile Paskalya mumunu yaktı. Tamamlanan ışık töreni sonrası paskalya mumu eşliğinde dua edilerek, Ruhani Reis Pawel Szymala'nın yönettiği ayin için kiliseye geçildi. Kilisede ilahi ve dualar okuyan Hıristiyanlar, Ruhani Reis Szymala eşliğinde vaftiz vaatleri yeniledi. Ardından Szymala, kilise içerisinde dolaşarak dua okuyanların üzerine kutsal su serpti.

Kutsal ayin ile son bulan ayin, bu sabah saatlerinde yapılacak olan Hz.İsa'nın diriliş ayini ile devam edecek.

VATİKAN

Vatikan’da bugün binlerce kişi Papa Francis’in yönettiği St. Peter meydanında yapılan Paskalya ayinine katıldı.

Vatika’da ayin için ziyaretçi akınına uğrayan meydan Hollanda tarafından bağışlanan 35 bin çiçekle süslendi. Ayini Papa Francis yönetirken, çeşitli dualar ve ilahiler söylendi.

Hıristiyan dünyasının en kutsal günlerinden biri kabul edilen bugün yapılan ayinden sonra Papa, geleneksel konuşmasını yapacak. Papa Francis’in konuşmasında dünyada sorunlu bölgelerin acı çeken insanların durumuna dikkat çekmesi bekleniyor. Ayrıca konuşmasında Ukrayna’daki gelişmelere değinmesi bekleniyor. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da iki ayrı kaza: 3 ölü, 3 yaralı

SONRAKİ HABER

Obama, Asya turuna çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...