19 Nisan 2014 06:00

Yatağan işçilerinden mektup var: Özelleştirmeye izin vermeyeceğiz

Kemerköy Termik Santrali ve Yeniköy Termik Santrali'nin özelleştirme ihalesi dün gerçekleşti. Yatağanlı enerji ve maden işçileri ise özelleştirmeye karşı işyerine kapandı. Yatağan'da Kemerköy Santrali'nde çalışan işçiler duygu ve düşüncelerini Evrensel'e yazdıkları mektuplarla dile getirdiler.

Yatağan işçilerinden mektup var: Özelleştirmeye izin vermeyeceğiz
Paylaş

Kemerköy Termik Santrali ve Yeniköy Termik Santrali'nin özelleştirme ihalesi dün gerçekleşti. Yatağanlı enerji ve maden işçileri ise özelleştirmeye karşı işyerine kapandı. “Ölürüz de işyerlerini vermeyiz” diyen işçilere, kadın erkek tüm Yatağanlılardan destek geldi. Öte yandan Yatağan'da Kemerköy Santrali'nde çalışan işçiler duygu ve düşüncelerini evrensel'e yazdıkları mektuplarla dile getirdiler.

ÖZELLEŞTİRMEYE İZİN VERMEYECEĞİZ

Erdal TEKDEMİR*

Merhaba evrensel okurları. Günlerdir mücadele içindeyiz. Ve bu mücadele halka daha nasıl anlatılır, daha ne söylenebilir bilemiyorum. Elektirik, enerji stratejik bir iş koludur. Hayatın hiçbir yerinde onsuz olmaz, olamaz. Geriye dönüp baktığımızda 2007’de yaşadığımz komşu ülkeyle doğal gaz krizi nedeniyle yaşanan darboğaz da özel sektörün fırsatçı yaklaşımıyla elektrik fiyatlarının nasıl arttıdıgına bütün Ege şahittir. Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy sanntralleri kamunun elinde üretimin can damarıdır.

Bu santrallerin özel sektörün eline geçmesiyle halk elektiriği daha pahalıya satın alacaktır. Kemerköy liman sahasıyla daha az kalorili daha ucuza kömür kullanılacak ve doğa ve çevre de tahribatı da olağanüstü artacaktır. Yılda sadece Kemerköy santralleriyle kamunun eline 250 milyon dolar geçiyor. Buna sosyal tesisle, liman sahası dahil bile degil. Böyle bir işletme akıl almaz bir şekilde özel sektöre devredilmek isteniyor. Bizler buna müsade etmeyecegiz. Elimizden gelenin fazlasını yaparak işyerlerimize sadece kendimiz için değil bütün halk için sahip çıkacağız. Buradan sendikalara sesleniyorum: Daha neyi bekliyorsunuz? Genel grev talebimizi Ankara’da da burada da dile getiriyoruz. Türk-İş bu konuda önderlik yapmalı. Özelleştirmeden iktidar bir an önce vazgeçmelidir.

*Kemerköy Santrali İşçisi


KAZANANLAR HEP MÜCADELE EDENLER OLMUŞTUR

Cemal UYSAL*

Kemerköy Termik Santrali 3x210 MW güçte olup bugün devlet elinde olmasından dolayı Kyoto kanunlarına göre baca gazı arıtması devrede. Bu sayede kükürt, azot, set değerlerinde çalışarak çevreye doğaya ve yaşayan tüm canlılara zarar vermemek için 3x150 MW’tta  çalışmaktadır. Ama özel sektöre geçerse 2022 yılına kadar özel sektör Kyoto sözleşmesi olmasından dolayı gelen firma 210x 3 ünite çalışarak bak biz çalıştırıyoruz, 150 MW üretimi 210 MW çıkardık diyecek. Bunu yaparsa bugün meşhur olan ne Ören ne de Bodrum mandalinası kalacak. Özelleştirme olursa tadı, yağı güzel zeytinimiz kalmayacak. Tertemiz akvaryum gibi güzelliği, bakmakla doyulmaz Gökova Körfezi yok olacak. Bizim sevdamız memleket meselesi. Muğla’da ne satılık ne de peşkeş çekilecek toprağımız santrallerimiz var. Bu arada ‘4-c var geçin’ diyerek eylem kıran ya da ‘Santraller satıldı’ diyenlere karşı biz burada eylemin en önlerindeyiz sizler en arkada karıştırmaya devam edin. Unutmayın ki mücadele edenler belki kazanamazlar ama kazananlar hep mücadele edenler olmuştur. Sonuna kadar direneceğiz. Diren Kemerköy Diren Yatağan Yeniköy...

*Kemerköy Santrali İşçisi


BİZE EN BÜYÜK DESTEK GENEL GREVDİR

Hüseyin Cem KAYA*

Değerli arkadaşlar;
Önceki gün aldığımız habere göre bugün saat 15.00’te Kemerköy ve Yeniköy Termik Santrallerimizin ihalesi yapılacak. Bu karar bütün işçi arkadaşlarımızın ailelerinin var olan tepkilerini daha da artırdı. Dün sabah vardiyasından itibaren sokaklardayız. Arkadaşlarımız işyeri içinde, biz santral önlerindeyiz. Eylemlerimiz çeşitlenerek, büyüyerek devam edecek. Buraları peşkeş çektirmeyecek doğanın ve çevrenin katliamına boyun eğmeyecek buraları teslim etmeyecegiz. Arkadaşlarımız Ankara’da günlerdir Özelleştirme İdaresi önündeler. Her gün eylem yapıyorlar. Bizler de çocuklarımız, eş ve dostlarımız da artık eylemdeyiz. Buradan tüm emek dostlarına, sendikalara başta da Türk-İş’e çağrımdır: Gelin birlikte mücadele edelim. Özelleştirmeye karşı direnen işçilere maddi ve manevi katkıyı genel grevle güçlendirelim.

*Kemerköy Santrali İşçisi

ÖNCEKİ HABER

Ölüme ramak kala

SONRAKİ HABER

İzmir Milli Eğitimi 23 Nisan\'da şalvara bel bağladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...