20 Nisan 2014 06:00

633 çocuk ‘devlet dersinde’ öldü

Gündem Çocuk Derneği, 2013 yılında 633 çocuğun devlet eliyle ya da önlem alınmadığı için yaşamını yitirdiğini açıkladı. Açıklamada, 2006-2014 yılları arasında da sadece biber gazı kullanımı nedeniyle 8 çocuğun hayatını kaybettiğine dikkat çekildi.

633 çocuk ‘devlet dersinde’ öldü
Paylaş

Derya KAYA
Ankara

Gündem Çocuk Derneği, 2013 yılında 633 çocuğun devlet eliyle ya da önlem alınmadığı için yaşamını yitirdiğini açıkladı. Açıklamada, 2006-2014 yılları arasında da sadece biber gazı kullanımı nedeniyle 8 çocuğun hayatını kaybettiğine dikkat çekildi.

Gündem Çocuk Derneği, 2013 Yılı Çocuğun Yaşam Hakkı Raporu’nu açıkladı. Raporda bu yıl “Kolluk Güçlerinin Biber Gazı Kullanımı Sebebiyle Yaşam Hakkı İhlalleri”ne ilişkin özel bir bölüm de yer aldı. Raporda 2006-2014 yılları arasında kolluk güçlerinin sadece biber gazı kullanımı sebebiyle 8 çocuğun yaşamını yitirdiğ, 146 çocuğun da ölümle sonuçlanmayan yaşam hakkı ihlaline maruz kaldığı belirtildi.

Raporu açıklayan Çocuk Hakları Merkezi Koordinatörü Ezgi Koman, kolluk güçlerinin son derece kaygı verici ve sık bir biçimde biber gazı kullandığını belirterek, tüm Türkiye’de çocuk, kadın, engelli ve yaşlı ayrımı yapılmaksızın sınırsızca biber gazı kullanılmasının hak ihlali olduğunu vurguladı. Verilere plastik mermi ve polis kurşunuyla ölen çocukların dahil edilmediğini belirten Koman, biber gazının bir an önce yasaklanması çağrısını yaptı.

SAVAŞ DA ÇOCUKLARI VURUYOR

Koman, Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle 8 çocuğun yaşamını yitirdiğini ayrıca 17 yabancı çocuğun  da Türkiye sınırları içerisinde yaşamını yitirdiğini anlattı. Bu çocuklardan 12’sinin savaştan kaçarak çadırkentlerde yaşayan çocuklar olduğunu ifade eden Koman “Türkiye’deki kamplar sivil toplum örgütlerine kapalı olduğu için oralarda yaşanan hak ihlallerine ilişkin bilgilerimiz sınırlı” dedi.

ASKERİ MÜHİMMAT YİNE CAN ALDI

2013 yılında bir önceki yıla göre çocuk ölümlerinin artış gösterdiğine dikkat çekilen raporda, “Devlet eliyle ortaya çıkan yaşam hakkı ihlallerinde” 33, devletin önlem almadığı için ortaya çıkan ihlallerde 600 çocuk olmak üzere toplam 633 çocuğun yaşamını yitirdiği kaydedildi. 2013 yılında toplumsal olaylara müdahale sırasında 3, kara mayını ve askeri mühimmat nedeniyle 5, yargısız infaz nedeniyle 4, bireysel silahlanma nedeniyle 8, nefret cinayetlerinde de 1 çocuğun yaşamını yitirdiği belirtildi. 2013 yılında 19 çocuğun intihar ederek yaşamına son verdiği ayrıca 406 çocuğun evde, kentsel ve kırsal alanda gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle yaşamını yitirdiği vurgulandı. Yaşam hakkı ihlalleri sonucu yaşanan çocuk ölümlerin görünür kılınmasının önemli olduğunu ifade eden Ezgi Koman, rapordaki rakamsal artışın çocukların yaşadıkları yoksulluğun, ayrımcılığın, ırkçılığın ve şiddetin sonucu olduğunu vurguladı.

İŞ CİNAYETLERİNDE 84 ÇOCUK ÖLDÜ

Koman, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren çocuk sayısında da geçtiğimiz yıllara göre artış yaşandığını belirtti. 2013 yılında iş cinayetlerinde 84 çocuğun yaşamını yitirdiğini anlatan Koman, bunların 71’inin doğrudan çocuk işçi olduğu için, 18’inin de işyeri ortamında bulunmak zorunluluğu sebebiyle hayatını kaybettiğine işaret etti. 4+4+4 eğitim sistemi, çocuk ve gençlerin çalıştırılmasına ilişkin hazırlanan yönetmelikle birlikte çocuk işçi ölümlerinde artış olacağını önceden tahmin ettiklerini söyleyen Koman, Adana’da kaçak işyerinde çalışırken yaşamını yitiren Ahmet Yıldız’ın patronuna sadece 30 bin lira para cezası verildiğini hatırlattı. Koman, cezasızlığın hak ihlallerini yeniden ürettiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Kasımpaşa, Cimbom\'u 4 golle geçti

SONRAKİ HABER

Club América’yı sevin, faşizmden nefret edin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa