20 Nisan 2014 06:00

Çıkmaz ayın son çarşambası yönetmeliği

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına açtığı dava ile ‘Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik’in yürürlüğünü engelleyen maddelerin iptalini istedi.

Çıkmaz ayın son çarşambası yönetmeliği
Paylaş

Arif KOŞAR
İstanbul


TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına açtığı dava ile ‘Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik’in yürürlüğünü engelleyen maddelerin iptalini istedi. Öyle ki, hem bu yönetmelik hem de öncesindeki eş değer yönetmelik yürürlük ertelemeleri nedeniyle bir türlü uygulamaya geçemedi.

Yönetmeliğin 7. maddesi dışındaki maddelerin bir kısmı 1.1.2016, bir kısmı ise 1.1.2017 tarihinde yürürlüğe girecek. Dava dilekçesinde “Yönetmeliğin yürürlük tarihinin ileriye atılmasının hiçbir hukuki dayanağı yoktur” denirken; ertelemenin şirketlerin yoğun baskı ve yürüttüğü lobi çalışmalarından kaynaklandığı ifade ediliyor.

Yeni yönetmeliğin 25. maddesinin c bendiyle eski Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. 18.08.2010 tarihli bu yönetmeliğin de, yayımından 2 yıl sonra yani 18.08.2012 tarihinde yürürlüğe gireceğine ilişkin düzenleme mevcuttu. Bu düzenleme de daha sonra çıkan bir değişiklik yönetmeliğiyle 1.1.2014 tarihinde ertelenmişti. 2014’ün ilk günlerinde yürürlüğe girecekken eski yönetmelik, bir gün kala yani 30 Aralık 2013 tarihinde yayımlanan yeni yönetmelikle iptal ediliyor. Yeni yönetmeliğin uygulanma tarihi ise yine 2 sene öteleniyor.

CİNAYETE DAVETİYE

Yönetmelik, ‘çok tehlikeli’ sınıfta yer alan maden, metal, yapı işleri ve tehlikeli kimyasallarla çalışılan işlerin veya büyük endüstriyel kazaların olabileceği işyerlerine dair çeşitli düzenlemeler öngörüyor. Bu işyerlerinde yaşanan iş cinayetleri hatırlandığında yönetmeliğin ertelenmesi, yeni cinayetlere davetiye çıkartılması anlamına geliyor.
Yönetmeliğin 1. maddesinde şu ifadelere yer veriliyor: “Bu Yönetmelik, tehlikeli maddeler bulunduran kuruluşlarda büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve muhtemel kazaların insanlara ve çevreye olan zararlarının en aza indirilmesi amacıyla, yüksek seviyede, etkili ve sürekli korumayı sağlamak için alınması gerekli önlemler ile ilgili usul ve esasları belirler.”

Yönetmelikle; büyük kazaların önlenmesi ile ilgili işyerlerinde gerekli önlemlerin alınması; konuyla ilgili “büyük kaza önleme politikası”nın hazırlanması, güvenlik raporunun Bakanlığının kontrolüne sunulması, düzenli olarak güncellenmesi, acil durum planlamasının yapılması, bu planların gözden geçirilmesi, düzenli olarak tatbik edilmesi ve bildirim sisteminin geliştirilmesi gibi düzenlemeler getiriliyor.

ÖNCEKİ HABER

+18’e ‘İtiraz’ devam ediyor

SONRAKİ HABER

Antep\'te Suriyeliler linç edilmek istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...