20 Nisan 2014 06:00

Kemerköy’de nöbet

Tüm itirazlara ve eylemlere rağmen, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin özelleştirme ihalesinin yapılmasına işçiler öfkeli. Yeniköy ve Kemerköy’de başlattıkları eylemi sürdüren işçiler özelleştirmeyi ve ihaleyi alan şirketi tanımadıklarını söylüyor.

Kemerköy’de nöbet
Paylaş

Eda AKTAŞ
Muğla


Tüm itirazlara ve eylemlere rağmen, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin özelleştirme ihalesinin yapılmasına işçiler öfkeli. Yeniköy ve Kemerköy’de başlattıkları eylemi sürdüren işçiler özelleştirmeyi ve ihaleyi alan şirketi tanımadıklarını söylüyor.

Her iki işyeri önünde vardiyalı şekilde nöbet tutmaya başlayan işçiler, ihale yapılmış olsada eylemlerini sürdürmekte kararlı olduklarını söylüyor.

Kemerköy Termik Santralinde 600’e yakın işçi çalışıyor. Santralin girişinde işçiler nöbet tutuyor. Bu işçilerden biri 21 yıldır Kemerköy Santralinde çalışan İsmail Tekin. 1995 yılından beri özelleştirilmeyi tartıştıklarını hatırlatan Tekin, “Bu özelleştirmeyi gerçekleştirmek için birilerine peşkeş çekerek maliyetinden düşük fiyata sattılar” dedi. Yaşadıkları sıkıntıların ev yaşantılarına, ailelerine de yansıdığını söyleyen Tekin, “Evde huzurumuz kalmadı. İlerisini göremediğimiz için çocuklarımıza yönelik hiçbir şekilde yatarım yapamıyoruz. İki gün sonra bizi işten atsalar tazminatlarımıza ne olacağı belli değil, belki yıllarca çalıştığımız hakkımız olan tazminatımızı dahi alamayacağız. Kendi emeğimize sahip çıkmak için direnmeye devam edeceğiz ve şirketi fabrikaya sokmayacağız” diye konuştu.

AMAÇLARI SENDİKASIZ VE UCUZ İŞÇİLİK

Özelleştirmenin bir anlamının ise sendikasızlaştırma ve ucuz işçilik olduğunu söyleyen Kemal Çırkın adlı işçi, “Amaçları sendikasız taşeron işçiliği yaratmak olduğu için özelleştiriyorlar. Bizler sadece buranın satılıp satılmamasında değiliz yaşanan tüm özelleştirmelere ve taşeron işçi çalıştırılmasına karşı olduğumuz için direniyoruz ve direnmeye devam edeceğiz” diyor.  Baca gazı arıtma sisteminden söz eden Çırkın, “Arıtma sistemi çalıştığında 15MW enerji harcıyor, biz bunu günlük çalıştırıyoruz. Ama yeni çıkan bir yasada 2022 yılına kadar baca gazı arıtma sistemini şirket isterse çalıştırmayabilir, bu da fazladan kâr anlamına geliyor ve diğer açıdan bakarsak çevre kirliliğine yol açan bir durumdur” dedi. Çırkın, işçiler olarak kararlı olduklarını ve işyerlerini terk etmeyeceklerini de sözlerine ekliyor.

GELECEK KAYGISI TAŞIYORLAR

Kemerköy Termik Santrali İşçisi Muhammed Özcan, yaklaşık 1 yıl önce işe başlamış. Yeni nişanlandığını söyleyen Özcan, yaşanan özelleştirme sorunundan dolayı işten çıkarılma korkusu yaşadığını anlatıyor. Özcan düşündüklerini şöyle anlatıyor: “Kadrolu olarak işe girdim ama şu an kadroyu elimizden alıp bizi de taşeronlaştırmak istiyorlar. Memurlarda havuz diyerek değişim yapıyorlar. İşçilerde ise direkt işten çıkartıyorlar. KPSS puanıyla işe girdim ama şimdi puanımı öldürdüler ve başka yere işe girmek için tekrar sınava girmem gerekecek. Madem özelleştirecektin neden KPSS puanlarıyla işçi alımı yapıldı? Hakkımız olanı vermeyeceğiz ve direnişimiz özelleştirmeden vazgeçilinceye kadar devam edecek.”   

İKİ YILLIK GELİRİNE SATILDI

Tes-İş Yeniköy Termik Santrali Baştensilcisi Mustafa Güçlü ihaleninin komik bir rakamla sonuçlandığını düşünüyor, “Biz bunu kabul etmiyoruz. Kararın iptal edileceğine inanıyoruz. Buranın iki yıllık gelirinin maliyetine satılmış olması trajikomik bir durum. Buranın bakımı yapıldığında zaten satılan paranın yarısı harcandı. Bakım devlet tarafından yaptırıldıktan sonra birilerine ‘Al buranın parası sen ye’ denilmesine karşıyız” diyen Güçlü, ihaleyi alan şirkete şu mesajı gönderdi: “Biz santrallerimizden çıkmayacağız, işyerlerimizi terk etmeyeceğiz, ekmek teknemizi sattırmayacağız.”

ÖNCEKİ HABER

Seyitömer’de abluka sürüyor

SONRAKİ HABER

İstanbul Film Festivali\'nde ödüller verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...